Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

PODEMOS -demokraattisia iskuja korruptioon ja ahneuteen!

Espanjan poliittiseen järjestelmään syntyi, kuin tyhjästä uusi poliittinen liike PODEMOS "Pystymme", joka ajaa kansalaisten osallistumista ja suoraa demokratiaa sekä kertoo palauttavansa kansalaisten usko demokratiaan ja demokraattiseen vaikuttamiseen.

Espanjan valtapuolueet sosialistit ja konservatiivit ovat pahasti korruptoituneet ja etääntyneet kansasta, joten PODEMOS-liikkeellä oli ja on yhteiskunnassa sosiaalinen tilaus.

Liikkeessä uskotaan, että eettisyyteen, kansalaisten vapaaehtoiseen tahtoon, itseohjautuvuteen ja osallistuvutteen perustuvat alueelliset ja valtakunnalliset demokratiaiskut havahduttavat korruptoituneet julkisenvallan ja yritysmaailman yhteiset toimet ja lisäävät kansalaisten tietoisuutta yhteiskunnan tilasta ja edustajien toimista niissä.

Puolueen juuret ovat kansalaisaktiivisuudessa, kylä ja asukastoiminnassa sekä ay-liikkeessä ja vaihtoehtoisissa elämäntapaliikkeissä. Sosiaalisessa mediassa voi kuka tahansa perustaa vapaaehtoisuuteen, avoimmuuteen ja itsehallintoo perustuvia soluja, jotka perustuu demokratiaan ja osallistuvuuteen.

PODEMOS- verkostossa on tällähetkellä 350 000 aktiivia. Mitään ikuista jäsenyyttä ja "puoluekuria" ei ihmisiltä vaadita sekä johdon tahdon mukaista toimiantaa. Riittää kun on aktiivi itse valitsemansa teeman ympärillä.

Verkostoa pitää kasassa URUT-sihteeristö, joka kokoaa valtakunnallisesti ihmisten yhteisen tahdon ja pitää avoimia kansalaiskokouksia. Sen rinnalla on toimeenpanoneuvosto sekä komissio, joka valvoo verkostossa tapahtuvaa liikettä ja kerää sosiaalisia innovaatioita.

Podemos-verostosta on vaikea käyttää sanaa puolue varsinkin meidän suomalaisten, joille puolue on hierarkinen organisaatio, jonka ylätasolla istuu puoluepyroo puheenjohtajineen ja puolueet ovat osa valtion ja kuntien hierarkiaa ja etuja. Suomalaiset puoleet heräävät henkiin kunta- ja eduskuntavaalien alla ja kuolet 4-vuodeksi saman tien, kun valta on paikallisesti ja valtiollisesti jaettu.

Sosiaalisen medin avulla Podemos- verkkosto voi tehdä alueellisia ja valtakunnallisia demokratiaiskuja ja paljastuksia korruptiota ja vallan väärinkäyttöä vastaan. Liike on mukana järjestämässä myöskin mielenosoituksia, joita Espanjassa on viime aikoina ollut paljon.

Kansalaiskokousten avulla puolue voi tuoda myöskin esille tärkeän yhteiskunnallisen asian ja pyrkiä vaikuttamaan ns. yhteiskunnallisiin keskustelun aihealueisiin.

PODEMOS on liike, joka käyttää tieto- ja informaatiotekniikkaa hyväksi ja muodostaa merkittävän voima sosiaalisenmedian kautta. Liikkeen URUT- siheeteeristöt ovat kehittäneet menettelytapoja, joiden avulla kansalaiset voivat järjestyneesti toimia ja organioitua tieto-verkostoissa. Liikkeellä on myöskin rahoitusvälineitä aina yritystoiminnasta ja eettiseen omatoimiseen lainoitus ja rahoitusjärjestelmään asti.

Podemos on syntynyt sosiaalisessa medissa ja netissä ja sen perustaja on yhteiskuntatieteiden tohtori Bueplo Iglesias. Puoleen kannatus on kohonnut mielipidemittauksissa yli 20%:n ja jossain vaiheessa se ylitti, jopa perinteisten puolueiden kannatuksen.

Suomessa Podemos liike on luokiteltu kuuluvaan vasemmistoon. Puolueen yhteiset teemat mm. julkisen ilmaisen koulutus- ja terveyden puolesta toimiminen, NATO jäsenäänestyksen vaatiminen, yritysten oikeuden rajoittaminen sanoa työntekijöitä irti, jos ne tuottavat voittoa, yhtenäisen perustulon luominen koko EU:n alueelle jne. viittaavat vasemmistoon, suora demokratia ratkaisemaan paikallisia ja alueellisia asioita jne.. 

Suomen pollittisessa kentässä ei ole vastaava liikettä ole, jos ei Muutos 2011 sellaiseksi tulkita. Perussuomalaiset Podemoksen rinnalla näyttää, joka suhteessa patavanhoilliselta liikkeeltä, vaikka se puolueena onkin nuori ja muuttanut suomalaista poliittista kenttää.

Linkki liikkeen sivuille:

http://podemos.info/

ja Instituutio 25 demokratia

https://instituto25m.info/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Tämä on oikeastaan hyvin myönteinen hehkutus Podemoksen puolesta. On kuitenkin paljon muuta tuosta puolueesta.

Podemos on vahvistunut sosiaalisessa mediassa, mutta se on syntynyt kaduilla mielenosoituksien myötä.
Podemoksen puheenjohtajalla, jonka nimi on muuten Pablo Iglesias, on vasemmistolainen tausta. Hän muistaakseni oli kommunististen nuorten jäsen. Nyt näyttää siltä, että hänellä on ohjat tiukasti käsissä. Joulukuussa Espanjassa on parlamenttivaalit.

Podemoksen ja Suomen Muutoksen välillä on yksi ratkaiseva ero ja se on se, ettei Podemos ole maahanmuuttovastainen ja syrjivä puolue, kuten Muutos 11 oli.

Helmikuussa kirjoitin aiheesta:

http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186793-mihin-...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taustat voivat olla noinkin, mutta jotain uutta tämä liike on joka suhteessa löytänyt.Minulle asukas ja kyläaktiivina on helppo ymmärtää Podemosin toimintatapa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

IPUlla oli suora kansanvalta ohjelmassaan tiettävästi jo 20 vuotta sitten. Nyt nimenomaan tuota teemaa tulisikin IPUn vahvistaa, ja sitä ollaankin tekemässä. Mahdollisuus kansanrintamaksi on meilläkin olemassa. Kiitos tekstistä, tämä oli kattavin avaus tuosta espanjalaisesta liikkeestä, joka mielestäni IPUn tavoin näkee vasemmisto-oikeisto jaon kyvyttömäksi vastaamaan tämän ajan ongelmiin. Nimenomaan suora ja mahdollisimman paikallinen demokratia sekä avoimuus ovat ratkaisujen keskiössä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Timo näin varmaan on mutta tuollainen liike tarvitsee sivistyneistön -kansakunnan parhaat aivot ympärilleen. Suomen poliittisesta liikkestä on sivityineistön ideologiset pohdinnat kadonneet ja tilalle on tullut joka asian mittaaminen rahassa.

Podemoksen kuvia kun katsoo ja teemoja niin nuoren sivistyneistön luomia ne ovat. Mielenkiintoista kun niihin vielä yhdistyy lähidemokratia kahvila keskusteluineen yms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset