Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Helsingin valtuustossa nähtävillä kansallista heräämistä!

Mielenkiinnosta seurasin Helsingin valtuuston kokousta, joka lähetettiin suorana kaikkien katsottavaksi. Täältä kaukaa erämaasta katsottuna olin useiden puhujien puheista havaitsevinani kansallista heräämistä. Korostettiin kansallisen kulttuurin merkitystä ja sen antamia mahdollisuuksia. Tämä lämmitti erityisesti syrjässä asuvaa, joka on ollut aistivinaan Helsingin pyrkivän kiivaasti lobalisaation lippulaivaksi ja unohtamalla koko Suomen kulttuuritarjonnan.

Guggenheimia kannattavien heikkous oli mielestäni se, että he eivät perustelleet hanketta kulttuurisin ja taiteellisen perustein. Kaipasin syvällisempää arviota siihen miten "Kuukkeli" olisi istunut suomalaiseen kultturimaisemaan, mikä hallinnoivan säätiön toimintaperiaate ja tapa sekä linja on, miten suomalainen taide ja kulttuurielämä hyötyisi hankkeesta jne. Ilmeisesti museo olisi ollut lobaalisten liikkuvien ihmisten hanke ,jolla ei edes pyrittykkään kohentamaan ja tukemaan kansallista kultturia.

Helsingin valtuuston olsi ollut ehkä parasta käydä tekemässä matka Lappiin, jossa on paljon jouduttu pohtimaan julkisenenvallan -kuntien ja matkailuyrtysten välistä suhdetta. Guggenhaimin kannattajat perustellessaan hanketta matkailullisin perustein ns. vetovomatekijänä, joka lisää mm. majoitus- ja ravintolapalvelujen käyttöä. Kaupungin tehtävä ei ole kustantaa ja osallistua tälläiseen liiketoimintaan valtiosta nyt puhumattakaan.

Joku valtuutetuista näki mustan pienoismallin "hiilikasana" merenrannalla. Tämä on hyvin kuvaava ilmaisu. Jätkä kun lähtee nuotiolta jää jäljelle hiilikasa ja kuukkeli käy tarkistamassa jäikö jotain syömistä.

Luulen, että Guggenheimista tulee pääkaupunkiseudun "Vuotos", joka nostetaan esille jokainen vaalikausi uudestaan. Virkamieskoneiston tulee tekemään ja kokeilemaan demokratia rajoja ja rakenteita..

Sopisiko Eteläsatamaan jättimäinen kulttuurikota ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Joku valtuutetuista näki mustan pienoismallin "hiilikasana" merenrannalla. Tämä on hyvin kuvaava ilmaisu. Jätkä kun lähtee nuotiolta jää jäljelle hiilikasa ja kuukkeli käy tarkistamassa jäikö jotain syömistä."

Aloitetaan tästä, koska hiilikasasta olen blogistin kanssa samaa mieltä. Mielestäni arkkitehtuuri ei ollut lumoavan kaunista eikä houkuttelevaa.

Toki makuasioista ei kannata kiistellä ja myönnän että muiden päinvastainen näkemys tuosta arkkitehtuurista on yhtä pätevä kuin minunkin näkemykseni, mutta en kyllä aliarvioisi omaakaan näkemystäni.

"Luulen, että Guggenheimista tulee pääkaupunkiseudun "Vuotos", joka nostetaan esille jokainen vaalikausi uudestaan. Virkamieskoneiston tulee tekemään ja kokeilemaan demokratia rajoja ja rakenteita."

Näinhän se saattaapi olla.

Enpä mene ottamaan sen kummemmin kantaa siihen kannattaisiko helsinkiläisten verovaroilla moista rakentaa. Sen asian päättämiseen ovat kaupunginvaltuutetut velvollisia, he sen päättävät ja niin sen kuuluu olla kuin he sen päättävät.

Toki Helsingin kokoinen kaupunki tarvitsee myös kulttuuria, sekä turistien houkuttelemiseksi, että kaupunkilaisten viihdyttämiseksi. Toki tuo Guggenheim olisi ollut varsin maineikasta kulttuuria, mahdetaanko löytää vastaavaa tilalle, vai riittääkö Helsingille nykyinen tarjonta? Kaipa päättäjät sen ovat selvittäneet.

Kansallista kulttuuria meillä Suomessa ja Helsingissä mielestäni on kyllä ennestään esillä kokolailla. Toki pitäisi olla myös kansainvälistä kulttuuria esillä, ei pitäisi käpertyä pelkästään kansalliseen kulttuuriin. Sen takia sellainen peruste jonka mukaan pitäisi sijoittaa pelkästään kansalliseen kulttuuriin kuulostaa jotenkin ontolta.

Kaikkihan on nykyään kansainvälistä, globaalia, ja niin pitääkin olla, se tekee maailmasta mielenkiintoisemman paikan.

Toki kansallistakin kulttuuria saa olla esillä ja nimenomaan museoissa, koska sinne se kama kuuluu, mutta toki pitää olla myös nykytaiteen museoita ja niiden kuuluu toki olla kansaivälisiä, koska nykyaika on sitä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Arto, toisaalta glopaalia kulttuuria tulee tuutin täydeltä TV:sta ja nykysin myöskin somesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Haittaako se sinua?
Minua ei.

Toisaalta voin keskittyä YLE:n tarjoilemaan vanhaan kotimaiseen elokuvaan kerran päivässä, jos haluan. Ne elokuvat ovat täynnä sitä mennyttä suomalaisuutta.

Toisaalta voin seurata uutistarjontaa maailman joka kolkasta, joka kolkalta tulee omalla tavallaan väritettyä kuvausta nykypäivästä.

Miniun mielestäni tilanne mediatarjonnan osalta on miniun nähdäkseni tasapainossa kun voin pitäytyä menneessä maailmassa jos haluan.

Elinkeinoelämä ei voi pitäytyä menneeseen maailmaan, sen pitää elää globaalia nykytodellisuutta tai sen pitää kuolla, sen takia politiikassa nämä Trumpit ja Brexitit, selä perussuomalaisuus ovat todella vaarallisia asioita, koska ne haluavat palata jo kadotettuun menneisyyteen, joka ei kylläkään enää palaa, vaan jos tällaiset voimat pääsevät politiikassa valloilleen, seurauksena on vain ennalta-arvaamaton tulevaisuus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kansallisen heräämisen lisäksi myös ylikansallista hylkimisreaktiota. Ei väliä kumpi vaikutti enemmän kun tulos oli tämä. Eikä äänestystulos ollut edes tiukka vaikka etukäteen niin hehkutettiin. On niistä lähestyvistä kunnallisvaaleistakin sentään jotakin apua :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset