Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

"Pohjois-Korealle turvatakuut" -Venäjä esittää

Venäjän ulkoministeriön mielestä Pohjois-Korealle pitäisi antaa turvatakuut, kun näyttää siltä, että se pelkää hyökkäystä maahan. Yhdysvaltain pommittajat ovat lentäneet jo jonkin aikaa Pohjois-Korean rannikkoa ja yhtyneet näin provosointilinjalle. 

Venäjän esitys kunnioittaa P-Korean itsenäisyyttää, eikä siinä ole painostavaa vaikutusta siihen, että maan pitäisi muuttua länsimaisen mallin mukaiseksi valtioksi. Näinhän länsi vaatii kaikilta, joihin se agressionsa osoittaa.

Turvatakouden antaminen rahoittaisi tilanteen ja poistaisi provosointi-ilmapiirin.

YLE juttu

https://yle.fi/uutiset/3-9852196

Iltasanomat pommikonelennoista:

https://yle.fi/uutiset/3-9852196

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuten tuossa YLE:n artikkelissakin annettiin ymmärtää, nykyisessä maailmantilanteessa, jossa USA katsoo olevansa kansainvälisen lain yläpuolella, turvatakuita ei anneta, vaan ne luodaan itse.

Pohjois-Korea on vetänyt johtopäätökset siitä, mitä maailmassa on viime vuosikymmeninä tapahtunut ja on todennut, että oma ydinase on ainoa toimiva turvatakuu. Uskon, että Pohjois-Korea on tässä asiassa aivan oikeassa.

Hyvä kuitenkin, että Venäjällä on ymmärrystä siitä, mikä tilanne on.

Petteri Hiienkoski

#1. Yhdysvallat ja Venäjä sitoutuivat puolustamaan Ukrainan rajoja vuoden 1994 Budapestin sopimuksessa vastineeksi siitä, että Ukraina luopui ydinaseistaan. Mutta miten kävikään...

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Kaunis ajatus. Kannatan sitä vain yhdestä syystä: olisi tuolloin edes yksi maa lisää, jossa ei yhtenäiskulttuuria ja McDonaldsia. Se olisi hienoa.

Mutta tuon hinta on brutaalin despootin säilyminen vallassa ja tämän vallan siirtyminen joskus yhdelle uudelle Kimille. Se on liian kova hinta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kova on hinta siitäkin, jos USA alkaa pommituksensa. Näitä näytöksiä on nähty riittämiin. Kyllä nyt yksi Kim saadaan päiviltä muutoinkin kuin koko kansa tappamalla, jos sitä todella halutaan. Taitaa olla vain USA:n aseteollisuuden varastot pullollaan ja tulosta pitisi tehdä. Pohjois-Korean paneminen maan tasalle olisi mukava diili.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Kyllä olen samaa mieltä. Ei yhtään hyvää vaihtoehtoa P-Korean suhteen. Ainut ehkä edessä oleva mahdollisuus on sisäinen toiminta, jolla yksinvaltius ja valtioterrori loppuisi. Kyttäyssysteemit ovat kuitenkin kattavat P-Koreassa. Kapinaa vaikeaa salata. Kiina voisi pakottaa maan johdon muuttumaan, mutta ei tee sitä USAta mielistelläkseen. Se olisi arvovaltatappio aasialaisessa mielessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei kysytä mutta jos kysyttäisiin, mitä tavan pohjois-korealainen mahtaisi vastata kysymykseen "söisitkö mielummin Bic Macia vai ruohoa".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaan, että vastaus olisi, että ruohoa. Se on terveellisempääkin.

Pohjoiskorealaiset eivät myy perintöoikeuttaan (maataan) lautasellisesta hernekeittoa niin kuin Raamatussa opetetaan.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #10

Veikkaan, että heiltä ei asiaa kysytä. Ei oikein kuulu maan despoottihallinnon toimenkuvaan. Tuskinpa kovin moni pohjoiskorealainen jäisi itkemään Kim Jong-Unin ja hänen nomenklatuuransa perään jos joku saisi sen porukan poistettua kuvioista. Suomessa kenties Janne Kejo ja pari kaveriaan.

USA tuskin iskee ellei se koe Pohjois-Koreaa varteenotettavaksi uhaksi. Toivotaan ettei koe.

Venäjän symppishallinnon yritys kalastella irtopisteitä "rauhantahtoisesti" hurskastelemalla ei kuulu vakavasti otettavaksi. Lienee jonkunlainen yritys pelastaa menetettyä mainetta kansainvälisillä foorumeilla. Onhan näitä nähty.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Se ei muuta sitä tosiasiaa, että läntinen yhtenäiskulttuuri on masentava ilmiö. McDonalds on tästä hyvä esimerkki.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

P-Koressa ei ole McDonaldsia, mutta yhtenäiskulttuuri on. Yksi aate, yksi puolue ja yksi johtaja.

Petteri Hiienkoski

Suoraan sanoen odottelinkin, että Venäjä yrittäisi tarjota ratkaisua kriisiin.

Venäjän ulkoministeriön ydinsulku- ja asevalvontaosaston johtajan esittämät näkemykset heijastelevat Pohjois-Korean näkemyksiä.

Luottamusta Pohjois-Koreaan ei kuitenkaan USAssa ole. Pohjois-Korea on näet rikkonut aiemmat sopimuksensa, joista usean maan neuvotteluissa sovittu.

Mutta ei se ole luottamus Venäjäänkään kovin suurta. Venäjän välittämänä al-Assad vedätti Obamaa kemiallisten aseiden osalta. Trump ei aio suostua vedätettäväksi.

Iranin ydisopimus oli niin sanotusti susi jo syntyessään eikä poistanut Iranin ydinuhkaa. Obaman oli saatava jotain aikaan sen takia että typerät eurooppalaiset olivat palkinneet hänet rauhan-nobelilla jo tämän presidenttikauden alussa.

USA vaatii sellaisen takuun, ettei Pohjois-Korea saa ydinasetta jolla se voisi uhata USAa. Mitenköhän Venäjä aikoo sen järjestää.

Petteri Hiienkoski

Noam Chomskyhan on kielitieteilijä. Politiikkaan hän on ottanut kantaa anarkistikommunistina.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Chomskyn meriittejä ja tietämystä on turha huutelemalla poistaa. Meiltä ei Suomesta löydy yhtäkään Chomskyn tasolla olevaa ajattelijaa. Hän on erinomaisen hyvin perehtynyt globaaliin politiikkaan, kriiseihin ja talouteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi Hemmo ei esitä Japanille, Usalle ja Etelä-Korealle turvatakuita pommimiehen mielivaltaisia kokeita vastaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siksi koska Hemmolla on vain punaiset lasit.

Kejolla ja Hemmolla on vain yhden totuuden tie, Pohjois-Korean suuri johtaja on täysin viaton, mitä nyt muutamia ilotulitusraketteja silloin tällöin ampuu.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Petteri, sinullakin on vain yksi totuus

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #17

Yhden totuuden julistajat toki provosoivat kommentoimaan mutta kovin haastellista saati hedelmäistä ei ajatusten vaihto heidän kanssaan ole. Ei siinä päästä puusta pitkään. Niin tietysti jos saman yhden totuuden omaksuneet "keskustelevat" niin onpa se melkoista selkään taputtelun läiskettä.
Eikä tämä sitä tarkoita ettenkö aina mieluusti esimerkiksi Hemmon ajatustenkulkuja lukisi ja syyllistyn siihenkin itsekkin aina joskus että yritän johdatella häntä objektiivisempaan lähestymistapaan vaikka sisimmässäni tiedän tulokset laihoiksi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #18

Matti, en minäkään ole apsoluuttinen totuus, mutta tiedän kyllä suomalaisen totuuskäsityksen aika hyvin ja olen sille osoittain immuuni. Siis minulla on hyvin kehittynyt vastustusjärjetelmä.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Ukraina sai myös turvatakuut kun luopui sille jääneistä Neuvostoliiton ydinaseista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pohjois-Korean oloja hyvin tunteva Janne Kejo varmaankin tietää, mitkä ovat P-K:n vaatimukset erityisesti USA:lle?

Jos vaatimus on, että Kim Jong-unia ei saa arvostella ja nimitellä, siihen olisi äärimmäisen helppo suostua.

Vaatimus, ettei USA saa antaa lupausta liittolaisiensa puolustamisesta (P-K:n hyökkäyksen varalta) olisi sekin mahdollista toteuttaa. Auttaa voi tietenkin tositilanteessa.

Etelä-Korean kanssa yhteiset sotaharjoitukset tulee tietenkin lopettaa samoin kuin pommikoneilla lentely P-K:n rajan tuntumassa.

USA:n tulee lopettaa omalta osaltaan talouspakotteet. YK:n päätöslauselmat USA:n pitää kumota (jos voi).

Kim Jong-un pitää kutsua valtiovierailulle USA:an :)

Mihin muuhun USA:n pitäisi suostua, Janne?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuuntele kommentissa #4 linkittämäni Noam Chomskyn haastattelu (kohdasta 16:00, johon linkki vie suoraan, eteenpäin) niin saat vastaukset kysymyksiisi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voisitko kuitenkin tehdä siitä lyhyen referaatin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset