Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Metsätohtori Veli Pohjolan mielenkiintoiset laskelmat

  • Poronsyvyinen aurausura
    Poronsyvyinen aurausura
  • Tasoittumiseen yli 300 vuotta
    Tasoittumiseen yli 300 vuotta

Metsätohtori Veli Pohjosen mielenkiintoiset laskelmat

Metsätohtori Veli Pohjonen esittää mielenkiintoisen laskelman (LK 1.8.17) siitä, kuinka Suomen metsätilat voisivat "rahoittaa" EU:n metsänhakkuiden rajoittamispäätöksellä rajoittamalla hakkuut vuoden 2014 tasolle. Pohjosen laskelmat perustuvat keskimääräisten tilojen kokoon, joka on 30 hetaaria ja jotka voisivat saada 250 euroa/tila pidättäytyessään hakkuista. Maksajina olisivat saastuttajat esim. hiiltä käyttävä teollisuus ja lämpövoimalat.

Suomen hallitus on ollut kauhuissaan, että EU rajoittaa hakkuita ja samalla eliminoi suuret biolaitoshankkeet, kun ne eivät saa tarpeeksi puuta käyttöönsä. Suomea uhkaa useiden miljoonien sakot, jos se ei perusta hakkuita EU:n sääntöjen mukaisiksi. Työ ja elnkeiministeri Lintilä on jopa esittänyt "hiilimaksun" maksattamista valtion verovaroista.

Herääkin kysymys, että eikö tutkijoiden tiedot ja laskelmat ole menneet Sipilän hallituksen pöydälle, vai tehdäänkö tässä nyt ns. politiikkaa, jota valtamedia, vain myötäilee ottamatta selvää politiikkojen puheiden todenperäisyydestä. Tilanteen sekavuudesta johtuen monet biolaitokset ovat keskeyttäneet hankevalmistelut ja odottavat ratkaisuja.

Lopuksi olen ihmetellyt kuinka edelleenkin käytetään järeitä koneita ja auroja metsän auraukseen. Voiko tälläinen maaperän muokkaus olla todella kestävän kehityksen ja moninaiskäytön mukaista, kun maaperän "tasottuminen" voi kestää  yli 300- vuotta. Lapissa kynnetään tuntureiden huiputkin. Olisi mielenkiintoista kuulla metsätohtorin käsitys myöskin tästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Jos metsän hakkuusta ( = lisähakkusta suhteessa johonkin vertailutasoon) aletaan periä ilmastomaksua, niin samalla logiikalla sellaisen kunnan, joka käyttää lämmön ja sähkönkin lähteenä suuret määrät hiiltä tai vastaavaa fossiilia, väestömäärän lisäyksestä pitää alkaa periä ilmastomaksua. Helsinki on tällainen kunta.

Väestömäärän lisäys on analogisesti sama asia kuin lisähakkuu.

Saisiko linkin Veli Pohjosen laskelmaan?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Pohjolan on esittänyt mielipiteen Lapin Kanssa jota en kyllä pysty linkittämään. Osta irtonumero niin saat jutun.

Eikö tuontometsästä saisi myytävää/ päästöetua jos jättää hakkaamatta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Avohakkuut pitäisi olla luvanvaraisia.
Minusta on kummallista,että naapurilta on kyllä kysyttävä jos jotain haluaa rakentaa, mutta metsät voi toisen tontin ympäriltä mitään ilmoittamatta. Monelle mökinomistajalle on tullutjärkyttävänä yllätyksenä ympätöivän maiseman tuhohtuminen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tuo on ihan totta. Pitäisi myöskin rakennus luvan yhteydessä saada naapurilta lupaus olla hakkaamatta tai ainakin avohakkaamatta mökin läheisyydestä. MRL laajasti tulkittuna voi tietenkin tukea korvauksen saantia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset