Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Yli 70 -rauhan vuotta

 

Lapin Kansassa Vesa Puurosen kirjoituksesta "Vaarallinen mies" (5.8.) näyttää syntyneen suuri tunteiden ja vihan purkaus. Keskusteluun osallistuneet mm. Matti Torvinen Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja kirjoittaa, että " veteraanit löivät kommunismin". Kun oikein sokeaksi heittäytyy niin näinkin voi tietenkin "nähdä".

(Vesa kirjoittaa puolustusministeri Niinistöstä ja kertoo kuinka hän nostaa historian syövereistä Törnin yms. sotasankarit esille, jotka liputtivat natsismin nimeen suomalaiskansallisessa hengessä.)

Todellisuudessa toisen maailmasodan jälkeen Suomessa kommunistit saivat toimintavapauden ja demokraattiset oikeudet. Sodan jälkeen syntyi kansandemokraattinen liitto, joka sai murskavoiton 1940-luvun lopun vaaleissa.

Samalla syntyi Suomen uusi ulkopoliittinen linja, joka korosti puolueettomuutta ja hyviä naapuruussuhteita eteenkin Neuvostoliiton kanssa. Kekkosesta tuli tuon ajan suuri isämaallisuuden puolestapuhuja ja hän käänsi suomalaisten vihapuheet venäläisiä kohtaan myönteiseksi.

Suomessa myöskin vastustetiin tätä uutta Venäjä myönteistä linjaa mm. "Äänruutini" ja Veikko Vennamon johdolla. Kekkonen piti linjansa ja olemme saaneet elää nyt jo 70-vuotta rauhassa. Se on pitkä aika ainakin minun elämässä sillä synnyn 1950-luvulla.

Suomea ollaan nyt viemässä Yhdysvaltain rinnalla kaikkiin mahdollisiin maailmalla oleviin konflikteihin. Olemme jopa sallineet ulkolaiset joukot maahamme ja luovuttaneet lentokentät Yhdysvaltain sotakoneiden käyttöön. Perussuomalaiset ministerit Soini ja Niinnistö ovat innokkaimmin ajaneet tätä linjaa ja voi olettaa, että siksi he ovat puolustus ja ulkoministeriksi pyrkineetkin.

Olen huolissani nyky kehityksestä ja varsinkin siitä, että tiedonvälitys suoltaa päivittäin hyvin yksipuolista kuvaa maailman tapahtumista. Onneksi meillä on sosiaalinen media ja hyvät kielenkääntökoneet, joiden avulla itse kukin voi seurata maailman tapahtumia ja vertailla meille jaettavaa tietoa..

Pientä 5 miljoonaista Suomen kansaa ei pidä sotkea kaikkiin maailman konflikteihin, eikä meitä edes välttämättä sinne ole pyydetykkään. Suomen liittäminen Ukrainan tapahtumiin on myöskin suuri historiallinen virhe ja sen pyrkimyksenä on pönkittää EU:laajentumispyrkimyksiä.

Tämä teksti on julkaistu Lapin Kansassa 11.8.2016

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suomi on osa länttä ja pysyy. Näin totesi tasvallan presidenttimme. Näin ollen Suomen armeijalle on tärkeää harjoitella läntisten kumppaneiden kanssa. Suomi ei ole enää puoluueton maa. Ja kyllähän veteraanimme löivät kommunismin, he estivät tämän punaisen ruton tulon maahamme 1939-44.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jori Kajanto. " Kyllähän veteraanimme löivät kommunismin ".

Pikkasen väärin olet ymmärtänyt soumalaisen vasemmistolaisen sielunelämää, ketkä antoivat elämänsä suomen puolesta, mene ja tutustu sankarihautoihin.

Näissä haudoissa makaa aivan turhaan kuolleita nuorukaisia. Kyse ei ole, olemmeko länttä tai itää. Kyse oli Suomesta, kysymys kuuluu miksi uhrasimme nämä nuorukaiset ?.

Tässä sodassa 1939-1945 meni niin herrat kuin tuunarit, olivat sitten tehtaissa tai pelloilla.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vasemmistohan ei ole sama kuin kommunismi. En ole missään halveksinut vasemmiston panosta viime sodissamme, Tosiasia on kuitenkin se, että jos sodilla saatiin ehkäistyä Suomen Sosialistisen Neuvostotasavallan syntyminen, yksikään uhri ei ollut turha. Kai nyt myönnät sen, että se oli NL, joka nyt tänne hyökkäsi tappamaan ja tuhoamaan 1939 ja valloittamaan maatamme?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Suomi on osa länttä ja pysyy.

ooo

Suomi on lännestä katsottaessa syvällä idässä. Nämä ovat tällaisia hokemia vaan, tuskin niihin kannattaa tarttua.

Oikeata maanpuolustustyötä on puolustaa maata turhilta aseilta

>Suomi ei ole enää puoluueton maa.

Ei olekaan, saasteet ovat ykkösvihollisemme.
Luonto on Isänmaamme.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jorma, olen pahoillani, mutta mielestäni tuollainen saivartelu ei edistä asiaa mitenkään. Eiköhän kyse ole siitä, että tarkoitettiin Suomen kuuluvan läntiseen kulttuuripiiriin. Tästä lienet samaa mieltä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #14

#14

Olet oikeassa.
Voishan sitä tietenkin miettiä, että kenen etu on jakaa maailmaa itään ja länteen. Pelkään pahoin, että tidotusteollisuus siitä hyötyy. Se elää vastakkainasettelusta lähes kaikessa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Jospa joskus katsottaisi asioita ihan meidän omasta näkökulmastamme?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ihmisarvo kuuluu kaikille, myös epäonnistuneille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilman suomalaisten kommunistien panosta rintamalla olisimme olleet Neuvostoliiton osavaltio, tämä täytynee myöntää kotikommunistien ansioksi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Historia on ihmeellinen asia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyllä Saksalla oli tähän myös merkittävä panos vuoden 1944 torjuntataisteluissa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #35

Henkilökohtaisesti minua on aina kiinnostanut, miksi Venäjä teki talvisodan rauhan Suomen kanssa, vaikuttiko Saksa jo silloin Suomessa.

Mielestäni Stalin antoi periksi Hitlerille. Staliinin suurin vire oli päästää Saksalaiset pohjois-suomeen.Saksalaiset eivät tulleet puolustamaan Suomea, Saksalaiset tulivat puolustamaan Kiirunan rautamalmia. Suomalaisista viis.

Seuraavan kerran kun Venäjä hyökkää, pohjoiskalotti menee poikki, Tornio - Haaparannan kohdalta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Eniten kaduttaa menetetty nuoruus kannaksen korvessa ja se, että taistelimme Hitlerin rinnalla" Nämä edesmenneen sotaveteraani-isäni sanat ovat painuneet mieleen. Suomalaiset kommunistit, vasemmistolaiset yleensäkin, köyhistä oloista tulleina, puutteeseen ja kovaan työhön nuoresta asti tottuneina, olivat se selkäranka joka Suomea pystyssä piti hädän hetkellä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tuo on hienosti sanottu. Olen tavannut veteraaneja molemmin puolin ja kukaan ei kersku "saavutuksillaan".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jatkosodassa kesäkuun lopulla 1944 Neuvostoliitto vaati Suomelta ehdotonta antautumista. Suomalaiset päättivät kuitenkin valita taistelun tien itsenäisyyden turvaamiseksi natsi-Saksan avulla ja onnistui siinä.

Torjuntataistelujen jälkeen ainoastaan lahtari Mannerheim kelpasi Stalinille solmimaan rauhan Suomen ja Neuvostoliiton välille.

Mannerheim ideoi ja laati sittemmin ensimmäisen version tulevasta YYA-sopimuksesta. Onkin törkeää historian vääristelyä ja suurta tietämättömyyttä puhua sodanjälkeisestä ulkopolitiikasta ja erityisesti idänpolitiikastamme Paasikiven-Kekkosen linjana.

Ilman Mannerheimia ja sotiemme veteraaneja Suomessa ei olisi koskaan järjestetty demokraattisia eduskuntavaaleja vuonna 1945.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Suomelle NL tarjosi suuria maa-alueita vastalahjaksi 1938-1939 Leningradin alueen suojaamiseksi, mutta kaikki esitykset Suomi torjui. Olisimme välttäneet osallistumisen 2.maailmansotaan jos olisimme hyväksyneet tarjouksen ja kentie suur-suomi ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Emme olisi missään tilanteessa välttyneet toisen maailmansodan aikaiselta kommunistiselta imperialismilta.

Kiitos lahtari Mannerheimin Suomi selvisi myös sodanjälkeisestä levottomasta ajasta hänen laatimansa ja valvontakomission johtajalle jo vuonna 1945 esittelemänsä YYA-sopimuksen ansiosta.

YYA-sopimus solmittiin virallisesti vasta vuonna 1948 Paasikiven ja Kekkosen nostamiseksi valheellisesti Suomen uuden idänpolitiikan luojiksi. Yhteisen bilateraalisen valehtelemisen avulla Mannerheimin merkitys kyseisen sopimuksen isänä on onnistuttu häivyttämään niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #16

Pekka jokainen meisätä voi esittää illuusioita menneestä ja historiakin en eriä mitä "silloin tapahtui". Historian kulku Suomen osalta on ihan jotakin mutta mitä esität.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Suomen historia ja sen tulkinta ei tarvitse minun "illuusioitani".

Fakta on faktaa. Aina tosiasiat eivät voi olla kaikille mieluisia.

Suomen ulkopoliittinen historia on Mannerheimin historiaa ja siksi niin kovin karvasta monen myöntää todeksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Uskotko tosissas, että Neuvostoliitto olisi antanut alueitaan Suomelle, milloin suurvalta on toiminut näin?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #20

Totta kai uskon. Suomi voisi olla paljon merkittävämpi hävinneen 2.maailansodan jaloissa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Eiköhän se ole niin, että ei Suomen tarvitse suostua mihinkään sellaiseen, mitä se itse ei halua? Fakta oli kuitenkin se, että kaikki nämä neuvottelut olivat pelkkää teatteria, NL:n aikomus ja suunnitelma oli valloittaa Suomi.

"Päällystölle (puna-armeijan) 29.11. annetussa ohjeessa Leningra­din sotilaspiiri asetti tavoitteen: valloittaa Viipuri neljässä päivässä ja saapua Helsinkiin kahdessa viikossa.”

Ohto Manninen, Miten Suomi valloitetaan, 2008

Ilman Talvisotaa ei olisi mitään Jatkosotaa ja Suur-Suomi-hanketta koskaan ollut. On vastemielistä, kun täällä Suomea syyllistetään, kun NL oli se maahantunkeutuja itse lavastamillaan Mainilan laukauksilla.

Erkki Kelloniemi

Oikein hyvä, Hemmo, oikein hyvä, että kirjoitit tuon kaiken.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kiitos itsellesi meillä on historiallinen velvollisuus kertoa tuleville sukupolville mikä on viisasta ja mikä tyhmää ;)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos Paasikiven- Kekkosen linjan loi Mannerheim niin Paasikivi ja Kekkonen sitä ylläpitivät vuosikymmeniä, kaiken takana kuitenkin Suomen kansa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Näin on ja ajatelkaapa tuota aikaa ja kehitystä minkä Suomi koki.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Oliko kansa sen takana? Ainakin Kekkonen ylläpiti omaa valtaansa myös epädemokraattisin keinoin. Hyvä, että ainakin sinä pidit sitä hyvänä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hemmo Koskinen toistaa Putin-trollien mielettömän väittämän:

"...NL tarjosi suuria maa-alueita vasaluovutukseksi 1938-1939 Leningradin alueen suojaamiseksi, mutta kaikki esitykset Suomi torjui. Olisimme välttäneet osallistumisen 2.maailmansotaan jos olisimme hyväksyneet tarjouksen..."

Kannaksen eteläosa oli maatalouden osalta Suomen parasta seutua. Jo siinä mielessä tällaisen arvokkaan maan vaihtaminen Vienan korpiin ja soihin olisi ollut järjetöntä vaikka olisi saatu monikymmenkertainen alue.

Vaihdossa Suomi olisi menettänyt tärkeimmät puolustuslinjat. Maanluovutuksella olisi puna-armeija päässyt helposti valloittamaan koko Suomen. Putin-trollit pyrkivät tietysti tähän edelleen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

No myönnän mutta silloin kun pieni kansakunta on isojen jaloissa niin hehtaariin ei kannata tuijottaa. Voimme näin jälkikäteen arvioidamimme. En usko että, kohtalon armoton laki olisi meitä tuhoon vienyt.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan en sitä ymmärtänyt, mutta jälkeenpäin olen oivaltanut, että Kekkonen oli hemmetin hyvä presidentti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hemmo, juttelet pehmosia:
"Kiitos itsellesi meillä on historiallinen velvollisuus kertoa tuleville sukupolville mikä on viisasta ja mikä tyhmää ;)"

Meidän historiallinen velvollisuutemme on kertoa jälkipolville vain ja ainoastaan mahdollisimman tarkasti tosiasiat, ei muuta.
Jälkipovien on sitten tarkistettava asioita monelta kantilta. Vasta he tekevät arvostelun olemmeko olleet tyhmiä vai viisaita!!!

Vain fanaattinen uskovainen tietää totuuden ja välittää sen jälkipolville!!!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Voi ollakkin, että puhun, mutta elämme kai samassa suomessa ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hemmo, jos yhdysvaltain ja Venäjän kansalaisilla olisi jonkinlainen ystävyysliitto, asia olisi kunnossa. Oletko sitä mieltä, että kansalaisetkin vihaavat toisiaan?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti, en ole samaa mieltä, minä en ainakaan tunne yhtään kansalasta jota vihaisin, sen sijaan tunnen oppeja jotka uhkaavat turvallisuutta. Yksi sellainen on ääretön pääomien golbalisaatio/raha.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yhdysvallat ja Venäjä, kaksi äärikapitalistista roistovaltiota tulevat hyvin toimeen keskenään kaikissa tositärkeissä asioissa.

Diktaattorit joko sotivat keskenään tai rosvoavat yhteistyössä, Stalin/Hitler, Putin/Erdokan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Leo en ole samaa mieltä. Suomen historian tunteminen suhteessa naapuriin voisi antaa uusia eväit.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hemmon mukaan Suomen historian tunteminen suhteessa Itänaapuriin voisi antaa uusia eväitä. Onko potentiaaliset Mainilan laukaukset esimerkiksi kriminalisoitu tämän päivän Krimilläkin niin kuin Karjalan kannaksella 1940? Otapa nyt Putinista selvää Stalin-kokemusten pohjalta: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/201271-arvio-vlad...

Mainila toki ei ole koskaan ollut osa Suomea, mutta Terijoki on oikeasti edelleenkin - vaikka OW Kuusisen miehityshallitus siellä majailikin hetken ja sen taustavoimat saivat rajan siirrettyä lännemmäs virallisestikin vuodesta 1947 lähtien, toistaiseksi...

Krim ei muuten ole ollut venäläisten maata oikeastaan koskaan, ainoastaan tsaarin joukkojen miehittämä jonkin aikaa joskus, ja sitä ennen muiden aluetta, varsinkin tataarien. Suomen Karjala eli Viipurin lääni on aina ollut alkuperäisten suomalaiskansojen kotimaata eikä siis vähimmässäkään määrin ryssänmaata (vrt. ryssland). Myös kolttasaamelaisten ja suomalaisten Petsamo on alkuperäistä itsenäisen Suomen aluetta - ks. vaikka näistä korkearesoluutioisista kartoista vv. 1921-42, jotka on valittu juhlavuoden 2017 teemakeskustelun tueksi itsenäisen Suomineidon historian vaiheista ja lue sivulta myös ennen Mainilan laukauksia sattuneesta Kalastajasaarennon hybridisotakohtauksesta Petsamossamme 1939: http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uudelleen henkiinherätetty kylmä sota tänään voisi olla relevanttia nähdä myös rankkana tosiasiana sinänsä ja asetelmana meille suhtautua ja reagoida osana pakotettua todellisuuttamme eikä vain jonain mediatutkimusilmiönä. Arki-ilmiöissä yleensäkin hämää usein niihin liittyvä haloefektimäinen ulkonäkö- ja olemusharhaisuus, eli susi ja karhu voivat näyttää joviaaleilta myhäileviltä ja vaarattoman leppoisilta naapurinukkeliakkeleilta kuten vladimirovilaisesti kylmäveriset tappajatkin. Näin myös keskustelupalstoilla ja somessa. Hemmo Koskiniemen trollimainen esiintyminen voisi ehkä olla jonkinmoinen esimerkki...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset