Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Riisitunturin huipulta

Anne Savola kirjoittaa Lapin Kansassa (12.8) "Kukapa haluaisi tulla katsomaan tuulivoimaloiden merta Riisitunturin laelta". Savola on huolissaan Maaninkavaaran tuulivoimala hankeista ja niiden aiheuttamasta näkymän menetyksestä.

Savolan huoli on aiheellinen ja hyvin perusteltu jos Maaninkavaaraan rakennetaan tuulivoiman teollisuualue se pilaa näkymän Riistunturilta ja Rukatunturista katsottuna. Savolla jää vaan "katsotamatta" Riisitunturista pohjoiseen päin josta näky mm. Murtotunturi, Palotunturi, Kuovitunturi, Vitikkotunturi, Lemmontunturi, Palokilkka jne. sekä Simojärvi. Samoin näkyy Mustarinnan NATURA alue ja Kiekki kaira.

Savola ei ilmeisesti tiedä,, että tähän suuntaan on Posion kunta hyväksynyt kaavan, joka salliin 24 tuulimyllyn teollisuusalueen rakentamisen tuntureiden huipuille, Julmanjärven mökkiläiset ovat valiittaneet kaavasta, koska heille tonttien vuokrauksen yhteydessä luvattiin erämaa ympärille. Tuulivoima ei ole mikään virkityspuisto vaan suurenergiatalouden teollisuusalue.

Posion ja Kuusamon alueella toimii suuret yhteismetsät, jotka ovat hankkeiden takana. Posion yhteismetsän päättäjät ovat samoja niin kunnanhallituksessa kuin toimintaymäristölautakunnassa. Muodollisesti kunnanhallituksen puheenjohtaja ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja ovat ilmoittaneet esteellisyytensä mutta vain Joulupukki uskoo, että he eivät olisi vaikuttaneet päätöksentekoon edustamansa eduista lähtien.

Milenkiintoista tässä Kuusamon hankkeessa on se, että Posion kunnan edustajat ovat huolissaan poroelinkeinon harjoittajista ja jos joku lukee Posion paliskuntien lausuntoja Murtotunturin tuulivoimahankkeesta, niin mitään onglmaa ei ole. YVA lausunnon mukaan, jopa hirvetkin oppivat liikumaan tuulimyllyjen ansiosta ja maakotkat saavat vapauden lentää Mustarinnan NATURA alueelta. Kaiken tämän on allekirjoittanut mm. Lapin ELY-keskus.

Hemmo Koskiniemi
Julmajärven mökkiläinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Olet Hemmo oikeilla jäljillä. Yhden Anne Savolan tiedän, hän on ansiokkaasti kirjoittanut tutkielman äänimaisemaan liittyen ja hiljaisuuden kehdoista Satakunnassa. Hän kuitenkin hairahtui puolustamaan tuulivoimaloita, joten kyseessä on eri henkilö?

Ilmeisesti näistä tuulivoimaloiden vaikutuksista ympäröivään luontoon ei ole tietoa vielä. Tässä Maisema joutaa uhrata - kirjoituksessa ajetaan luontoväki tuulivoiman kannattajiksi ja luontoa vastaan oudoilla argumenteilla! Kts. linkki! ”UHRAANmielihyvin palan mökkimaisemaa sille, että rantakiviin liplattaa kirkas vesi tule­vai­suu­des­sakin.” http://www.koillissanomat.fi/?app=NeoDirect&com=6/...

”MITÄ Riisi­tun­tu­rilta aukeavaan näköalaan tulee, siitä on turha märistä. Tuuli­voi­ma­la­puis­tolle voi kääntää selkänsä, mutta luon­non­va­rojen vastuuttoman käyttämisen seuraukset jokainen löytää edestään.
Niin kauan, kun aikoo sytytellä valoja, on hyväksyttävä uusiutuvan energian tuotanto maisemaansa. Se ei sylje rantakiville.”

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuten paskasta ei saa konvehtia niin tuulivoimalapuistostakaan ei saa luonnonpuistoa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No näin se on, kyseessähän on järeän luokan teollisuusalueesta, josta luontoa ei enää löydy hakemallakaan.

Tämä tietenkin yritetään peittää kunnes tuulivoimalat ovat pystyssä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tuulivoimasta on tehty humaani mielleyhtymä puistoon. vaikka kysymys on tuulivoiman suurnenergiantuotannon teollisuusalueesta. Merenpinnasta tasosta voimalat tuntureineen nousee n. 600m metrin korkeuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset