Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Perussuomalaiset torppasi kansanäänestyksen -EUROSTA !

Paavo Väyrynen tiesi kertoa tämän aamun TV-lähetyksessä, että perustuslakivaliokunnassa nimen omaan perussuomalaiset estivät kansanäänestysaloitteen etenemisen eduskuntaan.

Minusta persut tekivät anteeksiantamattoman virheen, kun ne alkoivat torppaamaan kansanäänestyksen eurosta sillä perusteella, kuka on aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja eli Paavo Väyrynen.

Samalla perustuslakivaliokunta saattoi häpeään ne kyymenet tuhannet ihmiset, jotka allekirjoittivat aloitteen ja uskoivat oikeusvaltion toimintaan.

Perustuslakivaliokunnan tulee ottaa aloite uudelleen käsittelyyn ja oikeusasiamiehen tulee ottaa kantaa torppauksen perusteluihin.

Aloitteen yhtenä allekirjoittaneena koen, että oikeuttani on loukattu ja vieläpä perustuslakivaliokunnan toimesta.

Oikeusministeri Jari Lindström on myöskin selityksen valkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Perustuslakivaliokunnassa on 19 jäsentä. Perustuslakivaliokunnan, samoin kuin kaikkien muidenkin, valikuntien kokoonpano edustaa kaikka eduskuntapuolueita.

Valiokunnan puheenjohtajna häärii Annika Lapintie (vas). Perussuomalaisia valiokunnassa edustaa kolme jäsentä.

Perustuslakivaliokunnan päätös hyllyttää Paavo Väyrysen esitys oli yksimielinen.

Valiokunnan puheenjohtajalla olisi ollut mahdollisuus ehdottaa käsittelyn jättämisen pöydälle, esittää äänestystä asiasta tai jättää asiaan eriävän mielipiteensä, mutta Annika Lapintie (vas) hylkäsi muitta mutkitta Väyrysen esityksen ja näinolleen vasemmistoliiton Annika Lapintie esti kansanäänestysaloitteen etenemisen eduskuntaan.

Kun osa kansasta ei hyväksy Perustuslakivaliokunnan päätöstä, niin Annika Lapintie (vas), valiokunnan puheenjohtajana on heille selityksen velkaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Eikös kuka tahansa perustuslakivaliokunnan jäsenistä, eikä pelkästään puheenjohtaja, olisi voinut viedä asian äänestykseen tai eriävää mielipidettä voinut esittää?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Nummelin

Tietenkin, mutta taitava puheenjohtaja osaa ohjata keskusteluja haluamaansa suuntaan, vaikuttaa mielipiteisiin. Annika Lapintie (vas) on kokenut politiikko ja tietää kyllä miten toimia.

Annika Lapintien toiminta sotii Vasemmistoliiton puolueen kantaa vastaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja kansanedustaja Li Andersson esittää kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta. Vasemmistoliitto kannattaa kansanäänestystä Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Kansanäänestyksessä Vasemmistoliiton kannan yhteisvaluuttaan on oltava kielteinen.

Perussuomalaiset sitävastoin esittivät vaaliohjelmassaa hyväksyvänsä Suomen eurojäsenyyden toistaiseksi olemassa olevana tosiasiana, joka kuitenkin voi muuttua. Toisin kuin muut puolueet, emme ole poliittisesti sitoutuneita euroon, vaan ainoastaan Suomen etuun.

Pidämme siis realistisena tulevaisuuden vaihtoehtona myös euron hajoamista tai yhteisymmärryksessä muiden jäsenmaiden kanssa eurosta eroamista, johon ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarpeen tietoisesti pyrkiä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Tämä on todella mielenkiintoista: yksi nainen pystyy päättämään niin tärkeästä asiasta nimenomaan perussuomalaisille. Olisi niin tai näin moni muistaa Soinin kuuluisa lausahdus EU:sta eikä sitä mitä Andersson on sanonut. Silloin pitää miettiä mitä varten tuon puolueen jäseneet ovat kyseisessä valiokunnassa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Havaitsin, että Li Andersson oli viime vuoden elokuussa todellakin esittänyt euroäänestystä. Sitten väliin tuli Brexit-äänestys tunnetulla tuloksellaan. Veikkaan, että siinä vaiheessa suurimmassa osassa Euroopan Unionin maista eroaminen euroalueesta tai koko Euroopan Unionista muuttui korkeimpien vallanpitäjien keskuudessa epäsuotavaksi puheenaiheeksi, jolla ei sovi vitsailla tai käyttää sitä vaalipopulismiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #4

Jos tekee vastaehdotuksen, niin voi jättää eriävän mielipiteenkin, tällaista ei line tullut.
Oikeusministeri olisi syytä tarkastella onko meidän nykyinen Oikeudenkäymiskaaremme
Euroopanneuvoston hyväksymä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ilkka, en puolustele millään tavalla puheenjohtaja Lapintien roolia, mutta koko valiokunta saattaa itsensä naurunalaiseksi ja todistaa, että politiikot keskenään tarpeen tullen ovat valmiita viemään kansalaisilta heidän lakiin perustuvat oikeudet.

Kysymys on ihan valtapolitiikaan perustuva päätös ja Väyrynen ensimmäisenä allekirjoittaneena halutaan saattaa huonoon valoon "puutteellisen esityksen" perusteella.

Hyvä halintotapa edellyttää virkamiehen/toimielimen pyytämään täydennystä, jos puutteita asiakirjoissa havaitaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Enpä tiedä. En ole kuullut kenenkään ainakaan huutonaurua nauraneen perustuslakivaliokunnan päätöksen jälkeen. Lähinnä keskustelupalstoilla ja sanomalehdissä ja yleensä julkisuudessa on kuulunut tohtori Väyrysen katkeralta kuullostavat lauseet ja syyttely joka suuntaan. Niin ja teidän muutamien touhukkaimpien lakialoitteen allekirjoittaneiden kiljahdukset, kuinka väärässä päättäjät - taas kerran - olivat.

Kansalaisaloitetta ei voi uudelleen valmistella. Sinäkään et allekirjoittajana ole valtuuttanut tohtori Väyrystä toimimaan puhemiehenäsi ja muuttamaan allekirjoittamaasi aloitetta miltään osin, ei edes sellaiseksi, että sen käsittelyä voitaisiin jatkaa.

Tohtori Väyrysellä (tai Koskiniemellä) on mahdollisuus tehdä uusi aloite, jossa selvästi kerrotaan, minkälaisella kysymyksenasettelulla euroeroa koskeva neuvoa-antava kansanäänetys tulisi antaa.

Luulisi, että tällä kerralla äänensä kansalaisaloitteeseen antaisi teidän suivaantuneiden lisäksi myös puolestaloukkaantujien lukuisa kaarti.

Itsekin pienesti loukkaannuin puolestanne ja siksi toisaalla blogikommenteissa ehdotinkin, että jatkossa kansalaisaloite, jonka allekirjottaisi esimerkiksi 500 000 kansalaista pitäisi aina viedä vähintään neuvoa-antavaan kansanäänestykseen aloitteen todellisen kannatuksen mittaamiseksi. 50 000 nimeä on varsin pieni murunen koko äänestäjäkunnasta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #15

Näin se menee Kai Niemeläinen.

Oudoksi tämän tapauksen tekee se, että kansalaisaloitteen teksti oli etukäteen Oikeusministeriössä hyväksyttävänä ja se siellä myös hyväksyttiin.

Henry

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #25

Henry,

sorry vaan, mutta tuostakin asiasta on liikkeellä väärää tietoa ja käsitystä.

Oikeusministeriö ei etukäteen lainkaan käsittele eikä tarkasta aloitteiden tekstejä, eikä niitä muutenkaan. Se ei kuulu sille, eikä sillä ole siihen toimivaltaa.

Kun väestörekisterikeskus on kannatusilmoitusten tarkastuksessaan todennut ja ilmoittanut, että kannatuksia on vähintään 50 000, voi aloitteen tekijä toimittaa aloitteen eduskunnalle.

Vasta aloitteen perustuslakivaliokunnan käsittelyn yhteydessä on mahdollista, valiokunnan niin pyytäessä, antaa aloitteesta lausunto.

PeV tarkastaa aloitteen laillisuuden, ei mikään muu.

Väyrysen aloite tuli eduskunnassa vireille 10.3.2016, ja OM antoi lausuntonsa 24.5.2016; ei siis etukäteen.

Ei kannata kuunnella kaikkia toripuheita, eikä ainakaan toistaa niitä vakavasti.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #37

Kyllä ne ennakkotarkastetaan aina. En tiedä kuinka perusteellinen tuo tarkastus on ja mitä siinä pohditaan, mutta oikeusministeriössä ne käyvät silti ennen julkiseksi tuloa. Olin töissä firmassa joka järjestelmän koodasi.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #42

Marko,

kerrotko lainpykälän; perustuslaki ja kansalaisaloitelaki (jotka tässä ovat relevantteja), johon väitteesi perustat.

Et kai vain sekoita tähän kannatusilmoitusten keräämistä oikeusministeriön verkkopalvelussa.

Kannatusilmoituksia voidaan lain mukaan kerätä OM:n ylläpitämässä verkkopalvelussa, ja toimittaa ne edelleen väestörekisterikeskukselle, joka tarkastaa niiden oikeellisuuden ja kelpoisuuden.

Väestörekisterikeskus tarkastaa siis vain kannatusilmoitukset, ei suinkaan kansalaisaloitetta. Se tapahtuu vasta eduskunnassa.
-------
PS: Taisin keksiä mitä tarkoitat: ilmeisesti aloitteen vireillepanoa (HE 46/2011 perustelut):

Aloitteen vireillepanon yhteydessä OM tarkistaa vireillepanijan ja ensimmäisen viidenkymmenen allekirjoittajan äänioikeuden, sekä sen, että kyse on lainsäädäntöasiasta ja aloite täyttää muotovaatimukset, eikä sisällä rikoslaissa tai muissa laissa säädettyjä rikosten tunnusmerkkejä.

Ministeriö ei siis tarkasta esityksen sisältöä; siihen ei ole toimivaltaa, se tapahtuu, kuten edellä kerrottu vasta ja ainoastaan perustuslakivaliokunnassa.

Näissä kommenteissa on aina se vaara, että jos ei kerro asiaa juurta jaksain, niin sitä saa selitellä jäljestäpäin, siitäkin huolimatta, että sama aineisto on kaikkien saatavilla.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #37

OK, olin siis tässä "etukäteen" siis väärässä, mutta Oikeusministeriö kuitenkin hyväksyi ja tarkasti pyynnöstä? Pyynnöstä, koska miksi se muuten antaisi lausuontoa?

Henry

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #43

Henry,

niin, OM antoi perustuslakivaliokunnalle lausuntonsa aivan samoin kuin kaikki muutkin lausunnonantajat. Ei siinä mitään eroa ole.

Ei lausunnolla myöskään mitään hyväksytä, se on vain lausunnonantajan näkemys asiasta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #15

Kai, tuo on tekaistu syy. Väyrynen ei sellaista aloitetta edes kirjoita, joka menisi nykyiseltä valtaeliitiltä läpi. Muodollisen virheen pitää voida aina korjata kellään ei ole epäselvyyttä siitä mistä aloitteessa on kysymys.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No miksikäs sitä sitten ollaan niin mielellään nostamassa perussuomalaiset tikun nokkaan ja vierittämässä syyt yksin heidän niskoille? Näissä syytöksissä pitää olla tarkkana, jos mielii säilyttää oikeudenmukaisuus ja rehellisyys. Minäkin meinasin ensin uskoa propagandaan, että perussuomalaiset olisivat olleet ratkaisevassa asemassa ja torpanneet kansalta mahdollisuuden äänestää ja noin ilmaista mielipiteensä eurosta. Minäkin olen sitä mieltä, että kansanäänestys olisi paikallaan.

Marko Parkkola

Onkohan asiasta kanneltu jo oikeuskanslerille. En jaksaisi tehdä vuoden neljättä kantelua. Sanailen tähän alle vaikka miten kantelu voisi mennä.

--

Pyydän oikeuskansleria tutkimaan, oliko perustuslakivaliokunnan päätös olla antamatta lausuntoa Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta OM 73/52/2016 perustuslain 53. pykälän mukainen.

Perustuslain 53. pykälä antaa kansalaiselle oikeuden tehdä kansalaisaloitteita lain säätämiseksi. Kansalaisaloitelaissa säädetään kansalaisaloitteiden prosessista. Perustuslakivaliokunnan päätös olla antamatta asiasta lausuntoa perustui aloitteen muotoseikkoihin, joita perustuslaissa tai kansalaisaloitelaissa ei määritellä.

Katson, että perustuslakivaliokunta ylitti valtuutensa olla antamatta lausuntoa asiassa ja näin ollen tosiasiallisesti esti Paavo Väyrysen oikeutta käyttää kansalaisaloitelakia. Asiassa voi olla myös ihmisoikeudellisia näkökulmia, mikäli perustuslakivaliokunta on mielivaltaisesti evännyt kansalaiselta hänen perustuslaillisia oikeuksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ai sille samalle miehelle, joka omistaa Talviaaran osakkeita, mutta ei ole esteellinen käsittelemään Talvivaaran kanteita?

Ilmankos oikeuskansleria käytetään niin mielellään riitakysymyksissä kun tiedetään että mieheen voi "luottaa"!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Marko,

oikeuskanslerin tai oikeusasiamiehen tehtäviin ja toimivaltaan ei kuulu kansanedustajien toimien tutkinta. - Ks. perustuslaki.

Marko Parkkola

Aaaa... Olet oikeassa. "Oikeuskansleri toimii valtioneuvoston yhteydessä. Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta." Jotenkin sivuutin tuon virkatoimen tuosta. Parlamentaarikoillahan ei ole mitään vastuuta mistään, toisin kuin ministereillä (periaatteessa).

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #17

Marko,

kansanedustajaan pääsee eduskunnassa "kiinni" eduskunta (PL 30 ja 31 §).

Edustajan koskemattomuus on vahva. Mutta kansa voi "muistaa" häntä vaaleissa; sen muisti on kyllä tunnetusti lyhyt.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Myös minä aloitteen allekirjoittajana, pidän demokratiamme tilaa todella huolestuttavana. Kyseessä on kansalaisaloite, sellainen jonka jokaisen kansalaisen tulisi voida tehdä, ilman lakimiehen koulutusta. Nyt jos siihen tarvitaan lakipykälät ja muut valmiiksi, ei tavallisella kansalaisella ole mahdollisuutta tehdä aloitetta. Väyrysen aloite oli myös tarkastettu oikeusministeriössä aiemmin, eikä oikeusministeriö löytänyt aloitteesta mitään vikaa.

Valtiojohtomme alkaa muistuttamaan cosa nostraa, jonka capo di tutti capo on pääministeri.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Markku,

sen verran tuosta OM:n lausunnosta, että siinäkin todetaan, että perustuslain perustelujen mukaan merkittävimpiä aloiteoikeuden ulkopuolille jääviä asiaryhmiä olisivat kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen ja niiden irtisanomisen hyväksyminen.

Eli siis koko asiassa ei ole aloiteoikeutta, riippumatta missä muodossa aloite tehdään.

OM toteaa edelleen, että aloitteen yhdenmukaisuus perustuslain, taikka kansainvälisten ihmisoikeuksien ja muiden Suomen kansainvälisten velvoitteiden kanssa, jää eduskunnan arviotavaksi aloitteen käsittelyssä samalla tavoin kuin muissakin lainsäädäntöasioissa. Arvioiminen kuuluu perustuslakivaliokunnalle.

Joten OM ei ottanut kantaa, että aloite olisi perustuslain mukainen. Väyrysen päinvastainen väite ei siis pidä paikkaansa.

Marko Parkkola

Itseasiassa kansainvälisten sopimusten irtisanominen kuuluu eduskunnalle, joten eduskunta olisi ollut täysin toimivaltainen asiassa. Mutta aloitteessahan ei ollut tästä kyse, vaan kyse oli kansanäänestyksen järjestämisestä. Kansanäänestys ei ole sitova, joten kyse ei voi olla sopimusten irtisanomisesta.

Tämä on minun tulkintani asiasta. Nämähän ovat kovin tulkinnallisia asioita ja jokainen poliitikko tulkitsee asiat kotiin päin. Persuillakin on pari europarlamentaarikkoa nostamassa kovaa liksaa Brysselissä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Heikki,

Onko euro kansainvälinen velvoite? Ja kuka meidät velvoittaa pysymään eurossa, kun EU:ssa on euron ulkopuolisiakin maita?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #21

Markku,

on se kansainvälinen sopimus. Sopimus velvoittaa.

Ja sitähän vastustin, kun panin nimen Väyrysen aloitteeseen. Ja muutenkin, euron alusta lähtien.

Mutta sitten tuli mutta; tuli laki vastaan. Parempi oli repiä aloite, kuin myöhemmin henkselit. Noin sen näin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Miten Englannin brexit, samoilla perusteillahan brittien hallitus olisi voinut estää kansanäänestyksen EU:sta. Eikö EU ole samanlainen kansainvälinen velvoite, kuin euro? Miksi britit sallivat kansanäänestyksen EU:sta, olisiko se että maassa on poliittisesti riippumaton Perustuslakituomioistuin, eivätkä poliitikot voi säveltää omiaan, vai joku muu syy, kuten ehkä kehittyneempi demokratia?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #26

Markku,

kysyt maalaispojalta vaikeita ;()

Pakolaisvyöry Eurooppaan laski sopimus-rimaa vähän joka puolella. Toki sitä ennenkin niitä rikottiin. Mutta nyt käytännöt ovat sekaisin.

Eivätkä lähtökohdat eri maissa alun alkaenkaan olleet yksi yhteen. Esimerkiksi sopimuksiin kukin valtio voi tehdä omia varaumiaan, ja oikeusjärjestelmät muutenkin ovat erilaisia.

Ja kuten muistetaan, niin Saksa ja Ranska olivat ensimmäisinä rikkomassa Lissabonin sopimusta. Mitä isot ed....

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Eihän mikään laki tullut vastaan, kun oikeudenkäymiskaaremme muutettiin.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #38

Aimo,

nyt pätkii; mihin viittaat ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #40

Pe 103. 14 artkla: d)kohta."Olla läsnä oikeudenkäynnissä ja puolustautua henkilökohtaisesti,tai itsevalitsemansa oikeudenkäyntiavustajan välityksellä"

Nyt on valittava oikeudenkäyntiavustajaksi juristi ja Korkeimpaanoikeuteen juristi, joka on rekisteröitynyt sinne oikeudenkäyntiavustajaksi.

Korkeinoikeus ei ottanut käsiteltäväkseenkään tuomionpurkua, vaikka saamastani tuomiosta, jossa esitutkintaa ei ollut suoritettu, esitutkinnan jälkeen syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen, mutta tuomio on voimassa ja sakot olen maksanut.

Minulla ei ole oikeutta Korkeimmassa oikeudessa esiintyä omassa asiassani oikeusvaltio Suomessa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #51

Samma här. Ei ole edes sitä vaadittavaa kynnysrahaa 500 €.

Henry

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #51

Aimo,

OK, nyt on tuttua: myös oma statukseni muuttui tuolloin käräjäsalissa.

Hommat siinä vain tuplaantuivat, kun juttu piti selvittää myös juristille. Juristien lihottamista koko muutos.

KKO:n tuomioiden purku on kiven alla. Siihen on tarvittu jopa EIT:n patistelu. Joten seuraa Sinulla on, jos se yhtään lohduttaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Tämän kansalaisaloitteen puolesta kannattaa käyttää kaikki keinot. Siinä on vain se pieni ongelma, että yksikään eduskuntapuolue ei ainakkaan vielä halua uutta äänestystä. Siitä kertoo perustuslakivaliokunnan käsittelyn kulku. Tuskimpa puheenjohtaja niin vain kikkailee asioita nurin, jos valiokunnan osakin olisi toista mieltä.

Eiköhän ääni vähitellen kellossa muutu. Ranskan presidentinvaalit viittaavat tuleviin mullistuksiin jo lähiaikoina.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuuntelin myös aamulla Väyrysen sanoneen samaa kuin mitä blogikirjoituksessa esitetään. Väyrynen tosin sanoi, että hän on kuullut huhuja perusuomalaisen olleen vastaan asian viemistä eduskunnan käsiteltäväksi. Siis Väyrynen ei esittänyt faktaa. Niinpä ryhdyin tutkiskelemaan valiokuntien pöytäkirjoja, joissa asiaa on käsitelty.

Tässä ensin Talousvaliokunnan pöytäkirja luettavaksi. Lausunnon loppukaneettina todetaan mm. "Talousvaliokunta pitää selvitettynä, että jo epäilys, että Suomi saattaisi irtautua eurojärjestelmästä, merkitsisi uhkaa pankki- ja rahoitusjärjestelmämme vakaudelle. Eurosta irtautuminen olisi oikeudellisesti erittäin raskas ja taloudellisilta vaikutuksiltaan vaikeasti ennakoitava prosessi, eikä se toisi ratkaisua Suomen talouden rakenteellisiin ongelmiin.
Lisäksi valiokunta toteaa, että Ison-Britannian kansanäänestyksen tuloksella voi olla vaikutusta EU:n kehitykseen.

Talousvaliokunta esittää,
että perustuslakivaliokunta ottaa edellä olevan huomioon.
Helsingissä 14.6.2016 "

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt kansalaisaloitteen 25.11.2016 pöytäkirjan kohdassa 4. Valiokunnan kannaotot näyttävät olevan yksimielisiä. (5) Perustuslakivaliokunta päättää, että asian käsittelyasiakirjat ovat julkisia.

Kun tuohon valiokuntaan kuuluu enemmistö jäsenyys muista (kts pöytäkirja) kuin PS-puolueesta, niin mitenkään ei voi tulla siihen tulokseen, että vain kolme jäsentä olisivat olleet edes pöytäkirjan mukaan vastahankaan asian käsittelyn jatkamisesta.

Edellä olevien pöytäkirjojen mukaan näyttää siltä, että Paavo Väyrysellä on ehkäpä ns. "oma lehmä ojassa" tuossa aamuisessa ulostulossaan. Ehkäpä PS:n Perustuslakivaliokunnan edustajat tulevat ottamaan tuohon syytösväitteeseen kantaa henkilökohtaisesti.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Paavo Väyrynen on kokenut kettu. Hän hyökkää niitä vastaan, jotka ovat heikoiten ryhmässä kiinni. Perussuomalaiset joutuvat selittelylinjalle. Parempi olisi olla ottamatta haastetta vastaan.

Tarkoituksena Väyrysellä lienee hajottaa Perussuomalaista ryhmää, jotta mahdollisimman moni siirtyisi tulevissa vaaleissa Kansalaispuolueen listoille. Joka tapauksessa jokainen Perussuomalainen kansanedustaja joutuu tiukille oman paikkansa säilyttämisestä nykymenolla, kun kannatus on laskenut alemmas kuin se kuuluisa lehmän häntä edes yltää.

Marko Parkkola

Valiokuntien jäsenet ovat kyllä täysin pihalla tässä asiassa. Eihän Väyrynen ehdottanut kansainvälisten sopimusten irtisanomista, vaan kansanäänestystä asiasta. Suomessa kansanäänestykset eivät ole sitovia. Minulla alkaa loppua usko täysin poliitikkoihimme ja virkamiehiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Heh, kansalaisaloitteen sisältö pitäisi varmasti muotoilla jotenkin näin:

"1) Haluamme kansanäänestyksen
2) Emme missään nimessä halua, että siitä tehdään mitään johtopäätöksiä tai että eduskunta reagoi asiaan millään tavalla. Haluamme vain tietää..." < iva & sarkasmi> ;)

_______________________________

Itse haluan tietää missä on Suomen itsenäisyys, jos tehdään lakeja, että kansan mielipidettä ei saa kysyä joissakin asioissa? Ei edes Kekkosen aikaan saatu sorvattua sellaisia lakeja (koskien esim. Neuvostoliittoa).

Edelleen:
Jos joku kansalainen haluaa, että puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa (tai NATOn kanssa) punnitaan - niin onko sekin kiellettyä?

Henry

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paavo Väyrynen on oikeassa Simon Elo ja Kimmo Kivelä perussuomalaisista pettivät hänet, muihin Paavo ei edes luottanut, joten Paavo on oikeassa taas kerran;)))

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Väyrynen on esittänyt faktaa, onko sinulla esittää näyttöä tehdystä muutosehdotuksesta ja kirjallisesta eriävästä mielipiteestä perustuslakivaliokunnassa ?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässäkin asiassa kannattaa pitää ”jalat maassa ja älli päässä”. Perustuslakivaliokunta teki täysin oikein tässä kansalaisaloitteessa. Sillä ehkäistiin ennakolta tilanne, jossa Suomi olisi saattanut joutua sekasortoon ja valtio ”konkurssiin”. Tämä ymmärrettiin ja sen kertoo nimenomaan juuri valiokunnan jäsenten yksimielisyys päätöksessä. Tehtiin isänmaallinen teko, jossa perussuomalaiset olivat kiitettävästi mukana. Tuskinpa moni ymmärsi tätä puolta allekirjoittaessaan tämän kansalaisaloitteen.
Valtion velat 105 miljardia ovat euroissa ja tehdyt ERVV- ja EVM-vastuusitoumukset, jotka voivat nousta jopa 26 miljardiin, ovat niin ikään euroissa. Näistä kertyisi vertauskuvallisesti 131 kilometriä korkea pino sileitä 100 euron seteleitä.
Valtion liikkeelle laskemat velkakirjat, joita ulkomaalaiset ovat ostaneet, ovat euromääräisiä. EKP:n ohjelmaan osallistuva Suomen Pankki on hankkinut valtionlainoja tähän mennessä 15 miljardin euron edestä ja yrityslainoja 600 miljoonalla eurolla kuudesta eri maasta, kuten Baltiasta.
Näissä pitäisi olla riittävästi syytä siihen, että kansalaisaloitteella olisi ammuttu Suomi-neitoa omaan jalkaan. Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Kannattaisi ihan aikuisen oikeasti miettiä seurannaisvaikutuksia, mitä markkaan siirtyminen saisi aikaan. Tulossa oli ollut henkilökohtaisia asuntovelallisten konkursseja, yritysten konkursseja ja oikeudenkäyntien joukkosuma kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Ihmettelen syvästi, että Väyrynen ei muka ymmärrä tätä asiaa.???

http://www.velkakello.fi/

Marko Parkkola

Kuinka neuvoa-antava kansanäänestys olisi saanut Suomen taloudelliseen sekasortoon? Äänestyshän olisi voitu pitää vaikka kuntavaalien yhteydessä, niin olisi tullut kohtuullisen hintaiseksikin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

13#

Saattaapi olla että juuri euro aiheuttaa ne uhkakuvat jotka loit eurosta eroamisesta. Juuri niinhän kävi ensimmäisessä eurolamassa, eli 90-luvun lamassa. Niin kauan kun markkamme oli sidottu silloiseen (euroon) emuun tai ecuun, millä nimellä sitä halutaankinn kutsuta, ei taloutemme alkanut nousta. Mutta samantien kun markka irroitettiin yhteisvaluutta ecusta, alkoi taloutemme nousta. Samalla tavalla kävisi tälläkin hetkellä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Perustulakivaliokunnan puh.joht. Annika Lapintie on koulutukseltaan juristi ja pitkään eduskunnassa istuneena tuntee varmasti myös perustuslain. Perustuslakivaliokunta ei vedä hatusta päätöksiään, vaan ne perustuvat perustuslakia tuntevien juristien näkemyksiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja lait on tehty sellaisiksi, ettei kansalaisten mielipidettä saa kysyä?

Juu, kulkekaamme Kim Jong-ilin viitoittamaa tietä.

Henry

Marko Parkkola

Poliittiset juristit eivät tulkitse lakia, vaan tuomarit. Siksipä Suomeen pitäisi saada perustuslakituomioistuin, johon poliitikot eivät pääse vaikuttamaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tottakai kansalaisten mielipidettä saa kysyä, mutta en ole aivan varma siitä, että esim. 90-vuotiaalla anopillani olisi facktapohjaista tietoa siitä olisiko Suomen syytä erota eurosta vai ei.

Marko Parkkola

Faktatietoa asiasta ei voi ollakaan. Jopa itse Marx on tunnustanut, että taloustiede ei ole tiedettä, koska ei ole laboratoriota, jossa mallintaa ihmisten käyttäytymistä.

Eikä kansanäänestys täsmällistä tulosta vaadikaan. Kansalaisilla on täysi oikeus ampua itseään jalkaan, jos siltä tuntuu. Olemmehan valinneet eduskuntaan nykyiset edustajatkin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto G, etkö sinäkään tunne jääviksi omassa asiassasi itseäsi ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Arto G, etkö sinäkään tunne jääviksi omassa asiassasi itseäsi ?"

Minä olen varmasti jäävi tässä asiassa, mitä päätöksentekoon tulee.

Mutta mielipiteen voi aina sanoa, koska se on kansalaisoikeus.

Ihmettelen tptisesti että ihmiset haluaisivat siirtää varansa sellaiseen rahayksikköön jonka arvo laskee. En minä ainakaan.

Ruotsin kruunu olisi parempi vaihtoehto kuin markka, koska sen arvo ei laske.
Sveitsin frangi olisi vielä parempi, koska sen arvo nousee.

Mutta ei suomen markka, ei missään tapauksessa.

===========

Toivottavasti ei siis mitään kansanäänestystä markkaan siirtymisestä, koska pösilöt suomalaiset varmasti äänestäisivät väärin, kuten hölmöt britit ja vieläkin hömelömmät jenkit.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #41

Niin, eduskuntahan näistä päättää ja siellä lienee ajatusmaailma sama kuin hölmöillä briteillä ja hömelöimillä jenkeillä.., vai?

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Niin, eduskuntahan näistä päättää ja siellä lienee ajatusmaailma sama kuin hölmöillä briteillä ja hömelöimillä jenkeillä.., vai?"

Kansanedustajat ei välitä muusta kuin siitä pääsevätkö seuraavalla kierroksella eduskuntaan, ja ne äänestää eduskunnassa sen mukaan mistä arvelevat pösilöiden äänestäjien tykkäävän.

Tässä ei siis ole edes toivoa että jotain tehtäisiin joskus järkevästi.

No, onhan siellä Sipilä, mutta sitäkin taklataan päähän ja jallitetaan muutenkin, niin että saa nähdä miten kauan mies vielä jaksaa pyristellä siinä politiikan hullunmyllyssä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #41

Vihavainen, kerroppa nyt asiantuntijana minkärahayksikön arvo on muuttumaton ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

Niin kauan kuin maailmassa on monta rahayksikköä niiden arvot myös muuttuvat toisiinsa nähden. Tämä on kyllä hullua, mutta näin se on.

Kun nyt kerran niin on että toisen rahayksikön arvo laskee toisen rahayksikön arvoon nähden, niin minä nyt en kyllä missään tapauksessa haluaisi että juuri niiden rahojen arvo laskee joita minulla on.

Pidän täysin hulluina niitä jotka haluavat sellaisen rahayksikön jonka arvo laskee.

Väyrynen ei kenties ole hullu, niin että jos Suomi siirtyy markkaan, ainakaan Väyrysen rahoja ei enää lasketa markoissa, vaan jossain sellaisessa rahayksikössä jonka arvo nousee markkaan nähden.

Väyrynen ei siis ole hullu, mutta ne kyllä ovat jotka ottavat hänen ehdotuksensa vakavasti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Arto Granlund:
"Tottakai kansalaisten mielipidettä saa kysyä, mutta en ole aivan varma siitä, että esim. 90-vuotiaalla anopillani olisi facktapohjaista tietoa siitä olisiko Suomen syytä erota eurosta vai ei."
__________________________

Tästä voitaisiin tehdä johtopäätös, että myös vaalit ovat turhia, koska ikääntyneet ei mitään ymmärrä esim. budjetista tms.

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tästä voitaisiin tehdä johtopäätös, että myös vaalit ovat turhia, koska ikääntyneet ei mitään ymmärrä esim. budjetista tms."

Ikääntyneet ei mitään ymmärrä, eikä välitä.
Mutta nuoret ei ymmärrä eikä välitä senkäänvertaa.

Ainoita aktiivisia ovat siis nämä kansallismieliset kiihkoilijat jotka äänestää tunteella ketä vain jotka esiintyy mukamas kansallismielisesti, sillä ei ole mitään väliä onko puheissa mitään perää. Esimerkkeinä vaikkapa brexit- äänestys ja Trumpin valinta pressaksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #47

Kim Jon il on varmasti kanssasi samaa mieltä.

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

Kim Jon il ei itte ymmärrä yhtään mitään. :)

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Hemmo Koskiniemi on oikealla asialla. Kansanäänestys näin merkittävästä asiasta on paljon parempaa demokratiaa kuin opposition huutelu ja hallituksen haukkuminen eduskunnan kyselytunnilla. Siinä menee kansanedustuksen arvovalta halvaksi kun sitä kuuntelee, joku harva poikkeus vahvistaa säännön.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Persujen uskottavuus on mennyt jo aikaa sitten. Samoilla savuilla sitä voi pettää äänestäjänsä kaikissa eteen tulevissa asioissa, mitään sellaista lisäseurausta ei ole tulossa joka ei tulisi jo muutoinkin, siis ilman uutta petosta.
Soini ja persut olivat Suomen poliittisen historian suurin kusetus. Jopa niin hyvä että sitä on pakko arvostaa lajissaan, vaikkakin siinä sitten tulivat samalla oksentaneeksi demokratian ja kannattajiensa kasvoille.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Oliskohan itse presidentti Niinistö puuttunut asiaan, kun aloite sai noin yhtä-äkkisen käänteen ja kukaan valiokunnan jäsenistä ei uskaltanut esittää kansalaisaloitteen käsittelyn jatkamista.

Joku tässä "haisee".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saattaa olla myös niin että valiokunnan jäsenillä on sellaista tietoa mitä julkisuuteen ei ole jaettu, eikä ole syytä jakaa.

Jokatapauksessa nostan valiokunnan persujäsenille hattua, siitä että eivät ryhtyneet popularisoituman valtakunnalle tärkeässä asiassa.

Jos Väyrysen tiuhut toteutuvat, euron päivistä tulee markan päiviä ja mikä pahinta, sillä markalla saa joka päivä entistä vähemmän.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pikkulinnut lauloi, että Saksa tulee romahduttamaan euron ja siten pelastamaan pankkinsa - mene ja tiedä.

Tämä on kuitenkin Schäublen sanomaa:
https://www.youtube.com/watch?v=yB6eRCiN3ms

Kriisiä odottavat, jotta pääsevät muokkaamaan maailmaa mieleisekseen.
Schäuble on Saksan valtionvarainministeri. Suomalaiset tekstit CC-napista.
Herätkää ja jakakaa!

Henry

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Henry, olen lukenut tuon saman ja Suomi haluaa olla Saksalle uskollinnen loppuun asti ja maksaa liikepankeille "velvoitteensä". Etu otto eurosta eroamisesta voisi olla Suomen etujen mukaista.

Persujen ulkoministeri Soini ei halua olla maailmalla selittämässä puolueensa kansanedustajien käytöstä eduskunnassa ja siksi myöskin koko asia haudattiin muodollisin perustein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset