Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Kansalaisaloite hajoittaa Kataisen hallituksen ?!

YLE lähetti juuri tunnin mittaisen lähetyksen ensimmäisestä eduskunnan kansalaisaloitekeskustelusta, joka koski turkistarhauksen lopettamista. Merkillepantavaa oli, että kokonainen hallituspuolue Vihreät olivat aloitteen kannalla samoin Demareista ja Vasemmistoliitosta löytyi aloitteen kannattajia.

Oppositiopuoleet Keskusta ja Perussuomalaiset kertoivat vastustavansa aloitetta ja kannattavan tarhauksen jatkamista. Kokoomuksen edustajat olivat tiukimmin tarhauksen jatkamisen puolustajia.

Rintamalinjat eivät kulkeneet hallitus-/oppositiojaon mukaisesti, vaan jokainen kansanedustaja sai olla mitä mieltä parhaaksi näki.

Demokratian kannalta tilanne oli jopa ennenkuulumaton, kun puolueet eivät vaadi asiassa ryhmäkuria. Kansanedustaja "saa itse" vapaasti muodostaa oman käsityksen asiaan. Siis toimia omantuntonsa mukaan.

Mutta kaatuuko hallitus turkistarhaukseen, jää nähtäväksi vaikka rintamalinjat hajoavatkin.

Hyvän varaventtiili kansalaisaloite jokatapauksessa on varsinkin hallituspuolueille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Olisi Suomen valtion kannalta hyvä, jos hallitus hajoaa, on se niin täysmätä ollutkin. EVM:n liittyminen on ollut Suomen historian törkein teko meidän kansalaisten kannalta. Me olemme ne veronmaksajat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jyrki ei uskalla pyytää yhtenäistä hallitusrintamaa, vaan antaa kaikille vapaa kädet, koska hallitus muuten tosiaan hajoaisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miten on Hemmo, eikös poroilla ole riittävät reviirit, mutta poromiesten ansiot ovatkin 2 euroa tunnilta.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/poronho...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Totta poromiesten ansiot ovat laskeneet voimakkaasti.

Kuolan niemimaalla poromiehillä menee vielä heikommin. Kuukausipalkaksi tulee 50-100 euroa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi kukaan ei tee kansalaisaloitetta poromiesten eduksi tai yeensä saamelaisten puolesta?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #11

Ari,
poronhoito on semmoista hommaa, missä kansalaisaloitteet eivät paljoa vaikuta.

Työtä tehdään yksin, oikeammin työpareina. Suuri enemmistö näkee poromiehen vain silloin kun hän ei ole töissä, jos silloinkaan.
Vain osa poromiehistä on saamelaisia, toisin kuin Norjassa ja Ruotsissa. Ja poromies voi aivan hyvin olla nainen.

Saamelaisuuteen kuuluu poro ja poronhoito olennaisena osana kulttuuria. Poronhoitoon kuuluu joko saamelaisuus tai hämäriä muistoja metsäsaamelaisuudesta, jos niitäkään. Läheinen kosketus luontoon kuuluu. Ja ankarimmillaan erittäin rankka työ ja tiukka ammattitaito.

Etelän mies ei käsitä. Ei kannate yrittää. Äitini perheellä oli poroja. En minäkään käsitä. Hemmo on Ranualta. Öö... ranualaiset eivät käsitä. Tai sitten kyllä tai joskus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Antti, en minäkään yritä ymmärtää, vaikka vaadin heille ymmärrystä. Kävin viime suvena eräässä porotalossa jossa poro-oikeudet olivat juurikin siirtyneet tyttärelle. Puhutaanhan virkamiehistäkin vaikka valtaosa taitaakin heistä olla naisia.

Lähinnä minua ihmetyttää, miksi suomalaiset haluavat niin kuumeisesti kantaa huolta Kreikasta, Kyproksesta ja Espanjasta, kun Suomessakin olisi paljon huolta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #11

Ari,
perustuslakivaliokunta kiersi Lappi viimeviikolla ja tuloksena oli mm. että jäsen Tuija Brax esitti Martti Ahtisaarta rauhanneuvottelijaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ennen saatettiin todeta jonkin asian mennessä kovasta uhosta huolimatta mönkään, että sika söi eväät.

Mutta se, syökö tarhakettu fantastisen hallituksemme eväät jää vielä nähtäväksi.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Hallituspuolueiden rivit ovat jo valmiiksi hajallaan turkistarhauksen kieltoa koskevan aloitteen käsittelyssä. Se on kuitenkin aivan eri asia kuin hallituksen hajoaminen. Aloite ei saa eduskunnassa taakseen enemmistöä. Suomella ei ole varaa noin vain lopettaa yhtä kohtuullisen suurta ja Pohjanmaalla hyvinkin merkittävää elinkeinoa. Aloitteella ei sittenkään ole kovin paljon allekirjoittajia: noin 70 000.

Aika näyttää, tuleeko kansalaisaloitteesta demokratian ohituskaista, vain harjoittelurata. Harjoitteluratana se voi toimia hyvinkin niin kauan, kun aloitteet pysyvät määrältään kohtuuden rajoissa. Jos eduskunnan työajasta menee kohtuuttomasti aloitteiden käsittelyyn, jopa niin, että se haittaa muuta lakien valmistelutyötä, pitää aloitteiden allekirjottajavaatimusta nostaa aluksi vähintää kymmenkertaiseksi eli 500 000 allekirjoitukseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aivan kuten koko kansan presidentiksi ei voi päästä alle 2 miljoonalla äänellä niin 50000 kansalaisen allekirjoittama aloite ei todellakaan edusta missään määrin kansaa vaan nimensä mukaisesti pientä joukkoa yhden asian kansalaisia.

Demokratian nimissä puhutaan ja tehdään kaikenlaista jonninjoutavaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Viljo,
perussuomalaiset ovat eräänlainen kansalaisaloite ja tuo 500 000 on eduskuntavaalien äänimäärä.

Turkistarhaus voitaisiin lopettaa niin kuin aikanaan pellot pantiin pakettiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset