Maakuntaitsehallinto Keskustan valtapyrkimysten ehdoilla !
Suomessa puhutaan maakuntaitsehallinnosta ja hallitus kertoo maakuntavaaleista, jotka ovat lokakuussa. Kuinka tälläinen on mahdollista, kun lainsäädäntöä ei ole edes olemassakaan?
Kansalaisten demokraattista oikeutta loukkaa se, että lyhyt valmistautumisaika estää kansalaisille mahdollisuuden muodostaa maakunnallisia ryhmittymiä. Ministeri Vehviläinen kertoi juuri MTV:ssa, että
- hänen tiedossa on puolueiden valmistautuminen maakuntavaaleihin.
Demokratia ei ole pelkästää puolueorganisaatioita, vaan se on kansalaisten oikeutta ja mahdollisuuta vaikuttaa suoraan ilma puoluesidonnaisuuksia.
Maakuntaitsehallinto tulee muuttamaan ja mullistamaan koko kunnallisen itsehallinnon ja se antaa mahdollisuuden alueiden ryhmittymien synnylle.
Sipilän hallitus pyrkii estämään tämän ja haluaa pitää Suomen keskustalla etulyönnin maakuntaitsehallintoon järjestämällä vaalit ennätysajalla.
Mikäli laki menee Keskusta aikataulun mukaisesti läpi tulee tämä puolue kaappaamaan koko maakunnalisen itsehallinnon omakseen vaikka sen kannatus ei olisi kuin 14%:a eli romahtanut kannatus valtakunnallisesti.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)
Maakuntauudistus on Sipilän viimeinen oljenkorsi, tai sitten kosto. Ihan miten vaan, mutta kalliiksi tulee ja siinä ei KiKy säästöt pahemmin paina, kun uusia pönöttäjiä palkataan istuskelemaan upouusiin, perustettaviin toimistoihin.
Tekemään siis kaikkea tarpeellista ja tärkeää, osallistumaan erilaisiin työryhmiin ja kovasti touhustamaan. Jep. kaikki tämä maksetaan tietenkin verovaroista.
Järkeä vai ei / Sleepparit ( kevennys )
#2. Näin varmaan on käytännössä.
Oikeita säästöjä saataisiin muuten kun ajettaisiin em. minikuntien hallintokoneistot alas. Palvelut kuitenkin säästettäisiin. Uskon, että osaavat kunnanjohtajat tiimeineen pystyvät kyllä sujuvasti hallinnoimaan isompiakin kokonaisuuksia, kuin 5.000 asukkaan pikkukuntia. Jokainen kuntahan halajaa enemmän hallinnoitavia alueita ja uusia asukkaita.
Näitä pikkukuntia oli muuten 2016 lopussa 133 kpl. Siis 133 kunnanjohtajaa, sihteeriä, kaavoitusvastaavaa jne..
Hieman soveltaen, vaikka 3/4 ( 100 kpl ) hallintoa pois työllistymään työvoimapulan riivaamille aloille. Jäljelle jäävien 33 kuntien hallinnot työllistyvät siten myös paremmin. Eivätkä ole enää pikkukuntia. Nyt on onneksi myös hienoja apuvälineitä käytössä myös kuntapuolella. Ajankäytönhallinnasta, ja virtuaalikokousten pitämisestä budjetointiin asti. Kaikki hoituu nykyään kätevästi oman PC n kautta, ilman turhia ja ylimääräisiä sihteereitä. Osaamistahan kunnissa kyllä on ?
Kunnan toimien järkeistäminen voi hyvin jatkua vaikka hankintatoimen ohjaamisella Hanselille. Samalla kunta saa paremmat ja edullisemmat hankintasopparit. ja moni muukin palvelu hoituu nykyään vaikka Kuntaliiton kautta. Kätevää !
Ei kukaan täyspäinen kaipaa mitään haista p..n uutta keskushalintosysteemiä. :)
Tein itse saman havainnon suunniteltujen maakuntavaalien suhteen, kun presidentinvaaleissa oli kaksi kansanliikkeen ehdokasta. Myös maakuntavaaleissa saattaa olla muiden kuin rekisteröityjen puolueiden ehdokkaita. Vain 3 kk valmistautumisaika on kovin lyhyt ja vastoin kansainvälisisä suosituksia poliittisten perusoikeuksien turvaamisesta.
Kommentoi 7 kommenttia