Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Muonion kunnalla oli oikeus kieltää tuulivoimapuisto

  • Muonion kunnalla oli oikeus kieltää tuulivoimapuisto
  • Muonion kunnalla oli oikeus kieltää tuulivoimapuisto
  • Muonion kunnalla oli oikeus kieltää tuulivoimapuisto

Rovaniemen hallinto-oikeus on tullut siihen tulokseen, että Muonion kunnalla oli oikeus kaavoituksen avulla kieltää tuulipuiston rakentaminen alueelle.

Tuulipuistoyrittäjä valitti asiasta sillä perusteella, että alue oli varattu maakuntakaavassa tuulivoima-alueeksi.

Suomessa kunnalla on monopolioikeus kaavoitukseen ja maakuntakaava on ohjeellinen.

Muonion kunnan kanssa olen samaa mieltä siitä, että tuumyllyt eivät kuulu tuntureiden huipuille tuuli siellä vaikka kuinka paljon.

Voikun tämän ymmärtäisi Posion kunnan valtuutetut, jotka suunnittelevat antaa luvan rakentaa myllyjä Murto-,Lemmon-,Vitikko-, ja Kuovituntureiden huipuille, joita ympäröi Mustarinnan ja Korouoman natura-alueet.

Lapin Kansassa lisää:

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194876421913/artikkeli/hallinto-oikeus+m...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Deutschland, Deutschland über alles..."

WPD Finland Oy

<==>

WPD AG
Kurfürstenallee
Bremen
Germany

Kansainvälisen kumppanuuden ja solidaarisuuden nimissähän meidän suomalaisten tulee ilmeisestikin verovaroillamme tukea saksalaista vihreää politiikkaa ja yrityksiä. Miksiköhän Saksassa menee hyvin ja Suomessa kärvistellään ?

Lähde: http://www.wpd.de/en/company/profile.html
http://www.wpd-finland.com/fi/wpd-finland/yhteysti...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

http://www.tuulivoimaopas.fi/vaikutukset_kuntatalo...

Varakkailla kunnilla on vara menettää huomattavat verotulot!!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Seppo,
tuulivoimapuisto opas on tehty rakentajien intresseistä.

Kiinteistövero lakkaa aseittain -10%/vuosi eli 10 vuodessa.

Tuulimyllyn ikä on 20-30 vuotta joten suurimmasta osasta ajasta kunnat eivät saa veroa laisinkaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No 15 kolmen megawatin tuulivoimalan tuulipuiston kiinteistövero 20- vuoden tarkastelujaksolla voi olla noin miljoona euroa. Ja työllistävä vaikutus etenkin rakennusvaiheen aikana on merkittävä ja on hyvä muistaa, että tuulivoimarakentamisen kotimaisuusaste on varsin korkea, joka tuo myös tuloja ja hyvinvointia yhteiskuntaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #5

Työllistävä vaikutsus taitaa rajoittua myllyjen betonialustojen rakentamiseen, myllyn pystyttämiseen ja sähkölinjaverkkojen vetämiseen maastoon. Muutama huoltomies saa toki jatkossa töitä, kun roikkuvat köysien varassa myllyn siipien kuntoa tarkastamassa.

Suomessa toiminut alunperin suomalainen sittemmin intialaisomisteinen myyllynvalmistaja, WinWind, meni jo konkurssiin. Eipä tullut siitä tuhansien työllistäjää vuosiksi, vaikka tämä oli yksi painava peruste, joilla näitä vuosittaisia satojen miljoonien tukia perusteltiin. Nyt myllyjen valmistus työllistää lähinna saksalaisia myllynvalmistajia ja ulkomaalaisia tuulimyllykonsulttifirmoja.

Kyllä täytty ihmetellä sitä lujaa uskoa, joka näyttää olevan niillä, jotka uskovat noiden tuulimyllyihin sijoitettavien vuosittain satojen miljoonien verorahojen vipuavan talouselämäämme. Olisiko niille miljoonille ollut muuta kannattavampaa käyttöä esimerkikisi valtakunnan liikenne- ja tietoliikenneinframme kehittämisessä ? Näillä alueilla suomestakin löytyisi tekijöitä sekä osaamista. Nämä investoinnit loisivat edellytyksiä talouselämämme kehittymiselle muuallakin kuin Kehä III:n sisäpuolella.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #7

Löysin taas hieman faktaa ja perspetiiviä Hannu Aron tämän päiväisen blogin linkkien kautta:

"Kun ministeri Mauri Pekkarinen puhuu Suomeen kilvan suunnitelluista biopolttoainetehtaista, puhe on maatalouspolitiikasta. Kun ministeri Tarja Cronberg kieltää vesistöjen, turpeen ja ydinvoiman lisäämisen sähkön tuotannossa, äänessä on ympäristöpoliitikko. Mutta kun Cronberg lupaa tuulivoiman rakentamisella 18 000 työpaikkaa Suomeen, hän puhuu työvoimapolitiikasta. Teollisuuspolitiikan nimissä hän lupaa Suomen muuttuvan tuulivoimateknologian huippumaaksi."

Lähde: Talouselämä 7.3.2008 , Johannes Koroma,
http://www.talouselama.fi/kolumni/tuulen+tuomaa+ke... , kannattaa luke koko juttu.

Cronbergin lupaus taisi olla samaa kategoriaa kuin hänen edeltäjänsä tyvoimaministeri Urpo Leppäsen, joka ns. Lex Leppäsellä aikoi hävittää työttömyyden maasta ennätysajassa. Lain toteutus ei onnistunut. Valitettavaa näissä lupauksissa on, että ne tulevat tolkuttoman kalliiksi kansakunnalle.

En ole viimeaikoina kuullut meppi, tekniikan- ja kauppatieteiden torhtorin, Cronbergin kommentoivan kovinkaan tuulivoima-asiaa. Cronberg oli Vanhasen II hallituksessa työministerinä 2007 - 09.

Eipä silti , moni muukin tuulimyllyjen puolesta lippuja heilutellut poliitikko on ollut hiljaa aiheesta viimeaikoina. Muista aiheista on sitten sitäkin enemmän riittänyt juttua. Tuulisähkön puolesta lipun heiluttaminen näyttää annetun VTT:lle , Motivalle, Suomen Tuulivoimayhdistys ry:lle ja tuulisähköfirmoille sekä osalle mediaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #5

Seppo,
kerroppa missä rakennetaan suomessa tuulimyllyjä.

Taalerintehdas ostaa myllynsä Saksasta ja sieltä ne myöskin valvotaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onkos tuulisähköyhtiöiden ja niille maata vuokraavien väliset sopimukset julkaistu ? Olisi mielenkiintoista tietää mitä niissä sanotaan. Eikös ne sopimukset pitäisi olla julkisia, kun koko toimintaa verovaroilla rahoitetaan ( 105 €/Mwh - n.40 €/Mwh = n.65 € / Mwh vuoden 2015 loppuun saakka ja siitä eteenpäin 83 €/Mwh - n. 40 €/Mwh = n. 23 €/Mwh, tavoitetilassa n. 250 miljoonaa €/ vuosi ).

katso linkki: Mauri Pekkarinen, Uusiutuvan energian velvoitepaketti, 2010, https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

ja sähkön markkinahintaa ja sen kehitystä voi tarkastella:
http://www.sahkonhinta.fi/summariesandgraphs

No tavallaanhan tämäkin on aluetukea, mutta eikös se kannattaisi maksaa suoraan kunnille, kuin kierrättää tuulisähköfirmojen kautta. Siinä kierrätyksessä kun suurin osa tukirahoista valuu ihan jonnekin muualle.

Toisaalta on myös otettava huomioon tuulimylljen vaikutus mökkimaan arvoon ja ihmisten halukkuuteen retkeillä niillä alueilla , joissa mylly viuhtovat keskellä idyllistä erämaata. Rahaa ne mökkiläiset ja retkeläistekin ( turistit ) tuovat alueelle.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuulivoima on maailman nopeimmin kasvava uusiutuvan energian tuotantomuoto. Suomen tavoite on kasvattaa tuulivoima osuus 6-7 prosenttiin sähkön kokonaistuotannosta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Kyllä myllyt pyörivät komiasti tuossa Iin Olhavassa ja kehräävät verotuloa kuntaan miljoonia euroja. Niin ja tietysti myös puhdasta sähköä tarpeeseen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #6

Seppo,
tarkoitit varmaan sanoa, että rahaa siirtyy sähkötariffien muodossa valtionkassasta kuntienkassaan. Tosin suurin osa valtionkassasta ulkomaisten sijoitusyhtiöiden kukkaroihin.

Esitäppä kunnalle tulvat kiinteistöverolaskelmat, niin päästään kommentoimaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #6

Tammikuun pakkaskaudella Fingrid ilmoitti tuulivoiman osuudeksi sähköntuotossa nollaa, no jälkeen päin kävikin ilmi että Honkajoella Satakunnassa olisi tuulivoimalla tuotettu huipputulos. Ite asun Luvialla n.90km Fareedin ilmoittamasta huipputulos "tuulipuistosta" merelle päin eikä täällä kyllä tuullut ja savu nousi tolppana piipusta ylös. Olikohan öljyn katkuista tuulisähköä mitä valtio osti takuuhinnalla, ei ole tietoja missään saatavilla lukuja tuotosta ja tuulivoimalan sähkönkulutuksesta. Ei se kaikki kultaa ole mikä kiiltää..
Wind Farms Destroy the Environment 1: WILDLIFE DESTRUC
(http://www.youtube.com/watch?v=PgiFMpzKk74)
Tilastoja tuulivoimaonnettomuuksista
http://www.caithnesswindfarms.co.uk/fullaccidents.pdf

Jää kerääntyy turbiinin siipiin
(http://www.youtube.com/watch?v=4EmYe2u6J6g)

WPD.n tuulivoimala kauppias kertoi viime viikolla että turbiini pysähtyy ja jäät tippuisivat ihan tornin juurelle ja näinollen ei jään muodostuksesta olisi haittaa alueella liikkuville..pitäneekö paikkaansa, -en usko. Tuo tarkoittaisi n.4kk seisokkia vuodessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotain järkeä jossain sentään!

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Myllyjen paikat pitäisi sijoittaa niin, että ympäristöhaitat jäävät minimiin. Olen myös kuullut, että metson soidinpaikka on muuttanut rupeleitten paikkaa. Asukaiden kannattaa selvittää tilanteita, millä konsteilla mahdollisi meluhaittoja voidaan vähentää ja saada myllyt riittävän kaus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset