Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Lapin tuulivoimarakentamista ohjaillaan laittomuuksiin ?!

  • Vitikkotunturin huipulle tulisi suuri määrä myllyjä.
    Vitikkotunturin huipulle tulisi suuri määrä myllyjä.
  • Erämaa-alue halutaan pilata rakentamalla tuulimyllyjä täyteen
    Erämaa-alue halutaan pilata rakentamalla tuulimyllyjä täyteen

Lapin liiton tehtävänä on päättää maakuntakaavasta, jolla ohjaillaan yli kuntarajat ylittävä maankäyttöä tarkoituksenmukaisen yhdyskuntarakenteen luomiseksi.  Maakuntakaava on lakisääteinen ja se sitoo ja ohjaa kuntien yleiskaavoitusta.  Kuntien yleiskaavat eivät voi olla ristiriidassa maakuntakaavan kanssa.

Valtakunnallisesti on meneillään tuulipuistojen rakentamisbuumi, jota ohjaillaan ympäristöministeriöstä. Ympäristöministeriön ohje on, että mikäli tuulipuisto vähintään 8-10 myllyn suuruinen täytyy alueesta olla merkintä maakuntakaavassa. Ministeriö suosittelee suuria puistokokonaisuuksia. Tavoitteet perustuvat uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseen ja Suomea sitovien sopimusten täytäntöönpanoon.

Lapissa on myös meneillään useita tuulivoimapuistohankkeita, mutta niitä ei ole merkitty maakuntakaavaan. Mikäli joku puistohanke meinataan rakentaa, on se lähes poikkeuksetta maakuntakaavan vastainen, koska voimassa olevassa kaavassa ei ole tuulipuistolle aluevarausta.

Posiolle vireillä oleva Murtotuulen puistohankkeen aluetta ei ole merkitty maakuntakaavaan. Voimassa olevassa kaavassa alue on metsä- ja maatalousaluetta. Posion kunta on kaavoittanut lähialueelle 31 vapaa-ajan asuntotonttia, jotka sijoittuvat maastossa puiston sisään, mutta kartalla on rajattu keinotekoisesti ”ulkopuolelle”. Lähimmät myllyt tulisivat noin kilometrin päähän mökeistä.

Pyytölampi-Julmajärvi  kaavoituksen idea on tarjota vapaa-ajanasukkaille erämainen ympäristö kalastuksen ja metsästys sekä luonnossa liikkumisen merkeissä. Alueella toimii myös erämatkailu- ja poronhoitoa harjoittavia yrittäjiä. Suunnitteilla oleva tuulivoimapuisto on jyrkässä ristiriidassa kunnan vain 3-vuotta sitten hyväksymän alueen kehittämislinjan kanssa.

Mielenkiintoiseksi hankkeen tekee se, että Lapin ELY- keskus, Lapin liitto ja Posion kunta ilmoittavat, että Ympäristöministeriö on antanut suullisia ohjeita, että maakuntakaavaa ei tarvitsekaan noudattaa, vaan  tuulipuiston rakentaminen voidaan aloittaa kunhan kunta on hyväksynyt tuulipuistokaavan ja hankkeesta on tehty YVA selvitys.

Lapin liiton Pöyry yhtiöllä teettämä tuulivoimaselvitys kuuleman riittää ?! Kuinka selvitys voi mennä lakisääteisen maakuntakaavan edelle? Juridinen puoli selvinnee valittamalla Hallinto-oikeuteen.

Lapin liitto on käynnistänyt kyllä maakuntakaavan uudistamistyön Rovaniemi-Itä-Lappi alueella, johon Posion kunta kuuluu, mutta voimassaolevassa kaavassa ei tuulipuistoa ole. Uusi maakuntakaava on tarkoitus valmistua vuoden 2015 aikana. Tuulipuistot halutaan rakentaa heti, koska vuoteen vuoden 2015 lopulla loppuu ruhtinaallisen suuri 105 euroa/mw/h valtiotuki.

Lapin liitto ei siis halua eikä ehdi ohjailemaan tuulivoiman rakentamista, vaan antaa lainvastaisia ohjeita kunnille, jotka viimekädessä vastaavat yleiskaavoituksella puistojen sijoittelun. Tämä on erittäin valitettavaa, koska juuri nyt tarvittaisiin Lapissa ohjailevaa tuulimyllyjen rakentamista. On suuri uhka, että Lapin erämaat, tunturialueet, asuinympäristöt pilataan lyhytnäköisellä ja kestämättömällä rakentamisella.

Lapin kannalta olisi hyvä, jos liitto hyväksyisi tuulivoiman rakentamista koskevat Lapin ympäristöä huomioivat reunaehdot, jotka velvoittaisivat kuntia ja YVA suunnittelijoita ne huomioimaan.  Miniminä voisi olla vastaus kysymyksiin:

-          sallitaanko tullimyllyjen rakentaminen tuntureiden huipuille?

-          kuinka pitkä välimatka tulee olla vähintään asuin- ja vapaa-ajan asuntoihin seudun luonne huomioiden (esim. 2,5km) ?

-           miten alkuperäiskansat ja matkailuelinkeinot huomioidaan ?

-          voiko kunta hyväksyä tuulipuiston ilman, että se on maakuntakaavassa?

-          vaatiko tuulipuisto ollessaan merkittävä seudullisesti ja maakunnallisesti aina ensin maakuntakaava hyväksynnän ?

Tuulipuistojen rakennusvimma on nyt niin kova ja kiireinen, että poliittinen ohjailu näyttää menevät lain edelle ja avoimesti ilman kirjallista ohjeistusta runnotaan läpi hankkeita, joista voi olla suurta haittaa asukkaille ja jopa pilata kokonaisia asuinympäristöjä.

Lapissa tilanne muistuttaa teollisuushallirakentamisen aikaa, jolloin yrittäjiä kiersi pilvin pimein kiristäen työpaikkojen toivossa kunnilta etuisuuksia. Nyt ei tarjota työtä vaan puhutaan sijoittajien 100 miljoonista euroista.

Tuulimyllyt saavat valtionapua 12 ensimmäistä vuotta, jonka jälkeen ne on tuotettava sähköä markkinaehtoisesti. Veroparatiiseista hankituille sijoittajille tuulivoima tarjoaa varmat voitot ainakin tukiajan, jonka jälkeen ne todennäköisesti häipyvät ja vievät voitot mennessään.

Kysymys kuuluukin, että  kuka maksaa tuulimyllyjen purkamisen ja ympäristön palauttamisen, jos yritys menee konkurssiin ja myllyt lakkaavat tuottamasta sähköä.

Lapin rakennusluvan myöntäjäkunta ? Lapin liitto? Lapin ELY-keskus ?  Ympäristöviranomainen ?

Eikö viisaampaa olisi, että valtio rakentaisi koko tuulivoiman itse, jolloin eurot tulisivat takaisin valtion kassaan.

Varmaa on myös se, että yksikään tuulivoimapuisto ei tuo Lappiin yhtään tai korkeintaan yhden pysyvän työpaikan/ puisto. Varsinaisen työn tekevät alan ammattilaiset ja valvonta tapahtuu myllyjä valmistavasta tehtaasta sateliitin avulla. Posion tapauksessa Sakasta.

 

Hemmo Koskiniemi

Posion erämaahan juuri  mökkinsä rakentanut vapaa-ajan asukas, joka

huomaa olevansa keskellä tuulivoiman teollisuusaluetta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Muistaakseni Hemmo oli innokkaasti markkinoimassa Piteån >1000 tuulimyllyn hanketta myös suomeen ja nimenomaan lappiin sopivaksi. Nyt on ongelma jo kymmenen kappaleen puistot mutta ilmeisesti >1000 ei tunnu missään?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mikko,
Sinulla on hyvä muisti. Toisiin paikkoihin sopii 1000 myllyä ja toisiin ei yhtään. Näihän se menee.

Murtotuulipuistoon on suunniteltu 51 tuulimyllyä 5 tunturin laelle.

Kannatan kyllä tuulivoimaa mutta toteutus täytyy olla kestävällä pohjalla ja maakunnissa ja kunnissa ammattitaitoista väkeä.

Nyt rakentamista ohjaa suuri raha ja vihreä tuulivoimakiima.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.K.>Posion erämaahan juuri mökkinsä rakentanut ....

ooooooooooo

Valitettavasti mökit pilaavat luontoa. Lomakylät vielä enemmän. Tarvitaan teitä, liikennettä, laitureita, saunoja, sähkölinjoja .... usein yhden perheen käyttöön, jotka ovat 11kk vuodessa tyhjinä.

Tuulivoimaa ei tarvitse tehdä. (Tuuli)energian talteenottoa olisi kehitettävä ja äkkiä

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jorma,
kaikki ihmisen toimet pilaavat luontoa. Paras pysyä kerrostalon yksiössä ja lukea vihreää kirjaa ja syödä tonnikalaa. Kalat muuten loppuu meristä vuoteen 2050 mennessä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kyllä nyt pitäisi olla joku taho, joka saisi hallituken viheltämään tuulivoimapelin poikki. Muualla Euroopassa se on jo tapahtunut, kun on huomattu kuinka tehoton ja haittavaikutuksiltaan suuri, vain suurpääomaa palveleva ja jopa rikollisten hallussa oleva koko tuulivoimahullutus on.

Vielä voitaisiin väistää ne karikot mitä esimerkiksi Saksassa tuulivoiman suhteen on tehty. Vai onko tämä Pekkarisen suvun voimakas vaikuttaminen tuulivoimarakentamiseen niin suuri, että myös oppositio on täysin hampaaton ottamaan tätä asiaa sen kummemmin esille?

http://www.telegraph.co.uk/comment/9559656/Germany...

http://www.science-skeptical.de/blog/vorreiter-deu...

http://www.spiegel.de/international/germany/german...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Lapin liitto on maakunnassamme vastuussa asiasta. Valitettavasti menttaali on ollut sitä, että otetaan kaikki mitä saadaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset