Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Venäjän verotuloista 40%:a luonnonvaroista

  • Kirovskin kaivoskaupunki keskellä Hiipinä tuntureita.
    Kirovskin kaivoskaupunki keskellä Hiipinä tuntureita.
  • Hiipinätunturit Kuolan niemimaalla
    Hiipinätunturit Kuolan niemimaalla

TV1 näytti eilen havainnollisen ohjelman Suomen kaivostoiminnasta, joka osoitti kiistatta, että globaalit kaivosyhtiöt ovat valtaamassa kaikki luonnonvaramme.

Kanadalainen kaivosyhtiön johtaja ihan ihmetteli, että

- voiko tälläistä maata olla edes olemassakaan, joka antaa mineraalivarat ilmaiseksi, ei peri veroa ja kaiken päälle kouluttaa valtion laskuun työntekijät.

- yhtiön tehtäväksi jää vain tulouttaa kullasta saadut miljardit eurot niiden omistajille.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Venäjän budjetista suurin osa 40%:a tulee nimenomaan yhtiöiltä, jotka hyödyntävät ja jatkojalostavat luonnonvaroja. Suomi on luonnonvarojen suhteen Venäjään verrattava yhteiskunta ja alue.

Venäjän budjetti/verorakenne:

Luonnonvarojen hyväksikäyttö ja tuotanto  40%

Arvonlisävero 25%

Tuovero 19 %

Sosiaaliverot 11%

Valmistevero 3 %

Muut 2%.

Lapin yliopiston professori Asko Suikkanen totesi ihan oikein, että meidän pitäisi tehdä nopeasti strateginen valinta, jossa yhtenä vaihtoehtona olisi sitouttaa globaalit kaivosyhtiöt sijoittamaan jatkojalostukseen.

Nyt Lappi on pelkkä raaka-aineen tuottaja Kiinan yms. teollisuudelle. Kiina ostaa maailmanmarkkinoilta mineraalit ja säästää omat.

Suomessa mineraalit ovat jokamiehenoikeutta periaatteella:

- jos löydät malmia, ne ovat Sinun omaisuutta.

Kehittyneissä yhteiskunnissa luonnonvarat omistaa valtio ja yhteiskunta ja tulouttaa niistä saatavat miljardit alueille ja kansantalouteen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Olet Hemmo oikeassa siinä, että Suomessa ollaan kaukana tavoitetilasta kaivannaisteollisuuden maallemme tuoman hyödyn suhteen ja siinä, että kuinka hölmösti olemme maana antaneet maaperämme vapaasti ulkomaisten kaivosyhtiöiden vallattavaksi.

Mutta kuitenkin pari kohtaa kirjoituksessasi on, jotka mielestäni olivat sisältöön nähden manipuloivia. Ensimmäisenä Venäjän luonnonvarojen hyväksikäytön ja tuotannon tason ja mahdollisuuden vertailu Suomeen. Tuo vertailu on osittain virheellinen, koska merkittävä osa Venäjän luonnonvaroista koostuu öljy- ja kaasuvaroista sekä niiden tuotannosta - etenkin tuotannon arvosta. Maassamme ei ole tunnettuja öljy- tai kaasukenttiä ainakaan tietääkseni. Sitten tuo viimeinen lause "Kehittyneissä yhteiskunnissa luonnonvarat omistaa valtio ja yhteiskunta ja tulouttaa niistä saatavat tulot alueille ja kansantaouteen." ... voisitko edes esittää pari kolme esimerkkiä noista mainitsemistasi kehittyneistä yhteiskunnista.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jukka,
olennaista kirjoituksessani oli osoittaa, kuinka valtio voi verottaa luonnovaroja ja siitä johdettua teollisuutta. Ovatko luonnovarat öljyä, puuta, mineraaleja ei ole olennaista. Periaate ja tomintafilosofia on.

Ruotsi on yksi hyvä esimerkki kehittyneestä yhteiskunnasta, jossa valtio omistaa kaivoksia ja tulouttaa miljardit hyvinvointiin.

Suomi on valinnut Kongon ja riistokapitalismin tien.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hemmo, olen toimintafilosofiaa koskevasta ajatuksestasi täysin samaa mieltä. Suotta kiinnitin huomiota mittakaavaan, sillä verottamisen periaatehan on joka tapauksessa ratkaiseva tekijä. Ruotsi-vertaus on erittäin hyvä. Taitaa olla vaan harvinainen poikkeus, mutta perustellusti voi ihmetellä, miksei Suomi ole voinut ottaa Ruotsista tässä asiassa mallia.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #3

Jukka, Suomen strategia olis sama kuin Ruotsin 1990-luvulle asti, jonka jälkeen Kokoomuksen johdolla ja demareiden myötävaikutuksella alettiin myymään kannattavia valtion yrityksiä ja myyntituloilla sitten maksettiin sosiaali-, terveys yms. -valtion menoja.

Nyt on tullut pää vetäjän käteen.

Valtion yritys voi tuottaa omistajalleen voittoa siinä kuin mikä muukin yritys varsinkin kun sillä on etulyöntiasema luonnovaroihin. Kokoomuksen mielestä näin ei, voi olla vaikka Suomen historia sen todistaa ja on ollut koko tähänastisien hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Pentti Juhani Järvinen

Onhan näissä lasku- ja verotuksissa todella eroja. Äsken julkaistiin tieto mm. Irakista ja Kurdistanista. Irakissa ölystä voi saada voittoa 1,5 Dollaria barrelilta, Kurdistanissa 30 Dollaria. Sekin on yhä alle puolet barrelin markkinahinnasta.

Eli muitakin on vertauskohtia kuin Kongo(t). Vaikka ne lienevät parhaita.

Jari Reinikka

Mua hävetti katsoa sitä dokkaria. Kavosfirman jätkä nauraa päin naamaa, että olette ihan idiootteja. Ainoa mikä erottaa Suomen Kongosta on sää. Yleensä täällä on ollut useita kommentoijia ketkä puolustavat Suomessa tapahtuvaa kaivostoimintaa. Missä nämä pikku mikkihiiri libertaristit oikein luuraa? Olisi kiva kuulla jonkun nykyista toimintaa puolustavan mielipide dokkarista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset