Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Posion tuulivoiman päätöksenteko varoittava esimerkki!

  • Posion tuulivoiman päätöksenteko varoittava esimerkki!
  • Posion tuulivoiman päätöksenteko varoittava esimerkki!

Hallinto-oikeus kumosi joulukuussa Posion kunnan tuulivoimakaavan, joka näyttää ottavan koville. Noloa asiassa on tietenkin se, että kunnanhallituksen puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi ja kunnan hallituksen varapuheenjohtaja ja samalla toimintaympäristölautakunnan puheenjohtaja Heikki Maaninka todettiin esteelliseksi ja siksi kaatui koko kaava.

(HO:n ratkaisua en saa linkitettyä vaikka haluaisin)

Kunnanhallitus ei ottanut koko HO:n päätöstä käsiteltäväksi vaikka sillä olisi ollut mahdollisuus valittaa korkeimpaan halinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätös haluttiin unohtaa sillä onhan edessä kunnallisvaalit.

Vaatimuksestamme kunnanhallitus on nyt ottanut seuraavaan kokoukseen HO oikeuden päätöksen käsittelyyn.

http://www.posio.fi/sites/default/files/kunnanhallituksen_esityslista_13...

Kunnanjohtaja asian esittelyssä mm. toteaa:

" Hallinto-oikeuden ratkaisusta on keskusteltu listan ulkopuolisena asiana kunnanhallituksen kokousten 19.12 sekä 17.1.yhteydessä ja todettu, että hallinto-oikeuden ratkaisu on Heikki Maaningan esteellisyyden osalta perusteltu ja kuntalain mukainen. "

Eli keskusteluissa on varmaankin ollut mukana myöskin esteelliset henkilöt. Tämä jos mikä todistaa kuinka asioita suhmuroidaan kunnan päätöselimissä ja esteellisyys on vain lain kiertämistä.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja on edelleenkin esteellinen aikä ajankohta sitä muuksi muuta. 

Alan epäilemään kunnanjohtajan asemaa kunnassa. Voiko hän toimia virkavastuullisesti ?!

Ennen kuin vanha kaavoitusprosessi oli saatu asiallisesti loppuun aloitti kunta Taalerin Rahoitusyhtiön aloitteesta kaavaprosessin uudelleen.  Toimintaympäristölautakunta hyväksyi kokouksessaan uuden maankäyttösopimuksen Taalerin kanssa ja kaavan suunnitteluohjelman.

http://www.posio.fi/sites/default/files/tyl_31.1.2017.pdf

Olen jättänyt oikaisuvaatimuksen toimintaympäristölautakunnan kokouksesta, koska hyväksytty maankäyttösopimus loukkaa vapaa-ajan asukkaiden etuja. Oikaisu kuuluu näin:

" Oikaisuvaatimus toimintaympäristölautakunnan 31,1,2017 8§ päätökseen.

Toimintaympäristölautakunta on päättänyt 31.1.2017 pitämässään kokouksessa hyväksyä Taaleri Pääomarahastot OY:n kanssa maankäyttösopimuksen, joka koskee Murtotuulen osayleiskaavan laatimista ja toteuttamista.

Sopimuksen kohdassa 3 todetaan mm. "Kunta ei ole kaavan tai sen toteuttamisen johdosta miltään osalta korvausvelvollinen kolmannelle osapuolelle."

Kunnan tehtävänä on kaavoituksen yhteydessä varmistaa ja pitää huoli, että kaikkien kuntalaisten ja varsinkin vapaa-ajan asukkaiden edut tulee huomioon otetuksi.

Koska on tiedossa, että kaavoituksesta ja sen mahdollisesta toteuttamisesta on haittaa Julmajärven vapaa-ajan asukkaille mm. erämaarauhan rikkoontuminen melusta ja välkevaloista johtuen, pääsyn rajoittaminen vapaa-ajan asunnoille, vapaa-ajanasuntojen kiinteistön arvonaleneminen, jäälohkareiden aiheuttamat turvallisuusriskit, vaadin, että Posion kunta yhtenä sopimuksen ehtona edellyttää Taaleri Pääomarahaston Oy:n kompensoimaan vapaa-ajan asutukselle aiheutuvat haitat ja tarvittaessa lunastamaan vapaa-ajan asunnot.

Kunta hyväksyessään Murtotuulikaavan pilaa ja mitätöi samalla muutamavuosi sitten päättämänsä Julmajärvi-Pyytölampi asema-rantakaavan. Tästä esimerkkinä se, että tonttien vuokraus ja uusien mökkien rakentaminen on loppunut kokonaan ja mökkejä ei saada myydyksi sekä Posion Yhteismetsä on ryhtynyt rajoittamaan mökkien käyttöä kaavan vastaisesti ja on uhannut tonttien vuorasopimusten irtisanomisilla. Posion kunta ei ole mökkiläisten pyynnöistä huolimatta puuttunut Yhteismetsän oikeusvaikutteisen kaavan vastaisiin toimiin.

Taaleri on aijemmissa kompensaationeuvotteluissa tunnustanut (kirjallinen dokumentti) tuulivoimasta Julmajärven kaavaan ja vapaa-ajan asutukseen liittyvät haitat. Posion kunnan kaavoitusmonopolia käyttävänä tulisi toimia samoin ja osallistua korvaamaan haitat, mitkä se kaavoituksella vapaa-ajan asukkaille aiheuttaa..

Toimintaympäristölautakunnan 31.1.2017 9§ päätökseen

Julmajärven mökkiläisten näkökulmasta katsottuna haluaisimme neuvotella kunnan poliittisen johdon kanssa, mutta se on lähes mahdoton, koska kunnanhallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja toimintaympäristölautakunnan puheenjohtaja ovat esteellisiä. Toivomme, että kunnanhallitus nimeää sidonnaisuuksista vapaat päättäjät ja viranhaltijan (toimikunnan), joiden kanssa voidaan käydä Maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämiä vuorovaikutteisuuteen perustuvia sunnittelupalavereita."

Posion kunnan palvelujohtaja ja toimintaympäristölautakunnan esittelijä ilmoitti, että hän on allekirjoittanut maankäyttösopimuksen alle kunnan puolesta, vaikka prosessi on vielä kesken. Samoin  MKRL -lain mukaan maankäyttösopimus tehdään vasta sitten kun kaava on julkaistu ja lunnosvaiheessa.

Koillissanomat:

http://www.koillissanomat.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F226%2F204365%2Fa14c2...

Lapin Kansa

http://www.lapinkansa.fi/lappi/kunnanhallituksen-puheenjohtaja-ei-ollut-...

Lapin Kansan juttu on otsaketta myöten virheellinen. Lehtiniemi on jäävi eikä sitä ajankohta muuksi muuta.

Toinen mökkiläinen on jättänyt hallintokantelun Lapin ELY-keskukseen ja AHV:n, joka tehtävä on valvoa kuntien päätöksentekoa.

Posion johtavat kunnallispolitiikot vähättelevät jääviys asiaa, eivätkä ymmärrä, että kysymys HO:n ratkaisusta eikä mistään vähäpätöisestä muotoseikasta.

Huomionarvoista on, että Hallinto-oikeus ei vielä käsitellyt vielä valitusten varsinaisia sisältökysymyksiä, joihin kaavapäätös olisi myöskin voinut kaatua. Tämän hallinto-oikeus toteaa myöskin päätöksessään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Taaleri on aijemmissa kompensaationeuvotteluissa tunnustanut (kirjallinen dokumentti) tuulivoimasta Julmajärven kaavaan ja vapaa-ajan asutukseen liittyvät haitat. Posion kunnan kaavoitusmonopolia käyttävänä tulisi toimia samoin ja osallistua korvaamaan haitat, mitkä se kaavoituksella vapaa-ajan asukkaille aiheuttaa.."

Tutkimuksia on nyt jo runsaasti saatavilla tuulivoimaloista aiheutuvista tappioista kiinteistöjen hinnoissa, vakavin asia tietenkin on terveyshaitat, niitä ei voi rahalla korvata.

” Mr. McCann has done decades of studies and appraisals of properties located near wind turbine developments. His  studies indicate that losses in value can be up to 40% where turbines are up to 3 miles from homes. He referred to a current study by the Economic Financial Studies School of Business at Clarkson University. The Clarkson study clearly shows value impacts out to three miles…..and clearly shows the closer the turbine, the greater the impact.” http://www.clintoncountyleader.com/opinion/article...

”...tutkimukset osoittavat, että kiinteistöistä tappioiden arvo voi olla jopa 40%, kun tuulivoimalat ovat 5 kilometrin päässä kodeista. Hän viittasi School of Business Clarkson University:n tekemään tuoreeseen tutkimukseen. Clarksonin tutkimus osoittaa selvästi arvonalentuminen vaikutukset viiteen kilometriin asti ... ..ja osoittaa selvästi, että mitä lähemmäksi tuulivoimalat tulevat, sitä suurempi vaikutus.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jouni tuo on meille arvokasta tietoa. Pistin myyntiin mökin viimetalvena ja paljon oli kyselijöitä, mutta kiinnostus loppui kun kerroin, että alueelle suunnitellaan tuulivoimaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hemmo, nyt jos myyt mökin ja muutkin samalla alueella myisivät mökkinsä tuulivoimaloista johtuvaan alempaan hintaan, mihin lähettäisitte laskun arvonalentumisesta? Kaavoittajalle, Taalerille... ?

Rakennuttaja todennäköisesti myy tuulivoimala-alueen heti kun tuulivoimalat ovat pystyssä eteenpäin. Tai jo valmiit luvat ovat kauppatavaraa.

Ostajia voi tulla Intiasta tai mistä hyvänsä, oikeusprosessit ovat turhia näitä esim. intialaisia yrityksiä vastaan, kestävät vuosia ja korvauksia ei tipu koskaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #3

Jouni näin on pistin mökin myyntiin kun halusin selvittää mikä vaihtus on mahdollisilla tuulivoimalla. Teeleri voi tietenkin lunastaa, mutta nyky arvon mukaan +x hintaan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Olen ollut pari kertaa samassa tilaisuudessa Taaleritehtaan johtaja Juhani Elomaan kanssa ja kuullut hänen esityksensä. Tuulivoimatuen lakkauttamista koskeviin kysymyksiin Elomaa vastaa koppavasti ja ylimielisesti. Mikään ei nykyistä tukea pysty lakkauttamaan, hän heittää vallantäyteyttä uhkuen.

Tällaiset Taaleritehtaat ja niiden rahastot, varsinkin tuulivoimarahasto kannattaa kiertää niin kaukaa kuin ikinä voi.

Koko Taaleritehtaan sietää lopettaa ja purkaa. Se on suurrikkaiden ahneuden symboli.

Ja Posion kunta boikottiin, mm. matkailumielessä. Kun kerran veljeilee Taaleritehtaan kanssa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Juhani Kahelin ole samaa mieltä. Riittää kun käy Taalerin sivuilla niin näkee, että kysymyksessä on yritys, joka toimii kyseenalaisin perustein ja aika pitkälle yhteiskunnan ja EU ohjelmien rahoituksiin uskoen. Todella hämärä rahoitus ja sijoitusyhtiö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset