Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Taalerintehdas uhkaa 20 000 euron sakoilla -Turvat tukkoon mökkiläiset

  • Mökkiläiset houkuteltiin rakentamaan erämaahan ja kohta pyörii välhektivät ja humisevat myllyt.
    Mökkiläiset houkuteltiin rakentamaan erämaahan ja kohta pyörii välhektivät ja humisevat myllyt.

Sijoitusyhtiö Taalerintehdas on sunnittelemassa Posiolle 4-tunturin huipulle 51 tuulimyllyn puistoa. Hanketta johtaa Taamir Fareet, joka on Mauri Pekkarisen vävypoika.

Myllyt rakennettaisin Posion Yhteismetsän maille, joka on tehnyt vuokrasopimuksen Taalerintehtaan kanssa.

Puiston on suunniteltu niin, että sen sisään luonnossa jää vasta 3 -vuotta sitten hyväksytty uusi rantakaava-alue. Vaikka rantakaava-alue onkin paperilla rajattu ulos niin suunnitelmien mukaan molemmin puolin aluetta pyörisi jättimyllyt.

Mökkinsä rakentaneet huomaavat nyt olevansa tuulivoiman suurteollisuusalueella, kun tontin vuokraaja ja osayleiskaava lupasi rauhallisen erämaa-alueen.

Taalerintehdas ja Yhteismetsä ovat nyt sitten tehneet kirjallisen esityksen kompensaatioista, johon liittyy mm. tienauraus (joka nytkin aurataan), vuokrien ja metsästysluvan pudottaminen puoleen ja mökin lunastaminen 2-vuoden kuluttua, jos mökkiläinen niin haluaa, sekä 4 000 euron vuosittainen kehittämisraha.

Sopimuksen ehdoksi esitetään se, että rakennuslupa saadaan 30.3.2014 mennessä ja

"Vuokramies sitoutuu myötävaikuttamaan Taalerintehtaan Posion yhteismetsän alueelle suunnitteleman tuulivoimahankkeen edistymiseen kaikin käytettävissään olevin keinoin tämän Liitteen voimassaoliaikana".

"Mikäli Vuokramies ei toimillaan kohdan 5 mukaisesti osoita mytävaikuttamista hankkeen puolesta on Yhteysmetsällä/ Taalerintehtaalla oikeus irtisanoa Sopimus välittömästi".

Sopimusesityksen mukaan sopimus on pidettävä salassa, koska se pitää sisällään liikesalaisuuksia ja mikäli julkaisee komannelle osapuolelle joutuu maksamaan 20 000 euron sakot.

Sopimuksessa ei ole kuin yksi liikesalaisuus, jota emme tietenkään julkaise, mutta jonka tiedon saa kun lukee Murtotuuli hankkeen YVA selostuksen.

Mökkiläisten keskuudessa suhtaudutaan myönteisesti kompensaatioesityksiin, mutta ne on yksipuolisesti saneltu, josta syystä juuri kukaan niitä ei ole allekirjoittanut.

Mikäli kirjoittaisimme sopimuksen alle merkitsi se sitä, että meillä ei olisi mahdollisuuta sanoa mielipidettä YVA: selostukseen, Posion kunnan päättämään kaavaan, tehdä valitusta ja kaiken lisäksi sen jälkeen, kun myllyt on rakennettu niistäkään ei 20 vuoden aikana saisi sanoa, kuin pelkästään myönteistä.

Turvat tukkoon mökkiläiset on Taalerintehtaan viesti.

****

Mafian liiketoimiin kuuluu petos, uhkaus, kiristys, vahingoittaminen.

Olen tuulivoiman ja uusiutuvien energioidan kannattaja, mutta nyt pilataan kiireellä asuinympäristöjä, vapaa-ajan asutusta, maitkailualueita, kulttuurimaisemia, erämaa-alueita ja tuntureiden maisemakuvia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Siitä vaan metsänomistajat yhteismetsiä perustamaan.
Kyllä markkinat, metsänhoitoyhdistykset ja metsäteollisuus tietää
mitä maaomaisuudellanne tehdään.
Näihin yhteismetsälöihin on koplattu nyt myös kunnat ja seurakunnat.
Konsultit ja lobbarit ovat liikkeellä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Äkkiseltään luettuna ja asiaa muutoin tuntematta tulee vaikutelma, että Taaleritehtaan ja Yhteismetsän tyrkyttämä sopimus on suorastaan laiton.

Yksityisoikeudellisilla sopimuksillako ihmisiltä vietäisiin laeissa turvattuja oikeuksia! Top top.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Juuri sitähän se on. Sopimuksella vietäisiin oikeus osallistua YVA ja Kaavaprosessiin, joiden edellytyksen on niemenomaan asukkaiden kuuleminen ja vuorovaikutteisuus. Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä YVA laki.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi olla vähän aiheen sivusta, mutta tässä taustoja http://www.taaleritehdas.fi/fi/etusivu.html.

Kyseessä on yritys, joka ei tuota Oy lisäkettä kovin paljoa esille tuo. Taalerintehtaan suuromistaja, osakejakautuman perusteella pääosakas ja äänivallan käyttäjä on Luxenburgissa sijaitseva Lombard International Assurance S.A. http://www.lombard.lu/en/SitePages/home.aspx

Yhtiön todellinen päämaja on Lontoossa ja näyttää olevan monessa mukana.
Kansainvälinen sijoitus, konsultti, "vakuutus" ja mitä vielä. Tomintoja ympäri maailman. Ei kait siinä mitään, vastaavia putiikkeja maailmalla riittää. Kassavirta on kyllä aikamoinen.

Jokainen tietysti päätelköön itse, mutta aina näiden kanssa tulee mieleen se, että pääomistaja ei kovin mielellään omaa rahaa käytä yhtiön kehitykseen jos julkista tukea on saatavilla. Taalerintehtaan tulos ja tase ovat tietysti julkisia ja siinä näiden ongelmat aina ovatkin. Pitäisi pureutua syvemmälle. No Hemmon luettelemat ehdot vaitiolovelvollisuuksineen sun muine sanktioineen jo osoittavat kaikkea muuta kuin hyvää liiketoimintatapaa.

Kun näitä juttuja hiukan yhdistelee, ei tarvitse olla järjen valon jättiläinen etteikö pieni epäilys heräisi.

Ps. Tuo Lombardin linkki ei välttämättä toimi, mutta hakukoneella (ei saa mainostaa) löytyy kyllä useitakin linkkejä yhtiön nimellä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kiitos,
kaikki vikit otetaan mielellään vastaan.

Varsinkin jos saatasiin tarkempaa tietoa Taalerintehtaasta, sen omistusuhteista niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Tehdashan havittelee valtiolta miljoonia voittoja / avustuksia sähktötrifin muodossa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Asiaa voisi myös tiedustella edellisen hallituksen elinkeinoministeriltä, Mauri Pekkariselta. Pekkarinen julkaisi keväällä 2010 linjauksensa ns. uusiutuvan energian tukipaketeista. Siihen voi tutustua oheisen linkin kautta:
http://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepakett...

Lyhyesti sanottuna tuon esityksen perusteella tuulivoimaan tullaan tavoitetilassa ( 6 TWh )laittamaan veronmaksajien rahaa sähkön markkinahinnasta riippuen 200 - 280 miljoonaa euroa joka vuosi. Osa tästä rahasta valuu sitten edelleen ulkomaille. Kannatta kiinittää huomiota Pekkarisen paperissa suunniteltuihin uusiutuvan energian työllistäviin vaikutuksiin. Ovatko ne toteutuneet, kun viimeinenkin Suomessa toiminut mutta ulkomaalaisomisteinen tuulimyllytehdas vetelee viimeisiään. Käytännössä kaikki tuulimyllyt tuodaan Suomeen ulkomailta.

Eikä se tähän jää. Se mitä Pekkarisen esityksessä ei mainita, on tuulivoiman käytön edellyttämän säätövoimajärjestelmän rakentaminen. Siis sen korvaavan sähköntuottojärjestelmän, joka jauhaa sähköä silloin kun ei tuule ja joka seisoo silloin kun tuulee. Kenen kukkarosta se rahoitetaan - jokainen arvatkoon. Jo nyt on julkisuudessakin alkanut lobbaus säätövoiman puolesta. Toki lobbausta ja valmistelua on tehty varmasti jo vuosia. Kun kerran on rakennettu tuulivoimaa, pitää olla sitten myös säätövoimaa.

Näin sitä tässä taloudellisessa tilanteessa "elvytetään". Samaan aikaan valtiojohto miettii missä voitaisiin julkisia menoja säästää. Syöttötariffi on myös julkisia menoja ja pois vapaasta kulutuksesta sekä aitojen yrittäjien toiminnasta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #17

Posion hankkeesa myllyt hankitaan Saksasta.

Jari Teräväinen

Jaaha, 10tonnia/Ha/v vuokraa metsästä pitäs olla ehtona ja 5 vuoden vuokrat vuokravakuutena periä yhtiöltä :)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Aamulehdessä 5.8.13 siteerattiin The Economist -lehden juttua siitä miten Espanjassa kävi aurinkovoiman subventioiden kanssa:

"Koska tukea ei rajattu mitenkään, toimi syötti odotettua tehokkaammin. Alalle ryntäsi niin suuria kuin pieniä tuottajia, ja investoinnit räjähtivät muutamassa vuodessa 30 miljardiin euroon. Aurinkosähkön osuus nousi lähes 3 prosenttiin. Espanjasta tuli Euroopan kolmanneksi suurin aurinkosähkön tuottaja Saksan ja Italian jälkeen.

Kahdeksan miljardin vuotuiset tuet pitivät tuottajat plussalla, ja työpaikkoja syntyi. Mutta samaan aikaan Espanjan asuntokupla puhkesi ja julkinen talous lähti syöksyyn. Valtion oli leikattava tariffitukia, mikä tuhosi tuottajien kannattavuuden. Tuottajia on kaatunut kasoittain vieden mukanaan kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Investoinnit ovat jäättyneet."

Espanjan hallitus ohjeistaa pankkeja valmistautumaan yhtiöiden haltuunottoon.

Onkohan tämä tarina myös Suomessa 5 tai 10 vuoden kuluttua näiden taaleritehtaiden suhteen?

Linkki Economistin artikkeliin:
http://www.economist.com/news/business/21582018-su...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Juhani,
mielenkiintoista tieto. Posion myllytkin saattavat jäädä seisomaan kun valtion kirstusta loppuu rahat.

Italissa mafia soluttautui uusiutuviin energiabiskenksiin ja kävi lopulta niin, että Italian valtio kansallisti mafian tuulimyllyt.

Pjotr Hadermann

Lappi on aina tullut etelälle kalliiksi.

Se piti rakentaa uudelleen etelän rahoilla ja sitten sinne pumppasi Kekkonen ja Hillilä kaikki Kelan rahat vesivoimaan ja satamiin.

Lappi voisi olla jatkossa itsenäinen valtio.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kyllä ehdottomasti itsenäinen.

Simo Suutari

Idea on sinänsä hyvä. Olisi ihan oikein, että tuotantolaitoksen vaikutuspiirissä olevat saisivat rahaasijoituksesta ja jopa tuotannon voitoista. Myös ydinvoimayhtiöt voisi maksaa lähialueen ihmisille niin paljon, että laitos olisi suorastaan toivottu. Sama periaate voisi toimia kaikessa muussakin vastustusta herättävästä teollisesta toiminnasta. Kyllä vähenisi valitus,jos kaikille tulisi esim.10 % katteesta joka vuosi. Sinänsä tuulivoima on verorahoilla tuettua ja huonosti kannattavaa, tehotonta energiatuotantoa, jolla ei pitäisi pilata Suomen luontoa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen kalareissulla Jäämerellä ja jäi tämä hyvä blogisi kommentoimatta. Palataan asiaan sähköpostitse.

Hadermannille terveisiä, että Suomen sotakorvaukset maksettiin tuhoamalla Lapin aarniometsät. Lapin sota tuhosi Lapin asumukset, mutta kyllä Lapin jälleenrakentamisen tekivät paikalliset asukkaat itse. Lisäksi asutettiin vanhan Sallan miehitetyltä alueilta tulleet siirtolaiset.

Toisekseen Lappi on ylijäämäinen energiansa suhteen eli Lapin kosket jauhavat sähköä etelän tehtaille. Lappilaiset uhrasivat vapaat koskensa ja lohijokensa. Kemijärven vesistöä säännöstellään ja säännöstelyvara 7 m. Mutta tämäkään ei vielä riitä.

Nyt Lapin maisemia ollaan tuhomassa tuulimyllyillä teollisuusalueiksi ahneiden pääomistajasijoittajien (myös Pekkarisen perhe) lompakon lihottamiseksi. Kaivosvarauksia on Lapissa tehty ulkolaisten yhtiöiden toimesta siten, että niiden karttaluonnos on kuin tilkkutäkki.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Lappi on energian suhteen 107% omavarainen. Valtakunnalisesti voitaisiin myllyjä sijoittaa sinne missä alue tuottaa vähiten energiaa ja näin vältyttäisiin pitkiltä linjasiiroilta ja hukkaenergialta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset