Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

SOTE:lle käy, kuin maahanmuutto bisnekselle ?!

  • SOTE:lle käy, kuin maahanmuutto bisnekselle ?!

Pahasti näyttää (eilinen tv-keskustelu) olevan SOTE asiat poliittisella eliitillä sekaisin. Saattaapi olla, että käy niin kuin kuntapolitiikoille, kun alkoivat tehdä maahanmuuttajilla bisnestä, johon oivan esimerkin antoi pääministeri Sipilä yhtiöittämällä oman Kempeleen kotinsa.

Sipilä otti pakkia "turvallisuussyillä", mutta muut kuntaporvarit perustivat valtion rahoilla keskuksia, kuin sieniä sateella. MOT-kertoi, että palvelut asiakasta kohti tuli maksamaan yksityisessä keskuksissa asiakas/yö enemmän. kuin nukkuminen Helsingin tai Brysselin kalliimmissa hotelleissa.

Suomen terveydenhuolto- ja sosiaalitoimen yksityistämiselle pakolaiskeskukset ovat oiva esimerkki siitä miten tämän alan yksityinen mekanismi toimii. Valtionkassa tyhjennetään yksityisten monikansallisten yritysten toimesta ja kuntien edulliset terveyskeskukset jäävät haukkomaan rahattomina ilmaa ja lopulta ne pienillä paikkakunnilla suljetaan.

Voipi olla, että esim. Ranuan toimivalle terveyskeskukselle käy niin, että sen toiminta typistyy samallaiseksi, kuin autojen katsastusasemat. Terveyttä ja sosiaalitointa "katsastetaan" Rovaniemen yksityisten keskusten kautta kerran tai pari viikossa. Asiakkaiden vapaus on sairastua ja olla rahattona, niin päivinä, kun yksityiset yrittäjät käyvät "jakamassa" maakuntavaltuuston päättämiä valtion veroeuroja. Kokoomus ja Sipilä ovat saaneet haluamansa "valinnanvapauden" ja jakavat voittoja veroparatiisessa.

Maailman paras Suomalainen malli jauhaa euroja valtion kassasta kuntien uusrikkaille maakuntapäättäjille, jotka ovat saaneet "oman osuuden". Syrjäisillä alueilla kaukana terveys-ja sosiaalitoimen markkinavoimista ihmiset kokevat olevan "pakolaisia" ilman lähtömaata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

En ole SOTE asiaan tarkemmin perehtynyt enkä pyri arostelemaan onko hallituksen tai opposition SOTE esitykset hyviä vai huonoja. Mutta sen havainnon olen sivusta seurattuani (mm eilinen TV kinastelu)tehnyt että oppositio on paljon huolestuneempi siitä että tuleeko uudessa SOTE mallissa joku yrittäjä rikastumaan kuin siitä että millainen itse SOTEsta tulee.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti, vaikuttaa siltä, että asiakas/kuntalainen on tässä unohtunut jokaiselta, vaikka toisin puhutaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kannattais käydä tutustumassa kuntalaisiin. jotka ovat päässeet nauttimaan Attendon tuottamista sotepalveluista.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #4

Järjestelmä tulee esille vasta sitten systeemi toimii täydellä teholla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #9

Kyllä se on jo tullut esille kunnissa jossa Attendo vastaa sotesta.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Hemmo, olet oikeilla jäljillä. Tekisi mieli lainata Lipposen Paavoa (jota muuten en mielellään lainaile): "Johan tuon näkee sokea Reettakin". Kokoomus ja Keskustan uusliberaali taho ovat saaneet tahtonsa läpi. Suomen terveydenhoitojärjestelmä avataan yritystoiminnalle. Käytännössä se tarkoittaa (TTIP) sopimuksen myötä terveydenhuollon järjestäjien ylikansallista toimintaa. Se taas tarkoittaa (muistakaa MOT-ohjelma) Suomen julkisen sektorin varojen valumista ylikansallisten yhtiöiden omistukseen veroparatiiseihin, ei kaikkia, mutta huomattavaa osaa. Lisäksi se tarkoittaa terveyden huollon epätasa-arvon lisääntymistä. Yritykset noukkivat rusinat pullasta. Toimintaa harjoitetaan yksityisellä sektorilla siellä, missä väkeä on paljon, mutta ei harvaan asutulla alueella. Kysymys kuuluu; Onko meillä varaa siirtää julkisen sektorin terveydenhuoltoon tarkoitettuja varoja ylikansallisten yhtiöiden kautta veroparatiiseihin?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Rauno, näin se on Suomen verorahat jaetaan uudelleen ja pääomat valuvat ulkomaille, palvelut kallistuu eikä mitään säästöjä kunnille ja valtiolle tule. Alunperin koko uudistus pantiin liikkeelle valtion huonon taloustilanteen vuoksi. Nyt säästöistä ei puhu enään kukaan. Sipilän 4 miljardin säästöt ovat muuttuneet teoriaksi jossa olettamuksena oli ennuste nykysysteemin pohjalta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Taitaa sotelle käydä kuten Länsimetrolle tai Olkiluodon voimalalle, eli tulee jos tulee joskus valmiiksi. Sipilällä ja Orpolla ei ole mitään käsitystä käytännöstä. Orpon mielestä "hyvä" sote on valmis, kun viimeinen lakipakettiluonnos on saatu valmiiksi tämän vuoden aikana. Sipilä taas kuvittelee, että soten tarvitsemat tietojärjestelmät saadaan pystyyn käden käänteessä, vaikka nykyisiin toimimattomiin järjestelmiin on kulunut vuosikymmeniä ja satoja miljoonia. Mitään tasa-arvo-ongelmaakaan he eivät näe siinä, että syrjäseuduilla palvelujen piiriin voi tulla matkaa satoja kilometrejä, koska ne kuitenkin ovat "laadukkaita".

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Entisenä tietotekniikka ammattilaisena sanoisin että ainakin teoriassa on paljon helpompi rakentaa ja ylläpitää yksi toimiva tietojärjestelmä kuin suuri määrä kuntokohtaisia järjestelmiä.
Näissä kunnanisien mestaroimissa viritelmissä on sellaisia ongelmia että ostajat eivät tiedä mitä ostavat ja miten ostettua ylläpidetään ja kehitetään. Ovat konsulttifirmojen vietävissä mennen tullen. Mennen tullen tarkoittaa tässä yheydessä että tietokeniikkafirma rakentaa kauppoihin mahdollisuuden jatkuvaan tienaamiseen, myös saattaa makeasti voidella vaikkapa yhteistyöseminaareissa Lapin keväisillä hangilla.
Tietysti kuntakohtaisista ratkaisuista puuttuu myös yhteensopivuus, keskustelu järjestelmien välillä.
Summa summarum perinne meillä on että pyörä keksitään moneen kertaan ja sitä pyöritetään monissa paikoissa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Epäilemättä näin ja jos missään ei olisi yhtään tietoa tallennettu eikä mitään aikaisempaa järjestelmää niin teoria toimisi.

Mutta kun tietoa on suunnattomat määrät eri järjestelmissä ja ne pitää saada integroitua yhteen uuteen, turvallisesti ja mitään hukkaamatta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Raimo, hyvinkin saattaa käydä niin, että lakien jälkeen varsinainen kaaos alkaa. SOTE:n nurjaa puolta ei ole vielä nähtykkään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Onhan tämä järkyttävää, että vaikka paatti on muutenkin uppoamassa, niin sitten järjestetään vielä tällainen ylimääräinen sekasotku.

Julkinen terveydenhoito olisi ensin pitänyt laittaa kuntoon (+ IT-järjestelmät) ja mietiskellä sitten yksityistelyä vaikkapa 2020-luvun loppupuoliskolla.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jari, totta se olisi voinut ratkaista suurimman osan ongelmista.

Käyttäjän TimoSalmivuori kuva
Timo Salmivuori

Jos It järjestelmästä tulee samanlainen susi kuin Tampereen yliopistollisen sairaalan, niin säästöjä ei varmasti kerry ja potilasturvallisuus heikkenee. Joka kerta, kun käyn kyseisessä laitoksessa, lääkärit ja hoitajat valittaa kun kone ei aukea, tämä on hidas tai ei pääse tiedostoihin. Kuinka paljon aikaa, on pois potilaiden hoidosta kun henkilökunta tappele toimimattomien tietokoneohjelmien kanssa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Timo, IT-ongelma kertaantuu monikertaiseksi, kun jokainen eri laitos ja yksikkö käyttää erillaisia ohjelmistoja ja tietokantoja. Myöskin potilasturvallisuus ja ns. hoidon ketjuttaminen saattaa kokea pahan kolauksen. Ihmettelenkin, että mitään suurempaa ei ole vielä tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset