Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Luovuttaako Sipilä kotinsa marjamafian käyttöön?

Taas on tullut aika medialla kertoa, kuinka tuhannet marjanpoimijat tulevat metsiimme ja keräävät marjat

joita paikalliset laiskat ihmiset eivät viitsi enään poimia. Samoi kerrotaan kuinka osa paikallisista ihmisistä

on kateellisia ja sivistymättömiä, kun puolustavat omia marjamaitaan.

YLE veromaksajien media on osa marjamafiaa.

Muutama vuosi sitten olin perustamassa Suomen marjanpoimijat ry. jonka tarkoituksena oli puolustaa ja

kannustaa paikallisia ihmisiä monikansallisia marja-armeijoita vastaan ja sen ympärillä pyörivää harmaata yritystoimintaa.. 

Pian kuitenkin huomasimme, että meidät leimattiin rasisteiksi, sivistymöttömiksi, kateellisiksi, ymmärtämättömäksi, ahdasmielisiksi, pikkusieluisiksi, maailmaa ymmärtämättömiksi, paikallisiksi moukiksi.

Lapin media oli tässä "ilottelussa" täysin rinnoin mukana.

Suomen marjanpomijoiden toiminta hiipui ja loppui kokonaan, kun vastassa oli ylivoimainen monikansallinen marja-mafia, joka perusti koko toiminnan jokamiehenoikeuteen. Jokamiehenoikeuteen, joka tuntui ylittävän maanomistajan perustuslakiin perustuvan omaisuuden suojan, elinkeinotoimintaa harjoittavan lainsäädännön, työlaisäädännön ja kaikki työturvallisuusmääräykset. 

Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä jokamiehen oikeuteen perustuen marjat kuuluvat kaikille maailman kansalaisille, eikä niitä "omista kukaan", eikä ne ole kansallisomaisuutta  -ne on vapaasti poimittavissa toisen mailta ja organisoidusti ja liiketoimintaan perustuen.

Oikeusasiamiehen mielestä jokainen thaimaalainen marjanpomija on yksittäinen tapaus ja "oman onnensa seppä" Suomen metsässä ja marjamarkkinoilla.  Voiko tämän enempää suomen lakeja valvova viranomainen itselleen valehdella.

Erikoista tässä kaikessa on se, että marjayritykset ja Lapin kylät  Lapin liiton kannustamana ovat tehneet sopimuksia marjanpominnan järjestämiseksi. Sopimuksen siis tekevät tahot toisen omistamien maiden hyödyntämiseksi. Varsinaisilta maanomistajilta ei kysytä mitään.

Thaimaan ulkoministeriö on nyt tarttunut asiaan ja varoittanut kansalaisiaan lähtemästä Suomeen marjaan, koska voi tulla mm. huijatuksi ja koska meillä on kylmää. Ajatelkaa maa joka elää sotilasvallan aikaa ja on diktaatuurin on herännyt puolustamaan kansalaisia.

Suomen eduskunta on hyväksynyt vuonna 1956 lain, joka turvaa paikallisten asukkaiden oikeuden lunnonmarjoihin, jos siitä on taloudellista hyötyä. Vaikka laki on voimassa ei sitä kuitankaan kuulemman noudateta.

Mitä tekee Suomen valtio, ulkoministeriö, hallitus . Saammekohan kohta lukea, että päämisteri Sipilä luovuttaa oman kodin marjamafian käyttöön, kun se ei onnistunut ihmiskaupan mafian kanssa.

Suomen kansalaisina olemme voimattomia kansainvälisen marjamafian edessä, jota tukee lainsäätäjä ja poliittinen eliitti sekä urpaani maaseudusta etääntynyt media.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Eikö niistä marjoista ja sienistä jää kuitenkin aika hurja prosentti poimimatta? Kyllähän niitä marjanpoimijoita on ihan oikeasti käytetty hyväksi ja jätetty palkkoja maksamatta, joten mielestäni on ihan hienoa että thaimaan ulkoministeriö kansalaisiaan varoittaa. Oman käsitykseni mukaan ne ovat kyllä ihan suomalaisia yrittäjiä jotka halpatyövoimaa hyväksikäyttää ei kansainvälinen marjamafia, voin toki olla väärässäkin.

Kyllä minuakin varmasti ärsyttäisi, jos jotkut tunkeutuisivat "apajilleni" ja tuhoaisivat juurakot sekä rihmastot yms. Ehkäpä ne marjanpoimijat voisi viedä vähän syvemälle metsään ja uhkailla vaikka sakoilla jos tuhoavat juurakoita yms.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä koko maailman jokamiehenoikeus on taas esimerkki siitä suomalaisesta naiiviudesta ja hyväuskoisuudesta, jonka turvin röyhkeämmät käyvät hyödyntämässä luonnonvarojamme.

Kaivoksen valtausoikeus on toinen vastaava. Lupamenettely on säädetty turhemmillekin asioille. Sen avulla saataisiin säädeltyä Suomen luonnonvarojen riistäjien määrää, jos se ylittää kohtuuden rajat. Samalla voitaisiin valvoa poimijoiden ammattitaitoa niin, ettei marjakasveja revittäisi juurineen maasta tai muuten turmeltaisi.

"Saammekohan kohta lukea, että päämisteri Sipilä luovuttaa oman kodin marjamafian käyttöön."

Osuva huuli. Sipilä ja kumppanit edustavat juuri sitä sinisilmäistä "hyödyllisten idioottien" joukkoa, jota on maamme politiikassa nähty ennenkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ne marjat jotka jäävät poimimatta, menevät niiden ravinnoksi jolle ne on tarkoitettukin.
Ei yrittäjä voi tuoda laumoittain ihmisiä toisen maille maanomistajalta lupaa kysymättä. Saatikka harjoittaa siellä teollista toimintaa, mitä organisoitu marjanpoimintaa on.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Ne marjat ja sienet jotka jäävät poimimatta, homehtuvat sinne metsään. Ei ne elukat kerkeä syömään yli 80% metsiemme marjoista ja sienistä.

Jos ne voidaan kerätä niin minusta se on ainakin hieno juttu, mutta on totta että ei organisoitua/teollista toimintaa tulisi saada järjestää jonkun mailla ilman hänen lupaansan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Marjan kannalta ihmisen poimimaksi joutuminen on kuitenkin todellinen tyhjä arpa, jonka lopputuotoksena on päätyminen jätevedenpuhdistamon lietteen osaksi. Metsään jäänyt marja lannoittaa ympäristöään, eläimen syömäksi joutunut jatkaa sukuaan (siemenet päätyvät kelpo lannoiteboostin kera metsämaahan).

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Toni taidat olla aika pihalla. Tiedätkö esim. kuinka monta poroa on Lapissa ja mitä ne syövät ympäri talven ?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen Vastaus kommenttiin #10

En todellakaan tiedä, enkä tiedä sitä miten paljon eläimet syövät muualla Suomessa jota asia koskettaa myös. Olen tosin monesta lähteestä lukenut että marjoista/sienistä kerätään noin 5% kokonaismäärästä, jotenka minun on vaikea uskoa että eläimet noin paljon tarvitsevat.

Ehkä voit kertoa minulle kuinka paljon ne todellisuudessa tarvitsevat, jos asian tiedät?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole koskaan nähnyt homehtuneita marjoja metsässä. On lukuisia lintuja ja muita eläimiä jotka ovat riippuvaisia marjoista. Karhu saattaa syödä päivässä pari sangollista. Perinteisiltä poimijoilta yleensä jää jotain marjoja.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #21

Margareta juuri näin on asia mutta kun nykyisin kaikki pitää panna rahoiksi ja samalla heittää marjanpoiminnan leppoisa kulttuurikin menemään. Kilpajuoksu ulkomaalaisten armeijan kanssa vie loputkin innon paikallisilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Suurin osa marjafirmojen haalimista marjoista menee rikkaille toiselle maapallon toiselle puolelle, meille tuodaan ulkomaisia pakastemarjoja joita pitää kuumentaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä jokamiehen oikeuteen perustuen marjat kuuluvat kaikille maailman kansalaisille, eikä niitä "omista kukaan"......

ooo
>Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä jokamiehen oikeuteen perustuen marjat kuuluvat kaikille maailman kansalaisille, eikä niitä "omista kukaan" …..

ooo

Siinäpä se. Pulinat pois.

Marjat ja marjamaat ovat lainaa meille. Ne jäävät kun me lähdemme. Kauko-idän jäntevät ihmiset saavat marjat metsästä, me emme. Suomalainen istuu mieluummin maha pystyssä tv:n ääressä rasvapurilainen toisessa ja kaljapullo toisessa kädessä kolesterolin virratessa vapaasti vapaiden suomalaisten verisuonistossa.
lll

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Miten se menikään: Parempi maassa, kuin jumalattoman suussa...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jorma kirjoitatko itsestäsi ja elmämäntavastasi ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

12#
No juu ..... osin itsestäni......maha on liian suuri...... juuri tilasin onneksi 15 kg mustaherukoita, kohta parikymmentä kiloa tyrnimarjoja. Työllistetään virolaisia. (Mikä tärkeintä raha menee suoraan marjoista mustuneeseen poimijan käteen. Välikädet nuolevat näppejään Tallinnan mahtipankkien marmoritiskien takana.

Juomana käytetään gruusialaista Borjomia:

https://www.borjomi.com/int_en/water/

….. ei tuu pöhnä, eikä tarvii juoda marketin takahuoneessa kraanasta juoksutettua ranskalaista pullovettä.

:-)

Taisi mennä taas ohi aiheen, ehkä sallitaan

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

12#

Hyvä ystävä, puhutaan mieluummin marjoista kuin minusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei Luonto ole tarkoittanut marjat ihmiselle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#23

Miten tuohon käsitykseen voi päätyä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Marjat leviävät kun eläimet kuljettavat siemenet. Kaiketi ihmisetkin ovat jossain määrin niitä kuljettaanut ennen vessojen aikakautta.
Monille eläinlajeille marjat ovat välltämätön elinehto.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Loogisin ratkaisu olisi perustaa oma marjanpoimija armeija ja kilpailla ulkomaiset pois markkinoilta. Tilanne kuitenkin ollut vuosia sama, joten ei taida Suomalaisista olla tähän puuhaan samalla tasolla.

Vaikka suomesta löytyy kyllä fitness ja superruoka ihmisiä pivin pimein, nämä varmaan olisi valmis maksamaan että pääsee poimimaan marjansa ja samalla liikkumaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

6#

>Loogisin ratkaisu olisi perustaa oma marjanpoimija armeija.....

ooo

Juuri niin ..... ja tuollahan niitä sotilaita makoilee varuskunnissa reservissä vihollista odottaen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole kenelläkään oikeutta viedä isoja ryhmiä talloon toisten maita ilman maanomistajan lupaa.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Bisneksen paikka!

Hesariin ilmoitus:

Hyvää mustikkaa 1,-/litra, itse poimien. Paikalle opastus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin voi tehdä jos maat ovat omia. Tällainen bisnes ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Suomen eduskunta on hyväksynyt vuonna 1956 lain, joka turvaa paikallisten asukkaiden oikeuden lunnonmarjoihin, jos siitä on taloudellista hyötyä."

Mikä laki? Linkki Finnlexiin, kiitos.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Esa

Poikkeuksia
Lakka
Maa- ja metsätalousministeriö voi kieltää metsä-
marjojen tai muiden niihin verrattavien luonnonvaraisten
tuotteiden keruun valtion maalta sellaisilla
alueilla Lapin läänissä, joissa sillä on paikallisen
väestön toimeentulon kannalta huomattavaa
taloudellista merkitystä (Laki luonnonvaraisten
tuotteiden keräämisen rajoittamisesta eräissä tapauksissa
1§). Lakia on sovellettu ainoastaan lakan
poimimiseen viimeksi 1990-luvun alussa

Laki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1955/19550332

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ok, kiitos. 62 vuotta sitten maailma, Lappi, Suomi ja marjastus olivat varsin erilaisia kuin nyt. Tulot marjoista olivat varmasti monille merkittäviä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Olemme puolisoni kanssa kovia marjastamaan. Meidän paikkakunnalla on marjafirma, joka käyttää thaipoimijoita. Heitä lienee ollut esim. viime kesänä toista sataa ja heidän käytössään kymmeniä autoja. Meidän marjasaaliiseen heillä ei ole ollut vaikutusta, vaikka samoilla mailla on liikuttu. Paikkakuntalaisetkaan eivät pahemmin valita. Aina sentään jokunen. Luultavasti täällä ajatellaan, että on hyvä, että marjasatoa korjataan enemmän kuin kotitarpeiksi.

En laisinkaan ihmettele, että Thaimaan ulkomisteriö on tarttunut asiaan.

Oikeusasiamiehen kanta on pään panemista pensaaseen. Poimijat kai käytännössö toimivat itsenäisen yrittäjän tavoin, jolloin jokamiehenoikeus heitä voisi koskea. Mutta se, että oikeus annetaan ulkomaalaiselle ja että taakse liittyy organisoitua toimintaa, onkin jo aivan eri asia. Meidän valtakoneisto on aivan pihalla. Kansalaisia kivitetään vähän joka asialla, mutta kansallisvarallisuus jaetaan kaikille korvauksetta, jos se heitä vähänkin kiinnostaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

Hienoa toimintaa, tuollaiselle on helppo nostaa hattua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen kuullut marjanpoimijoilta, että monessa paikassa on riivitty varvut niin, ettei moneen vuoteen, jos koskaan paikalla enää marjoja kasva. Metsänomistajat voisivat tietenkin nostaa kanteen, mutta sellaista riskiä ei haluta ottaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En kyllä löydä sitä lainkohtaa vuodelta 1956. Siksi on toivottavaa, että linkki olisi olemassa.

Mutta tässä oli kiinnostava tieto:

http://www.santun.fi/uncategorized/jokamiehenoikeu...

"Tuotteita saa kerätä myös kaupallisiin tarkoituksiin, joka on herättänyt kohua useina vuosina, kun yritykset lennättävät Aasiasta marjanpoimijoita Suomeen ja kaupallistavat suomalaiset jokamiehenoikeudet. Marjasadosta poimitaan kuitenkin vuosittain vain 3-10 % ja sienisadosta 3 %. Kaupallisen poiminnan osuus tästä on noin kolmannes, joten keräilymäärien suhteen Suomessa on tilaa myös kaupalliselle poiminnalle.

Toisaalta konfliktit ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ja paikallisten asukkaiden kanssa ovat myös ymmärrettäviä. Suomessa on tosiaan pitkät perinteet jokamiehenoikeuksista ja ihmiset osaavat luonnostaan noudattaa esim. kotirauhaa ja pysyä poissa toisten pihapiireistä. Ulkomailta tulevalle nämä asiat eivät välttämättä ole itsestään selviä. Poimintapaine myös keskittyy usein hyvien liikenneyhteyksien päähän, tai ainakin paikkoihin, joihin pääsee melko helposti autolla. Tällaisella alueella on luonnollisesti enemmän myös paikallisia verrattuna erämaihin. Olisikin mielenkiintoista tietää, mikä on alueellinen marjojen keräämisprosentti ja miten marjojen ja sienien keräämispaine sijoittuu valtakunnantasolla."

EDIT 25.07.2017 klo 12.50:

Hemmo ehti jo antaa. Ehdin jo vilkaista pitkän metsähallituksen esitteen, missä kerrottiin luonnonsuojelualueella ja luonnovaraisilla tuotteilla olevan rajoituksia, muutoin saa kerätä marjoja ja sieniä paria poikkeusta lukuunottamatta missä vaan metsissä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

16#
>Marjasadosta poimitaan kuitenkin vuosittain vain 3-10 % ja sienisadosta 3 %......

Tuo on hyvin oleellinen tieto

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jorma marjasato ei ole kuin kaupan hylly josta nostetaan tavaraa. Lue aijemmat kommentit niin tiedät jotain josta kirjoitat.

Voit tietenkin istua kaljalasinääressä ja jakaa asenteitasi, mutta paikallisia maaseudun ihmisiä ne ei lämmitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän niitä prosentteja kukaan oikeesti ole laskenut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onhan perinteisesti marjoja kerätty kaupallisiin tarkoituksiin, monelle suomalaiselle marjojen keruu ja myynti on ollut merkittävä lisätulo. Mutta ihan eri asia on kaupallisesti, voisi sanoa teollisesti organisoitu marjanpoiminta. Sellainen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Jos oikeusasiamies väittää muuta hän on väärässä.
Tämän tapaisia omituisia lain tulkintoja on ruvennut ilmaantumaan muitakin. Esim. asunto-osakeyhtiölakia tulkitaan niin, että pelkällä hallituksen päätöksellä voidaan pihalta myydä vaikka kaikki hyvät tukkipuut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@27. Sitten pitää tehdä aloite eduskunnalle, että jokamiehenoikeuteen lisäys jonkin kokoisesta ryhmästä ja organisoidusta ei ole asiaa metsiin.

Oikeusasiamiehestä en tiedä muuta kuin hän vain tulkitsee lainsäädäntöjä.

Minä asun sellaisessa asuntotaloyhtiössä, missä on ympärillä ihan paljon metsää ettei edes naapuriin näe ja uskon valtaosan vastustavan moista ehdotusta puiden kaatamiseksi.

Meillä oli kerran tehty päätös, kun viimeksi oli hirmuinen myrsky tuiverrellut Turussa ja aika monta puuta kaatui. Ei muuta kuin metsurit paikalle sahaamaan kaatuneet puut ja metsänhoitaja tarkistamaan mahdolliset kaatumaan tulevat puut.

Niistä saatiin paljon polttopuita ja rakennettiin grilli. Vielä on paljon grillihetkiä tulevaisuudessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Ei tarvita mitään aloitteita, nämä rajoitukset ovat olemassa jo maanomistajan oikeuksina.
Meillä taas halkofirma valitsi parhaimmat koivut koivukujanteesta, kaadettiin kolmisenkymmentä hyväkuntoista puuta, josta kaikista ei edes asukkaille ilmoitettu saatikka, että olisi naappureilta kysytty. Isännöitsijä väitti, että oli kysynyt Kiinteistöliiton juristilta menettelyn laillisuutta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #39

@39. Muistan toisen tapauksen, missä ihmeteltiin kivan puurivi-istutuksien kaatamisia ja kyseltiin, eikö siinä pitäisi asukkailta kysyä.

Taloyhtiö toki oli osakkeiden omaa aluetta mutta ne puut ja maat omisti kaupunki ja kaupunki päätti.

Kaikista asioista pitää aina ottaa pienestäkin selvää eikä kuvitella, että nämä kaikki on meidän omaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #47

Täältäkin on kaupungin puistometsistä kaadettu hyväkuntoisia tukkipuita ulkoistetun metsänhoitajan toimesta. Kukaan ei valvo puiden kaatoa lähiöissä. Tästä olen kirjoittanut useita blogeja. Tässä Hemmon postauksessa oli kuitenkin kyse metsämarjojen ryöstöpoiminnasta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #53

@53. Joka ei kuitenkaan ole prosentuaalisesti iso marjojen poimimisessa. Minä olen kokenut poimimisessa niin, että joutui etsimään vaikeammissa paikoissa, niissä olen löytänyt aina sieniä ja marjoja tarpeeksi.

Nytkin meillä on pakko laajentaa pysäköintipaikkoja ja siellä on arviolta 13 puuta edessä ja ne täytyy kaataa piakkoin. Laajennuksen jälkeen mahtuu ehkä 14 autoa.

Tämä kaikki johtuu siitä, että yritykset ovat ostaneet muutaman asunnon ja laittaneet sinne komennusmiehet(Turun telakka). Pakettiautoja on jo muutamia, johon mahtuu työmiehiä.

Meillä parveilee paljonkin liettualaisia, virolaisia, venäläisiä, puolalaisia. Pari vuotta sitten ei ollut noin paljon.

Siinä saatte arvailla, että paljonko suomalaisia on palkattu töihin? Minä olen metallialan ammattilainen ja työtön.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Supulla olevien raakojen hillojen raastaminen poimureihin lienee uusin käänne tässä marjafirmojen farssissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uusi käänne on ehkä, että siitä on tehty juttu valtamediaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Pentti marjateollisuus voi hyvinkin hyväksyä puolikypsät hillat.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Juu Hemmo, raa'at saattaa, mutta supussa olevien raastaminen maasta
on jo järjetöntä.

Oikeaan asiaan kiinnitit huomiota. Marjastus on tietenkin vain pieni esimerkki siitä kokonaisuudesta, jossa suomalaisten pieni vähemmistö myy polkuhintaan Suomen kansalaisten oikeuksia, luonnonvaroja ja kovalla työllä hankittuja etuja sekä omistuksia ulkomaille. Ero 80-luvun suojattuun kotimaan talouteen on valtava, ja käänteen tehnyt vaikuttajien sukupolvi onnittelee itseään julkisesti muistelmissa ja haastatteluissa.

Kansainvälistyminen on toki Suomellekin välttämätöntä, mutta suomalaiset unohtavat sopimuksista aina sen kohdan, jossa turvataan Suomen kansalaisten oikeudet tai Suomen luonnon itseisarvo. Yhteistä hyvää on mukava myydä omaan laskuun.

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Marjoista ei niin väliä, mutta ulkomaiset kaivosyhtiöt vievät tuhkatkin pesästä. Vakavasti: Joillekin paikallisille marjat ovat merkittävä tulonlähde.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

OLi , ei marjat ole yhtään sen vähempiarvoisia kuin mineraalit. Jes et arvosta marjastukseen liittyvää elämäntapaamme, et arvosta mitään muutakaan luonnonvaraa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Marjoista jää varmasti suurin osa poimimatta, mutta kysymys on siitä mistä marjat sitten poimitaan. Paikalliset asukkaat käyvät mielellään marjastamassa talojensa lähistöllä omilla tutuilla alueillaan. Nykyään se ei ole mahdollista, kun täytyy kilpailla monisatapäisen thaijoukon kanssa samoista marjoista. Ei ole oikein, että paikallisten alkuasukkaiden täytyy mennä yhä kauemmaksi marjaan ja thaimaalaiset taas saavat kerätä marjansa paikallisten omistamilta mailta.

Aikaisemmin hymyilevien thaipoikien kanssa ei ole ollut ongelmia, mutta muutaman viime vuoden aikana tilanne on kiristynyt ja poimijoista on tullut aggressiivisempia. Ilmeisesti heidän työnantajansa, marjafirmat, ovat heitä opastaneet ja yllyttäneet.Törmäsimme pari vuotta sitten muutaman hengen thaiporukkaan aivan talojen lähistöllä ja yritimme heille kertoa, että heidän pitäisi kerätä marjat kylämme ulkopuolisilta alueilta. Joukon johtaja soitti uhmakkaasti johonkin numeroon ja antoi puhelimen meille. Puhelimen päässä marjayhtiön edustaja huutamalla luki meille lakia kuinka meillä ei ole minkäänlaista oikeutta ajaa thaipoimijoita kauemmaksi. Mies uhkasi tehdä rikosilmoituksen, jos emme anna poimijoiden rauhassa kerätä marjojaan.

Kylässämme on jo nyt (vaikka hillat kypsyvät vasta parin viikon päästä) toista sataa poimijaa, jotka kulkevat päivät pitkät alueen soita läpi ja kartoittavat tasan tarkkaan missä hilloja on tulossa. Sen jälkeen, kun sato hieman alkaa kypsyä, muuttavat he asumaan autoihinsa soitten äärelle ja poimivat suon kerrallaan tyhjäksi muutamassa tunnissa.

Marjayhtiö osti 10 vuotta sitten entisen kansakoulumme marjastajien käyttöön. Koulun pihalla on 15 pakettiautoa (Hiaceja kai) katettuine peräkärryineen ja muutama muu auto. Ilmeisesti parisen sataa poimijaa on kohta metsissämme.

Lapissa riittää suoalueita ja marjoja. Thaipoikien pitäisi siirtyä poimimaan marjansa kauemmaksi asutuskeskuksista ja kylien ja talojen läheisyydestä. Nyt kehitys on ollut päinvastainen. Konflikteja varmasti syntyy.

Toinen luku sinänsä on se kuinka näitä ahkeria poimijoita riistetään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei teillä ole mitään oikeutta omia kylän lähimetsien marjoja vain kyläläisille ja yrittää ajaa pois vieraita. Jos niin kuvittelette, niin olette todellakin väärässä. Hyvä, että poimijat tietävät oikeutensa ja heitä tuetaan.

Metsissä tulee aina välillä vastaan näitä korpilain 'kyläpoliiseja'. Toivottavasti jokainen ymmärtää ja uskaltaa olla välittämättä mokomista. Nykyään on onneksi älypuhelimissa kätevä mahdollisuus saada uhkailut ja määräilyt todisteeksi talteen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Thaipoimijat joutuvat ottamaan lainaa, jotta voivat maksaa matkalippunsa, viisuminsa ja paikallisen välitysfirmojen komissiot, jotka eivät ole mitään pieniä rahoja.

Jos sato on huono, eivät poimijat pysty edes velkojaan maksamaan. Usein koko suku tai kylä on lainannut rahat poimijoille. Kaikki poimijat eivät tietenkään ole yhtä tehokkaita poimimaan. Joku näppäräsorminen poimii monin verroin enemmän kuin huonompansa. Marjafirmat ilmoittavat aina eniten tienaavien ansiot, kun puolustelevat poimijoiden etuisuuksia.

Toisen kerran poimijoita riistetään paikan päällä Suomessa olevan organisaation toimesta. Kaikki palvelut maksavat. Suomessa toimii marjafirmojen viisumeilla ja suojeluksessa erillinen joukko thaimaalaisia, jotka vuokraavat autoja poimijoille, järjestävät ruokailun, opastuksen marjamaille ja kaiken muun huollon, jotka maksavat jokaiselle poimijalle määrätyn summan.

Sitten on vielä suomalainen marjafirma, joka "kuppaa" näitä ahkeria poimijoita. Marjafirmat ovat ostaneet vanhoja kouluja ja muita rakennuksia marjastajien käyttöön ja vuokraavat niistä sitten petipaikkoja poimijoille. Yhdessä koulussa asuu 100 - 200 marjastajaa ja jokainen maksaa petipaikastaan 50 - 100 € kuukaudessa (Tästä summasta en ole varma, mutta muutama vuosi sitten eräs marjafirma summan lipsautti lehdistöön). Sekin kävi ilmi, että marjastajat maksavat vuokrat marjafirmalle ennen lähtöään maasta käteisellä. Verottajan pitäisi selvittää kuinka paljon näistä vuokrista on tilitetty virallisesti takaisin yhtiön kirjanpitoon.

Sekin on täysin epäselvää mitä marjastajat saavat per noukittu litra tai kilo verrattuna yleiseen hintatasoon.

Joka tapauksessa marjafirmojen touhu on täysin organisoitua liiketoimintaa eikä ainoakaan poimija ole verrattavissa yksittäiseen marjastajaan, joka toimii omalla riskillään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jaakko Suomen oikeusviranomaisten mielestä marjanpoimijat eivät ole työsuhteessa marjafirmaan ja marjayritys ei ole heidän työnantajansa. SAK teki tästä kyselynkin mutta ei mahtanut mitään.

Ruotsissa marjanpomijat saavat minimipalkan ja ovat työsuhteisia ja maksavat tuloistaan verot.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tekevätkö marjafirmat siellä sopimuksia maanomistajien kanssa, että saavat tuoda työntekijänsä marjoja poimimaan?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #45

Tuohon en osaa varmuudella sanoa. Ruotsissa kuienkin nyt myöskin marjoista kaikki maksaa veroa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #49

Minusta olisi aika ikävää jos jouduttaisiin siihen,ettei marjanpoiminnalla enää voisi ansaita hieman lisätuloa ilman verotusbyrokratia. Lapsillekin hyvä keino tienata vähän taskurahoja. Minulla ei ole tässä oma intressi, en ole koskaan ansainnut mitään marjanpoiminnalla

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Organisoidulta liiketoiminnalta vaikuttivat/vaikuttavat myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten pyörittäminen kaikkine siihen liittyvine osatoimintoineen ( asumistilat, ruokailu, terveydenhuolto jne.).

Pääministeri Sipilän Kempeleen koti jäi tuolloin lupauksista huolimatta tyhjilleen ja taloudellisesti hyödyntämättä.

Onko Kempeleellä hyvät marjamaastot ihan pihapiireissäkin omilla tonteilla ?

Marko Parkkola

Kansalaisaloite aiheesta. En vain heti keksi minkälaisen lain tästä voisi muotoilla, mutta sehän on virkamiesten tehtävä joka tapauksessa. Aloitteen perusideana voisi olla, että jokamiehen oikeudet tulisi määritellä tarkemmin ja koskemaan vain Suomen kansalaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lait ovat olemassa. Vaarana on ,että jokamiehenoikeuksista joudutaan luopumaan jos niitä käytetään jatkuvasti väärin. Totta kai maassa vierailevilla ulkomaisilla on samat jokamiehen oikeudet kuin Suomen kansalaisilla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Käykää poimimassa ne marjat. Turhaa valitusta, marjoja riittää kaikille. Täällä Petsmossa on jo vuosia ollut thaipoimijoita, ensimmäisinä vuosina tulivat saunan viereen poimimaan, mutta saivat kai opastusta, koska nykyään ei mitään haittaa heistä ole ollut. Ahkeria ihmisiä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Manu, ei kysymys olekkaan thaimaalaisista ihmisinä vaan suomalaisesta tavasta ja hallinnosta pilata oma elämäntapa ja samalla saattaa kansalaiset riitelemään keskenään.

Pämministeri Sipilälle merkitsee vain RAHA jotakin ja kun tältä pohjalta tehdään päätöksiä niin tulokset paikallisten ihmisten kannalta ovat nähtävillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitään päätöksiä ei pitäisi tehdä pelkästään rahan takia. Siihen asti, että rahan käyttö loppuu kokonaan, pitäisi raha päätöksiä tehdessä ajatuksellisesti laittaa sulkumerkkeihin ja miettiä mikä on todellisten arvojen kannalta järkevää.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Manu, ei kysymys olekkaan thaimaalaisista ihmisinä vaan suomalaisesta tavasta ja hallinnosta pilata oma elämäntapa ja samalla saattaa kansalaiset riitelemään keskenään.

Pämministeri Sipilälle merkitsee vain RAHA jotakin ja kun tältä pohjalta tehdään päätöksiä niin tulokset paikallisten ihmisten kannalta ovat nähtävillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset