Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Pakolaiskeskukset marjanpoimintaan?!

  • Pakolaiskeskukset marjanpoimintaan?!

Suomessa päivitellään joka kesä, kun Thaimaasta ja muulta maapallon äärilaidalta rahdataan Suomen metsiin tuhansia marjapomijoita. Itsekkin ole moista ilmiötä jo ihmetellyt lähes 10-vuotta.

Kesän aikana on myöskin politiikot laidasta laitaan väläytellyt mahdollisuutta marssittaa pakolaiskeskusten väki marjametsiin. Idea on tosi hyvä, koska metsässä jos missä maahanmuuttaja pääsee kosketukseen suomalaisesta erämaasta ja sielun maisemasta.

Samalla marjojen keräily pakolaiskeskuksen menojen peittämiseksi ja työ oman ruuan hankintaan olisi oivallista oman arvon tunteen kohottamista. Metsissä tapaisi paikallista väestöä ja kielitaitoiset pakolaiskeskusten työntekijät auttaisivat luonnollisessa ympäristössä tutustumaan paikallisväestöön.

Pitkä ja rasittava matka sekä sodan julmuudet häipyisivät suomalaiseen metsämaisemaan.

Mitäpä jos ihan tosissan pakolaiskeskukset ryhtyisivät talven aikana pohtimaan ja kouluttamaan asiakkaitaan marjanpoimintaan.

Idea on suorastaan monikulttuurisesti kiehtova yhdistettynä suomalaisiin metsiin.

Oikeus ja työministeri Jari Linström voisi ottaa tämän asian hoidettavakseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hemmo, en pidä ehdotusta lainkaan huonona. Mutta huomauttaisin yhdestä asiasta, nimittäin nämä varsinkin Thaimaasta tulleet ovat maanviljelijöitä kotimaassaan ja ovat tottuneet työhön ja ulkona olemiseen! Kaikki se marjanpoimintaan liittyvä käy heiltä luonnostaan?

Kuinka mahtaa olla näiden pakolaisten valmiudet tällaiseen toimintaan. No opettaahan heitä pitää ja varmasti ajan kanssa asia alkaisi luonnistaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jouni punapaitoja ja maanviljelijöitä ovat se on totta. Minä tässä vaan ajattelen pakolaiskeskusten näkökulmasta asiaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Ihan oikealla asialla, oppisivat ne pakolaiset varmaankin itsekin nopeasti tavoille. Pienestä ohjauksesta ei haittaa ole, jokamiehen oikeudet on sellainen mitä muualla ei tunneta. Marjanpoiminnasta olisi hyvä aloittaa, se tuo virkistystä ja iloa samalla kun saa pienellä vaivalla terveellistä liikuntaa ja hyvää ruokaa.

Nykyään voi täällä etelässäkin kohdata karhun. Karhuja on yllättäen tullut ihan tänne asutuksen liepeille, marjastajat ovat kertoneet? Aikaisemmin kylläkin peloitellakseen muita.;)

Pekka Heliste

Suomessa poimitaan luonnonmarjoja n 45 miljoonaa kiloa ja noista 9 miljoonaa keräävät ulkomaalaiset poimijat

Suomalaisista kyllä 70% kerää marjoja ja sieniä,mutta aniharva myy.

Ehkäpä syy on siinä,että jos ostaa marjan kaupasta, se maksaa kymppejä, mutta kun myy marjat niin saa muutaman euron

Marja tuottaa parhaiten omassa pakastimessa,voitto on 1000% luokkaa.
Tekeekö joku parempaa kauppaa ?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Minun poimimia marjakiloja ei tiedä kukaan ulkopuolinen, eikä niitä ole voitu tilastoida. Tilastot kertovat vain kaupalliseen toimintaan tulevat marjat.

Pekka Heliste

Tilasto onkin tehty haastattelututkimuksena,virhe n 2-3 %

Aivan riittävä yleiskuvan saamiseksi

Käyttäjän Punakuono kuva
Petteri Olander

Suomeen ei rahdata maailman ääri-eikä muiltaan laidoilta marjanpoimijoita,heidät palkataan.

Katsot siis,että sotaa,terroria yms pakenevia ihmisiä velvoitettaisiin poimimaan marjoja suomalaiselle marjateollisuudelle,vastineeksi turvasta.

Hemmo,nyt mieti vähän!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Karmea kohtalo. Varmasti moni jää mieluummin vaikka sinne Syyriaan. Sadistiset suomalaiset voisivat vielä vaikka kuvata marjanpoimijoita ja laittaa videon nettiin. Pikkulapsiakin voisi pahimmillaan olla mukana.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Petteri, kuka thaimaalaiset marjanpoimijat palkkaa? Ei heillä ole työantajaa joka palkan maksaisi.

Tottakai ymmärrän ihmisiä jotka tulee sodan keskeltä mutta parasta terapiaa on suomalaisellekin työ ja osallistuminen. Punkkaan makaaminen ja ongelmissa kieriminen ei auta pakolaisen asemaa, eikä ostoskeskuksissa seisoskelu.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kesäkautena myös suomalaiset työttömät voitaisiin laittaa marjametsään, vastikkeellista etujen saamista. Jos kunnostautuu tuossa työssä, siinä voi myös oikeasti hankkia.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Outi arvelen, että moni työtön niin tekee ja vielä enemmän jos työttömät kuljetettaisiin valmiiksi katsotuille marjapaikoille ulkomaalaisten poimijoiden tyyliin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Niin... Eiku bussit kaupunkien keskustaan ja sankot penkille valmiiksi :), eiku mettään. Mutta tämähän voi olla jonkun mielestä ihmisarvon loukkaus? AI että ihan töitäkin pitäisi tehdä?

Pekka Heliste

Eipä muuta kuin vuokraamaan busseja ja ostamaan ämpärritä, poimureita,puhdistamiseen

Soitto kortistoon ja tilaat 50 työtöntä,teet heidän kanssaan työsopimuksen ja maksat työehtosopimuksen mukainen palkan

Ei mikään laki estä työttömien palkkaamista marjan poimitaan

Mutta kun yrittäjiä ei ole ilmaantunut niin ilmeisesti marjoilla ei ole enempää kysyntää

Liika keräys johtaisi hintojen romahtamisen

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Thaimaalaisten laittaminen poimimaan marjoja minipalkalla pitää hinnat kurissa, näin Jyväskylän torilla hinnatkin pysyvät 7-12 euroon per mustikkalitra. Työehtosopimuksilla ja minimipalkalla hintaa voisi jopa tulla 30 litralta.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #18

Suomessa ei ole minimipalkkaa
Thaimaalaiset jäävät voitolle vain joka ypinrn- kolmas vuosi

Marjan hinta riippuu markkinataloudessa esim jos työttömät poimivat 10 miljoonaa kiloa niin marjan hinta olisi centtiä.

Se lopettaisi kaiken poiminnan

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Outi varmaan tarkoittaa myös että ketkä saa lapsilisiä, maataloustukia, yritystukia,tuulivoimatukia ja vaikka mitä tukia laitetaan myös vastikkeelliseen työhön.

Ja miksi marjanpoimintaa pitäs tehdä vastikkeellisena kun niitä saa jokainen kerätä myyntiin lainkin mukaan. Aivan sairaita nää jutut. Työttömät ja monet keränneet marjoja, sieniä vuosikymmeniä ja pitäskö näistä ilmoittaa joillekkin kukkakeppitäteillä kuin 5 vuotiaat lapset.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Hemmo ilmoittautuu vapaaehtoiseksi perehdyttämään maahanmuuttajia?

Siinä taitaa oolla yksi sopeuttamisen suurista ongelmista. Kantaväestöllä ei ole aikaa tai joillakaan halujakaan ottaa kontaktia.

Pakkotyöehdotuksista kyllä huomaa puoluekannan..

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Pakkotyö? Ainoa kerta jolloin itse olen joutunut turvautumaan "sossuun", oli opiskeluaikana. Ja silloinkin sain rahaa sieltä ottamalla kesätyötä vastaan eli sopeutettu toimeentulotuki. Sain työkokemusta sekä rahaa tekemääni työtä vastaan. Joku voisi sanoa että roposia, mutta siinä vaiheessa erittäin tarpeellisia roposia. Ja ei en kuulu siihen ryhmään, jonka opiskelut on isin ja äitin rahapussin ansiota, vaan ihan itse olen itseni elättänyt tekemällä töitä mitä on tarjottu tai ollut tarjolla. Oliko muuta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Täytyy tehdä varoen ettei suomelle rapsahda syyte ihmisoikeus loukkauksesta. Johan kun heidät majoitetaan jo nyt vartioituihin keskuksiin sopeutumaan niin vielä teetettäisiin (palkallista)työtä siihen päälle mikä ei ole toki onneksi ole pöllömpi idea kunhan vain eivät ala lukea suomen historiaa ja huomaa että evakoille oli pakollista luovuttaa punainentupa ja perunamaa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Turvapaikanhakijoilla ei taida olla lupa tehdä töitä Suomessa, vielä muutama vuosi sitten edes oleskeluluvan saaneet hankkia lisätuloja tekemällä työtä.

Tämä täytty muistaa kun pakolaisia väitetään vain ja ainoastaan sosiaaliturvalla eläjiksi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jiri Marjanpoiminnassa ei olekkaan kysymys työstä, vaan jokamiehenoikeudesta, joka kuuluu maailman kaikille kansalaisille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset