Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Osaamattomat yrittäjät -karenssista pitää luopua!

Suomessa pitäisi ehdettomasti helpottaa työntekijöiden mahdollisuuta sanoa itsensä irti. Usein työntekijä joutuu työskentelemään pienyrityksessä jossa työnantajalla ei ole yritys ns. hallinnassa.  Samoin johtamistaidot ovat surkeat ja suunnitelmallisuus päivä kerrallaan. Myöskin reakointi muutoksiin tapahtuu usein liian myöhään ja yritys toimii markkinoilla ajopuuna.

Suomessa pienyrittäjäksi pyrkii usein myöskin vähän koulutetut ihmiset ja työntekijät ovat paremmin koulutettuja mutta joiden tietotaitoa ei osata hyödyntää.

Työntekijä irtisanoutuminen sopimattomasta ja osaamattomasta yrityksestä helpottaisi se, että karenssista luovuttaisiin kokonaan olipa irtisanoutumisen syynä työnantaja tai työntekijä. Kummallisuus on siinä, että jos työnantaja sanoo työntekijän irti seuraa sitää työttömäksi jääneelle 8 viikon karenssi.

Lainsäätäjä ajattelee, että työntekijät pysyvät yrityksessä jos heitä uhkaa karenssi. Ajattelutapa on peräisin tsaarinajalta, jossa pelolla ja taloudellisella kiristyksellä pidettiin maatyöläiset työantajalle uskollisena.

Samoin rangaistus on kaksinkertainen; menetetty työ ja korvauksen eliminointi.

Olisi todella paikallaan, että karenssi poistettaisiin ja työntekijä ei tarvitsis taloudellisen pakon edessä pysyä osaamattioman työnantajan yrityksessä.

Työmarkkinoille syntyisi myöskin joustoa kun työntekijät hakeutuisivat vaapasti yrityksiin joissa heidän osaaminen osataan käyttää hyväksi ja palkkapussi kasvaa tulosten mukaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Sanna Hakkyra

Komppaan lämpimästi. Näitä oman elämänsä sankariyrittäjiä on tähän ikään mennessä tullut nähtyä. Työturvallisuuspuutteet, lakisääteisten yleiskorotuksien "unohtaminen',vaillinainen työnohjaus, vastuullisemman työn teettäminen kuin työnkuva edellyttää...raskaita, jopa vaarallisia työpaikkoja. Osa näistä pellepajoista on mennyt nurin nautittuaan ensin työllistämistuesta,oppisopimuskoulutustuesta,starttirahasta..ja kyllä, olen itse ottanut yhteyttä viranomaisiin/koulutusjärjestäjiin. Mitään ei muuttunut. Työntekijän tulisi totisesti nauttia valtiovallan erityistä suojelusta, kuten perustuslaissa narrataan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Aina löytyy niitä mätiä joukossa ja niistä ei koskaan päästä eroon. Ongelmana on se, että hallitushan niitä esityksiä tehtailee ja heikentää.

Esimerkkinä on irtisanomislain heikentäminen ja siinä ehdoteltiin kompromissia ja hallitus ei tunnu ymmärtävän, että ketään ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan.

Parasta kaikille on se, että luovutaan kaikista karenssisäännöistä.

Minä ammattiyhdistyksiin kuulumattomana jouduin 4 kuukauden palkattomuushelvettiin ja työnantaja ei halunnut laittaa minua pois vaikka minä monesti pyysin ja itse en voinut erota, koska karenssit.

Rahapulassa jouduin pyytämään sukulaisiltani rahaa ja anelut ovat aiheuttaneet osittain vahinkoa sukulaissuhteisiini, joita on vaikeaa saada luottamusta takaisin.

Jouduin kysymään TE-keskukselta apua tilanteelleni ja osattiin neuvoa ja hakemaan työelämän tuntevan asianajajan pakeille, jolta sain evästystä, että miten laillisesti voisin irtisanoa silminnäkijän avulla pätevällä asiakirjalla.

Lopputuloksena käräjäoikeudessa työnantajani tuomittiin vahingonkorvauksiin. Enkä minä saanut minkäänlaista karenssia, sillä karenssin välttämiseksi TE-keskus suositteli oikeuteen vetämistä tilanteessani.

Kenenkään ei saa joutua kitumaan loukussa ja pitkään jumittumaan, että saisi järjestettyä apua.

Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus irtisanoutua heti, jos yritys jättää maksamatta, tekee välinpitämättömyyksiä, työturvallisuuden laiminlyömistä, jne.

Huonot firmat oppisivat itse korjaamaan asenteensa, jos menettää jatkuvasti työntekijöitä ja on hankala perustella, että syyt olisi laiskoissa työttömissä, jos yrityksen ovi käy tiheään tahtiin.

Minulla oli vakituinen työ metallialalla ja olin lomautettuna pitkään ennen siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen ja vasta siellä huomasin, että taloudellisesti yrityksellä ei mennyt hyvin. Jos olisin tiennyt taloudellisista tiedoista, en olisi siirtynyt lainkaan.

AY-järjestöt toimivat omalla tavallaan pitäen sovituista asioista kiinni ja hallituskin, mutta nyt hallitus on vain heikentänyt ja rikkonut lupauksiaan.

Kohta ei enää tarvitse katsoa tämän hallituksen sekoilua ja seuraava eduskunta on ehkä parempi. Tämän huonommaksi on ainoastaan diktatuurin nouseminen vallalle.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Työntekijöillä pitäisi olla mahdollisuus irtisanoutua heti, jos yritys jättää maksamatta, tekee välinpitämättömyyksiä, työturvallisuuden laiminlyömistä, jne.".

TSL 8:1§2
"Työntekijä saa vastaavasti purkaa työsopimuksen päättyväksi heti, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteessa olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, että työntekijältä ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa".

Sellainen oikeus työntekijällä on jo.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Ilman TE-keskuksen neuvoja, he eivät olisi oikeusmenettelyä suositelleet, jotta välttyisin karensseilta. Ei voi luottaa täysin varmaksi, että tuon pykälän turvin välttyisi karensseilta.

Siksi nämä karenssit on poistettava eikä kukaan joudu yksipuolisen päätöksen armoille, että kyse on "itseaiheutettu" eroaminen. Oikeudessa piti esittää paksu nivaska todisteita ja pidettiin uskottavina.

On paljon helpompaa kaikille, että eroaa välittömästi huonosta työpaikasta ja etsiä muuta työpaikkaa.

Sanna Hakkyra

Tottakai voi irtisanoa itsensä, mutta ennenkuin työntekijä on saanut -jos saa- todistettua työnantajan laiminlyönnit, on talous kuralla. Karenssi seuraa automaattisesti, ja saattaa mennä puolikin vuotta ennenkuin asia ratkeaa. Parhaillaan seuraan ystäväni amokia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Entä karenssi tuossa tapauksessa ?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Näin se pitäisi olla. Ainakin olis koeaika että näkee onko pomo täys kyrpä ja onko homma semmoinen kun on luvattu.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Työmarkkinoille syntyisi myöskin joustoa kun työntekijät hakeutuisivat vaapasti yrityksiin joissa heidän osaaminen osataan käyttää hyväksi ja palkkapussi kasvaa tulosten mukaan".

Mikä nyt estää työntekijöitä vaihtamasta työpaikkaa? Mihin siinä työttömyysturvaa tarvitaan?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Luulisi, että pienyrityksissä jo rekrytointi olisi tarkempaa kuin suurissa. Pienyritys pestaa vain varmasti hyviksi tuntemiaan, vaikka näyttäisi maksavan hieman enemmän kuin halvin mahdollinen.
Suurilla yrityksillä lienee enemmän suurten lukujen arpapeliä. Mahdollisuus hutiin on suurempi.

Ilmankos koeaikakin on jo 6 kk.

Pärstäkerroinpotkuissa kuten riidassa yleensä usein molemmat ovat syyllisiä, mutta vain duunari potkitaan.

Suomi ei pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla on eduskunnan motto.

Käyttäjän EsaOlkoniemi11 kuva
Esa Olkoniemi

Pieniä vedätysyrityksiä on paljon Suomessa ja myös operoimassa naapurimaissa. Tyypillistä on että, palkat laahaavat reilusti jälessä, tehtyihin tuntimääriin, ylityökorvauksia ei maksella, eikä liioin sairasajan palkkoja.

Osa palkansaajista on olosuhteiden pakosta epäreiluilla työantajilla, kun tarjolla ei ole ns. kunnon työpaikkoja.

Toinen vaihtoehto on sitten pakkoyrittäminen, jossa tulot jäävät minimiin, vaikka tehdyt tuntimäärät ovat suuria, näin on käsityöläisten osalta, kun maksajaa ei ole.

Olin lama-aikaan 90-luvulla Venäjällä, jossa suomalainen yrittäjä ei maksanut vakuutuksia, ei lellejä, eikä tellejä, vaan oli vain peruspalkka ja 6-päiväinen työviikko. Kun sitten alkoi ruplien osuus nousta palkan maksussa rajusti, niin kaikki suomalaiset lähtivät pois ja yritys toimii halpatyöntekijöiden avulla edelleen.

Taantuman tullessa, ei kukaan välitä pienyrittäjistä ja pienten yrityksien työntekijöistä, mutta kyllä valtion tukia nauttivien suuryrityksien tuetaan kummasti, eli suomessa on kastijako selvä työelämässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset