Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Ulkoministeri Timo Soini: Missä viipyy Arktinen yhteistyö?

Oppositiossa ollessaan Timo Soini vaati, jopa erillisen Arktisen ministeriön perustamista, sillä olihan Kataisen hallitus hyväksynyt Arktisen strategiaohjelman.

http://www.hs.fi/politiikka/a1383964412330

Nyt Soini on itse ns. Arktinen ministeri, koska ulkoministerille kuuluu Arktisten asioiden hoito.

Ikäväkseni en ole havainnut, että Soini olisi edes puhunut sanaakaan Arktisesta yhteistyöstä, -puhumattakaan, että olisi ulkoministeriössä pannut toimenpiteitä liikkeelle.

Toivottavasti tietoni ovat väärä.

Perussuomalaiset puolueena saivat aikaan lähialueyhteistyön alasajon, eikä ole mikään ihme jos Soini on unohtanut Arktiset puheensa.

Arktinen yhtestyö painottuu energiapolitiikaan ja tutkimukseen, jotka eivät ole kummankaan maan pakotelistalla, joten tämäkään ei ole este jatkaa siitä mihin edellinen hallitus jäi.

Arktiseen yhteistyöhön on suuri kiinostus Suomen elinkeinoelämällä, joka tosin moitti Kataisen Arktista strategiaa siitä, että siinä ei huomioitu Venäjän ohjelman mahdollisuuksia ja hyödyntämistä.

Ulkoministeriön sivut Arktisesta yhteistyöstä:

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=326596&contentlan=1&c...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soinilla on niinpaljon tekemistä puolueensa asioissa jotta ministerin tehtävienhoidosta on luisteltava.

Eihän virkamieskään tee virheitä kun ei tee mitään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Aimo, voi olla, että osuit naulan kantaan, mutta toivossa on hyvä elää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Arktisissa asioissa Soini luultavasti odottaa ensin talviaikaan siirtymistä ja sitten vielä lumipeitettä Napapiirin eteläreunalle.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Pekka, Arktiksella on kyllä jäätä. Toivottavasti Soini matkaa Murmanskiin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Hemmo Koskenniemi. Ilmeisesti suomellakin olisi paljon enemmän kiinnostusta Arktisiin asioihin, jos Suomella olisi Petsamo ja yhteys Barentsin ja Norjanmereen.

Olen samaa mieltä kanssasi. Suomi voisi olla huomattavasti aktiivisempi Arktisissa asioissa, useat edelliset hallituksemme ovat olleet aika vaiteliaita, tuskin nykyinen hallitus poikkeaa edeltäjistään, Arktisissa asioissa.

Suomella on suunnitelma Arktisiin asiohin, olisiko syytä päivittää.

Suomen arktinen strategia 2013.

http://vnk.fi/documents/10616/334509/Arktinen+stra...

Käyttäjän amgs kuva

Soini puhui tänään suurlähettiläskokouksessa muun muuassa tästä asiasta. Tässä lainaus puheesta: "Pohjois-Euroopassa tarvitaan tulevaisuudessa yhä laajempaa ja moniulotteisempaa yhteistyötä. Paraikaa Suomi valmistautuu keväällä 2017 alkavaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuteensa.

Tämä tulee olemaan meille suuri ja tärkeä ponnistus. Edessä oleva haaste on selväpiirteinen: Arktisen yhteistyön perinteen varjelu ja sen edelleen kehittäminen. Meillä suomalaisilla on myös nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa arktisen yhteistyön edistämisessä oma, aivan erityinen vastuumme, sillä arktinen yhteistyö sai pitkälti alkunsa juuri Suomen aloitteellisuudesta, niin sanotun Rovaniemen prosessin muodossa 1990-luvun alussa.

Suomi seuraa tehtävässä nyt omaa puheenjohtajuuttaan ansiokkaasti hoitavaa Yhdysvaltoja. Arktiset asiat ovat yksi keskeinen teema vahvistaa myös transatlanttista suhdetta.

Arktinen ei ole kuitenkaan vain alueellinen asia, vaan aidosti globaali kysymys. Oikeastaan kaikki globaalit muutostrendit ilmastonmuutoksesta teknologiseen murrokseen saakka heijastuvat arktisille alueille. Kysymykset luonnonvarojen riittävyydestä ja niiden eettisesti ja ympäristöllisesti kestävästä hyödyntämisestä ovat polttopisteessä. Ihmisoikeudet, etenkin vähemmistöjen oikeudet ovat arktisilla alueilla tärkeitä. Arktinen alue on globalisoituvan maailmamme mikrokosmos.

Arktinen alue on alati kasvavassa määrin globaalin mielenkiinnon kohteena. Tästä Arktisen neuvoston tarkkailijajäsenten rivakasti kasvava määrä on hyvä osoitus. On selvää, että arktisten alueiden pitää pysyä kaikille avoimena yhteistyön vyöhykkeenä. Tämän tulee päteä myös Arktiseen neuvostoon, jonka tulee pysyä jatkossakin avoimena myös uusille tarkkailijoille neuvoston määrittelemien kriteerien täyttyessä.

Samalla on selvää, että yhteistyön saavutusten ja tulevien toimintamahdollisuuksien vaaliminen pitää nousta kaikkien yhteiseksi huolenaiheeksi: emme välttämättä tarvitse uusia raskaita rakenteita, mutta uusia toimintatapoja ja syventyvää yhteistyön kulttuuria meidän täytyy yhdessä kumppaniemme kanssa rakentaa. Uskon, että tässä on myös Suomelle yllin kyllin sarkaa kynnettäväksi. Ja tähän kyntöhommaan olen minäkin valmis!"

Linkki puheeseen:
http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?conte...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Hyvä kun puhui, mutta ei mitään konkretiaa, pelkkää sanahelinää ja virkamiesten suoltamaa tekstiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset