Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Aktiivimalli on hyvin toimeentulevien protesti työttömiä kohtaan !

  • Aktiivimalli on hyvin toimeentulevien protesti työttömiä kohtaan !

Sipilän hallituksen aktiivimalli on tyypillinen esimerkki, kuinka alas Suomen politiikka vajonnut, kun aktiivisuus ymmärretään työttömän toimeentuloa heikentävänä asiana. 

- Jos et tee niikuin me sanomme ja käskemme, niin otamme sinulta työnhakuun perustuvan toimeentulon pois.

- Meillä jotka olemme laatineet lain ei ole velvollisuutta osoittaa työtä, vaan meidän velvollisuutemme on pakottaa sinut työttömän hankkimaan itsellesi työ.

- Mikäli, et saa hankittua työtä et ole oikea työnhakija ja joudat menemään hakemaan toimeentultukea ja saat lisää byrokratiaa ja virkakuntaa holhoamaan ja valvomaan toimiasti.

Minun maalikkojärkeni sanoo, että tälläinen pakon ja kiristyksen kautta tapahtuva virkavalla uhkailu ei ole aktivointia, vaan enemmänkin passivoi ja ajaa pitkäaikaistyöttömän lopullisesti nurkkaan.

Ulosheitetyksi vailla perustuslain suojaa !

Varsinaista aktivointia on se, että jos teet vaikkapa 3.sektorille vapaa-ehtoistyötä, autat vanhusta omatoimisesti, osallistut kunnan palveluihin vapaaehtoisesti jne. saat päivärahaan lisää euroja vaikkapa 400/kuukausi.

Toimeentulon menettämisellä uhkailu ei ole aktivointia varsinkin kun kysymyksessä on henkilöt, joiden toimeentulosta ei ole vara ottaa euroakaan pois.

Sipilän "aktiivisuusmalli" on hyvin toimeentulevien ihmisten protesti työttömiä kohtaan.

Ihan säälittää Soini-loikkarien selitykset.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näitä luettavakseni tosi paljon tarjolla olevia toistoja aktiivimallin huonoudesta lukiessani alkaa vähitellen nävertyä uskoani vanhaan kansanviisauteen että "yrittänytttä ei laiteta".

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mutta työtöntä laitetaan, koska ei ole yrittänyt tarpeeksi.
Tässä verbin 'laittaa' merkitys vanhan Biblian mukaisesti, vrt. Snl 14:31: "Joka köyhälle tekee väkivaltaa, hän laittaa hänen Luojaansa; vaan joka armahtaa vaivaista, se kunnioittaa Jumalaa".

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti, tässä nyt on vähän laajemmasta asiasta kysymys ja ihmisarvosta sekä hyvinvointivaltion murentamista vaikka jotain muuta eliitti väittää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Jos et tee niikuin me sanomme ja käskemme, niin otamme sinulta työnhakuun perustuvan toimeentulon pois"

Ehkä tuo "työnhakuun perustuva toimeentulo" on väärä nimitys.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti ei varmaan virallinen ilmaisu, mutta siitähän on kysymys.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Hemmo esittää aivan oikean näkemyksen. Aktiivisuudesta tulee palkita, ei sanktioida. Jos osoitat tehneesi yhteiskunnan eteen tai oman työllistymisen eteen kovasti. Tulisi siitä saada jotain muuta kuin "raippaa".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Työtöntä voisi palkita siitä, jos hän löytää työpaikan. Tässä eräs toimintamalli:

Työtön tekee yksityisen työnantajan kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jonka kesto on esim. 2 vuotta. Tänä aikana ansaitusta palkasta vero olisi kiinteä esim. 5%. Järjestelmän tekeminen ja valvonta ei ehkä olisi kovin vaikeaa. TE-toimisto hyväksyisi työsopimuksen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti, yritys ei palkkaa työttömiä sosiaalisin perustein eikä vaikka saisi palkkatukea jos se vaatii byrokratia ja tuo mukana työvoimahallinnon kontrollia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #14

Ei siitä tässä ole kysymys vaan siitä, että palkitaan NORMAALIN työpaikan
saamisesta.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Aktiivimalli kertoo eniten sen tekijöistä. Se kertoo heidän ajattelevan, että kaikki työtä vailla olevat ihmiset ovat laiskureita ja toisten kustannuksella eläviä. Heitä pitää vähän kivittää.

Yhtälö on mahdoton. Kun töitä ei yksinkertaisesti ole kaikille eikä edes niitä koulutuspaikkoja, niin varmana sanktioita ropisee monessa mielessä täysin kohtuuttomasti.

Enpä ole kuullut, että työnantajia oltaisi sanktioimassa siksi, että uusia työpaikkoja ei synny. Hallintarekisterit ja veronalennukset kyllä ovat olleet hallitusherrojen huulillaan jo pidemmän aikaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Sen olet varmaankin kuullut, että sääntelyllä rajoitetaan uusien työpaikkojen syntymistä tehokkaasti. En ymmärrä kuinka hallintarekisterit liittyvät tähän.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Erkki, juuri noin. Aktiivimalli kertoo päättäjän käistyksestä työttömistä. Olen vetänyt muutaman työttömille suunnatun projektin ja tiedän kuinka kaukana politiikkojen käsitykset ovat työttömien mahdollisuuksista työllistyä tai perustaa jopa yrtys.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun työntekijöille on määrätty kaikenlaisia työturvallisuuskortteja ja vastaavia, vaikka kuinka paljon ja jotka saa kun läpäisee käydyn kurssin, niin myös kansanedustajille ja muillekin viranomaisille, tulisi määrätä jonkinlaisia kansalaisten ja huonompiosaisten kiusaamisenestokursseja, jotka tulisi läpäistä ennen kansanedustajuuden alkua.

Mielenkiintoista olisikin nähdä, moniko nykyisistä kansanedustajista läpäisisi kurssin?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Laitinen: Kun työntekijöille on määrätty kaikenlaisia työturvallisuuskortteja ja vastaavia, vaikka kuinka paljon

Se menee niinkin että työn tekemiseen luotu byrokratia tulee kovin kalliiksi yrittäjälle tai vaikkapa kunnalle joka työtä teettää. Näin väitti ainakin naapurini rakennusmies.

Jos tämä aktiivimalli nyt ylipäänsä laajasta vastustuksesta huolimatta tulee käyttöön niin olisipa mielenkiintoista vaikkapa vuoden päästä nähdä mihin vaaka kallistuu kun plussat ja miinukset astetaan vaakakuppeihin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Byrokratian, sääntelyn ja työllistymisen esteiden purkaminen olisi ollut paljon hyödyllisempi toimenpide, kuin alkava aktiivimalli. Joten uskoisin etteivät tulokset vuoden päästä näytä valtavan hyviltä.

Kun työpaikkoja ei ole, minkäänlaiset työttömien kuritustoimet, eivät myöskään tuo niitä lisää.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sen ymmärrän, että uusien työpaikkojen luominen ja uusien työntekijöiden palkkaaminen ei ole yksinkertaista. Sen tähden ei kuitenkaan pidä rökittää työttömiä. Uskonkin, että tässä on yritetty hienovaraista keinoa hienolle kalskahtavalla nimikkeellä leikata työttömyyden aiheuttamia kustannuksia, kuten jäljempänä mainitaan.

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Tämä aktiivisuusmalli on puhdas julkisten menojen leikkaustoimi. Ei sillä ole tarkoituskaan työllistää. Täysin läpinäkyvää.

Heikki Kela

Jaaaa'aaa se on Koskennimiki nielly taas ropakantaa oikein kurkun täyeltä. Minä ainaki aion mielellään ottaa tuon aktiivimallin kaksi työttömyyskorvauspäivän lisäystä vastaan. Vastustan jyrkästi näitä Rotesteja. +2-2=0 Mutta +2=+2 kun tekee 65 päivässä 18 tuntia töitä viikon aikana. Mutta jos ei satu saamaan töitä niin tuloshan on lopulta +-0. Koskenniemi, lue lakia äläkä ropakantaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Heikki, osaatko erottaa näiden kahden asian erillaista luonnetta ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset