Lapin kultaa ja itsenäisyyttä janoava lapinÄSSÄ POHJOISIA AJANKUVIA JA AATOKSIA VUODENAIKOJEN VIRRASSA

Eroon valtakunnan sähköverkosta -sähkönsiirrosta!

  • Saunan kiukaasta vapaakierrolla huoneen lämmitykseen. Malli Vienankarjalassa.
    Saunan kiukaasta vapaakierrolla huoneen lämmitykseen. Malli Vienankarjalassa.

Olen yrittänyt selvittää kuinka mökkiläinen voisi erota valtakunnallisesta sähköverkosta ja suurista sähkönsiirtomaksuista. Sähkön säästö kun ei ainakaan rahallisessa mielessä kannata, koska sähkön siirtomaksut muodostavat suurimman osan laskusta ja nousevat kaikenaikaa.

Monet omakotitalojen omistajat ja mökkiläiset ovatkin kehitelleet erillaisia ratkaisuja joilla korvattaisiin verkkosähkö ja siirryttäisiin omaan talokohtaiseen energiatuotantoon. Lupaavimpia ovat monia eri energiamuotoja käyttävät järjestelmät. Mukana energiamuodoista ovat aurinkosähkö, kaasu, maalämpö, tuulivoima, puupolttoaineet ja tietenkin vähän energiaa käyttävät laitteet. Led, kaasu ja sähkö aggregaatit jne.

Olis varmaan paikallaan perustaa valtakunnallinen yhdistys, joka toisi esille mökkiläisten erillaisten ratkaisuja ja kokemuksia irtaantumisesta valtakunnan verkosta. Samoin yhdistys voisi vertaistukeen perustuen antaa neuvontaa mökkiläisen pohtiessa parasta mallia oman kiinteistönsä puitteissa.

Mikäli teillä on tiedossa myöskin facbook ryhmiä jotka pohtivat näitä asioita olisi hyvä jos toisitte linkit niihin.

Tässäpä yksi hyvä esimerkki:

https://www.is.fi/asuminen/art-2000005862338.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kannatan ajatusta erilaisten ratkaisujen vapaasta tiedottamista.
Kaikista teknisistä ratkaisuista tulisi tehdä piirrustukset ja työselostaat ja ilmoittaa, että ne ovat avoimen koodin juttuja "copyleft".

Tämä on englannin kielinen, mutta viittaa vahvasti mihin suuntaan ollaan menossa:
https://www.youtube.com/watch?v=mmyrbKBZ6SU

Ensimmäiset 9 minuuttia, on höpinää, jonka kaikki aikaansa seuraava tietää. Sen jälkeen tulee todella hyviä uutisia.

Henry

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Henry hyvä huomio. Yritykset myyvät usein vain omaa teknologiaansa ja energiamuotoa mutta mökkiläisen tarve olisi yhdistää monta energiamuotoa rakennuksen köyttötarkoituksen ja koon mukaan.

Tiedottaminen avoimen koodin pohjalta toimii varmaan tässäkin ongelmassa.

Keskitetyt globaalit energiat ovat myöskin Suomen kaltaiselle maalle turvallisuusriski puhumattakaan yksilösrä, joka kökötää omassa mökissään.

Teknologiset ratkaisut ovat usein perustuvat automatiikkaan ja tietotekniikkaan, mutta mitä yksinkertaisempi LADA-perusmalli sen parempi. Ihmiselle/ asukkaalle pitää jättää myöskin tekemistä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Aurinkovaraaja on yksi jolla saa lämmintä käyttövettä vaikka suihkuun, uima-altaaseen jne. eikä ole mielestäni hinnalla pilattu, toimii ilman sähköä ainakin pienemmät.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Matti katsoin juuri Bulgarian tarjontaa ja siellä tuollaiset varaajat maksaa vesisäiliöineen ja aurinkopaneeleineen 1000 euron molemmin puolin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiinnostavia ratkaisuja. Viitsitkö laittaa linkin noihin em. Bulgarian varaajiin ?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #5

Jouko, tässä yksi vaihtoehto
https://www.alo.bg/4417531

Bulgariansuomalaisilla on myöskin kaksi omaa ryhmää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Tuon BGN-hinnan kun puolittaa, saa hinnan €uroissa, eli 2 levaa = 1 €.
Leva on sidottu €uroon, joten hinta on vakaa. Sähkötavarat ovat täällä sikahalpoja.

Jos ostot kiinnostaa, niin näitä voidaan tuoda Suomeen, koska meillä alkanee "säännöllinen avustusliikenne" = käytöstä poistettua tavaraa, joka on täysin toiminnallista, mutta heitetään turhaan romunkeräykseen; tietokoneita jne.
Lisää joskus myöhemmin. Jos jotakuta kiinnostaa auttaminen, käytännössä tavaran talteenotto, niin minuun voi olla yhteydessä. Henry.Finland@gmail.com

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #5

Katolla olevaan itserakennettuun varaajaan ei tarvitse pumppua vaan sen pystyy rakentamaan periaatteella "Lämmin vesi nousee ylöspäin". Yritän löytää aiheesta kertovan jutun.
Täällä Bulgariassa 'kova' musta letku (sisämitta muistakseni 16 mm) maksaa 22 senttiä metri, eli esim. 200 metriä = 44 €
Sellaisen kiepin kun laittaa lantakasaan, saa lämmintä vettä, joka riittää usean hengen päivittäiseen suihkussakäyntiin. Talvella tarvitaan tietenkin hieman lisävarustelua = kupariputki, joka kiertää puukiukaan peltisen savupiipun n. 20-30 kertaa. YouTubessa on teko-ohjeet, lähinnä siitä, miten kupariputken saa tiukasti kierrettyä savupiipun ympärille.

Henry

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vaihtoehto olisi myös ottaa mallia suuresta maailmasta, jossa sähkö hommataan kämppään erilaisia luovin keinoin.

Dokumenttielokuva aiheesta :

https://en.wikipedia.org/wiki/Katiyabaaz

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvä idea tuo avoin, vapaa tiedottaminen.

Tuossa yksi idea tehdä merivedestä energiaa katalysaattoria käyttäen. Näyttää toimivan.

https://www.bing.com/videos/search?q=magnesium+sto...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kesän pärjää helposti aurinkopaneeleilla ja järkeistämällä sähkönkulutusta. Haasteita alkaa tulla jossain loka-marraskuussa ja haasteet jatkuvat sijainnista riippuen helmi-maaliskuulle.

Silloin on tarvetta myös lämmölle, joten olisi luontevaa tehdä sähköä lämmöntuotannon sivutuotteena. Siihen on kotinikkarilla useampikin vaihtoehto. Jos haluaa käyttää vain oman pihan antimia niin lähinnä:

- Matalapaineisen biokaasun valmistus jätteistä, biomassasta yms. Jos näitä on riittävästi saatavilla, voi kaasulla vesipuhdistuksen jälkeen käyttää aggregaattia. Sen lämmöllä voi lämmittää tupaa ja sähköllä käyttää valoja / laitteita.
Halvimmillaan järjestelmän voi tehdä n 100 eurolla, jolloin se on kehitysmaa-mallinen p:huussi, jonka luukusta syötetään jätettä ja putkesta tulee kumipussiin kaasua. Mitään ylärajaa hinnalle ei ole. Hinta-ahdistusta helpottaa joskus se, että biokaasulaitteista tuleva ylijäämäneste on käytännössä puhdasta lannoitetta. Silloin voi joissain tapauksissa välttyä kalliin jätevedenpuhdistamon rakentamiselta. Sitä en tiedä, kuinka kauan aiheesta joutuu vääntämään tarkastajien kanssa.

- Etanolin/metanolin valmistus erinäisestä roinasta käyttäen tislaamiseen aurinkolämpöä tai laitteiden hukkalämpöä. Onnistuu, ja polttoaine on suoraan käyttökelpoista moottoreille. Kesällä täyteen tiputeltu tilatankki riittää talven sähköntuotantoon. Laitteistokin voi olla ns erämaa-mallia halvempi, kun ei tarvitse huolehtia nesteen elintarvikekelpoisuudesta (metanoli- ja metallijäämät). Iso ongelma on se, että tuo on kiellettyä.

- Diesel-moottorille kelpaavan nesteen tekeminen öljykasveista ja rasvoista. Onnistuu helpohkosti vanhempiin moottoreihin, mutta on kiellettyä.

- Sähkön tekeminen höyrykoneella, mikroturbiinilla tai stirling-moottorilla. Onnistuu, missä vain lämpöä on saatavilla. Ylimääräisellä lämmöllä voi lämmittää mökkiä tai yrittää kierrättää sitä. Ongelmina lähinnä koneiden heikko saatavuus ja korkea hinta. Lisäksi painelaitteiden kanssa puuhastelu vaatii hiukan harrastuneisuutta ja voi sisältää riskejä.
Suoraan virta-avaimesta toimivia, suljettuja laitteistoja tehtiin 60-70-luvun taitteessa sekä Yhdysvalloissa, että Ruotsissa. Jos niitä tehtäisiin sarjatuotantona, voisi ehkä saada järjevän hintaisen ja riittävillä idiootinestoilla varustetun järjestelmän.

- Sähkön tekeminen TEG-elementillä tulisijan hukkalämmöstä, lämmityskattilasta tms. Onnistuu. Venäläiset myyvät valmiitakin järjestelmiä. Tulee kysymykseen lähinnä silloin, jos lämpöä on paljon saatavilla ja sähköntarve on vähäinen.

Projektissa kannattaa myös muistaa, että minkä tahansa laitteen, paitsi elektroniikan, saa toimimaan ilman sähköä. Esimerkiksi pyykinpesukone tai jääkaappi on mahdollista valmistaa siten, että ne ottavat lämmön tulisijasta ja hoitavat sillä sen, minkä nyt tekevät sähköllä.
Steampunk-harrastus ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa, mutta mahdollista se on.

Joitakin valmiita laitteistojakin on. Esimerkiksi tämä tekisi automaattisesti biokaasulla talon lämpimän veden ja sähköt:

https://world.honda.com/powerproducts-technology/c...

Sen sijaan, että 20 vuoden aikana olisi yritetty tehdä Suomeen vaikkapa sama laite toimimaan polttopuilla, on aihe yritetty vaieta kuoliaaksi.
Polttoaine- ja sähkökaupassa ilmeisesti liikkuvat niin isot rahat, ettei niistä kovin helposti luovuta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Sähkön tekeminen TEG-elementillä tulisijan hukkalämmöstä,"

Lämmityksen yhteydessä parempi vaihtoehto on häkäpönttö. Sillä saa tehtyä mekaanista energiaa ja energian keräys voi toimia samalla tavalla kuin tuulivoimalassa. On myös hieman yksinkertaisempi ja halvempi systeemi.

https://yle.fi/uutiset/3-5854644

Suurin ongelmahan sähkön kanssa on sen varastointi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Niinpä. Jos sähkö on halvempaa kuin sen varastointi, ei kannata laittaa talteen edes täysin ilmaista sähköä.
Erilaiset viritykset tullevat kannattaviksi, kun kuukausikulutus putoaa jonnekin 100 kWh tasolle. Silloin perusmaksujen osuus alkaa olla niin suuri, että kilowattituntia kohden laskettu kustannus on melko korkea.
Kannattaviksi ne tulevat myös silloin, jos varastoinnin kustannus saadaan pudotettua jonnekin 5 c/kWh tasolle. Tai jos joutuu laittamaan uuden liittymän jonka kustannus on joku täysin järjetön summa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksassa lienee käytössä vastaavia pieniä kaasulla toimivia generaattoriyksiköitä, mutta tämä Hondan versio on kehitetty paremmin yksityistalouden käyttöön sopivaksi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onko mahdollista "irtaantua" sähköverkosta vaikkapa kesäksi ja syksyllä taas takaisin ja mihin hintaan?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuollainen "routaporsas" sähkösopimus kuulostaisi aika hyvältä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Omakohtaista kokemusta : Ei ole - ainakaan täällä Kotkassa / Kymenlaakson Sähkö -alueella taloudellisesti kannattavaa : irtisanominen ja takaisin liittyminen aiheuttaa tuhansien eurojen laskun.

Samalla - taas kerran uin vastavirtaan ( anteeksi)- tässä sähkön hinnan kauhistelussa.

Pyykinpesukoneeni loppettelee juuri reilu tunnin urakkaa : lämmitti veden 60 asteiseksi ja veivasi tunnin edestakaisin , lopuksi vielä linkosikin.

Tämä lysti tulee minulle maksamaan kaikkine siirti/vero/energiamaksuineen noin 20 senttiä.

Kuumalla kesähelteellä -pitkästä aikaan- oli ilmapumppu laitettava jäähdytykselle .
Utelias ´pikku-poika´ kun olen , heti tarkistamaan , kuinka paljon pumppu vei tehoa : keskimäärin n. 200 W , jolla pienehkö omakotitaloni viilentyi hyvin.

Tämä lysti maksoi minulle noin 3 senttiä/tunti.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Oikein virkistävää pohdintaa. Suomessa ns. mikrovoimaloiden liittäminen verkkoon oli pitkään kielletty. Tämä johtui energialaitosyhdistysten lobbauksesta. Tässä blogissa ei ole tarkoituskaan liittää mökin voimalaa valtakunnan verkkoon, mutta tuo aika on yksi syy tarjonnan vähäisyyteen.
Tekijöitä on ollut monenlaisia. Kompakti ratkaisu, jossa voimala kasataan konttiin ja tuodaan johonkin tontinkulmaan, olisi kustannustehokas, jos sellaisesta tulisi sarjatuotantotuote. Se kelpaisi vaikka vientiin. Jonkinmoinen polttomoottorikäyttöinen aggregaatti, aurinkosähkövoimala, jonka paneelit vaikka siihen tontille, akusto kontissa ja innokkaimmille jopa se tuulivoimalapropelli. Paikasta riippuen joku harkitsisi maalämpöpumppua, koska kaivo toimisi varastona lämmitykseen ja jäähdytykseen.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Täältä löytyy oikein foorumi, jossa ´Pelle Pelottomat´ jakavat ideoitaan energiansäästöistä:

http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=...

Pienellä varauksella niitä sitten lukisin ....

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Ongelmaksi tullee juuri tuo pelle-peloton-käytäntö. Kun se mökki kerran palaa, vakuutusyhtiö on kiitollinen, vaikka pelottoman viritelmillä ei olisikaan mitään tekemistä palon kanssa. Jos joku kuolee, poliisikin innostuu. Kompakti ratkaisu, jonka on tehnyt ammattilainen, olisi käyttöturvallinen. Siksi kontti onkin erillään asuinrakennuksesta. Jos tuollainen alkaisi yleistyä, kaikenlainen aggregaatin käyttö kiellettäisiin luultavasti taajama-alueilla ensitilassa. Silloin katalysaattorilla varustetulla pakoputkella olisi äkkiä kysyntää….

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Seppo, mielenkiintoisia keskusteluja.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Nopeasti googlaten tuli tämmöinen jutu vastaan, joka ´vahvisti´ käsitystäni, että esimerkiksi omalla agregaatilla tuotettu sähkö tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin verkosta ostettu.

https://yle.fi/uutiset/3-8666399

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuo lienee syy:

"Talo lämpenee maalämpöpumpulla ja yhteensä vuoden aikana kuluu noin 15 000 kWh sähköä. Kaikki normaalit perheen toiminnot pitää toimia myös aggregaatin tuottamalla sähköllä"

Käytännössä jos investoinnin toteuttaa järkevästi, hinnaksi muodostuu noin 25 c/kWh; hiukan vähemmän, jos pystyy käyttämään hukkalämmön.

Se voisi olla hyvinkin kannattavaa silloin, jos käyttää sähköä vähän ja etenkin silloin, jos joutuisi muuten laittamaan uuden, kalliin liittymän.

Jos käyttää sähköä paljon, huipputehon tarve on korkea, talo on täynnä maksettuja sähkölaitteita ja liittymä on valmiina, ovat vaihtoehdot aika vähissä.

Omassa talossani tuotannon ja kulutuksen välinen ero on esimerkiksi 60 kWh kuukaudessa. Siitä tulee noin 50 euron lasku, mikä tarkoittaa n 80 c/kWh kustannusta. Käytännössä sama lasku kyllä tulisi, vaikka tuottaisin 60 kWh enemmän kuin mitä käytän. Alkaa kohta tulla motivaatiota tuottaa tuo vähäinen ylimääräinen sähkö lähes miten tahansa, paitsi verkosta ostamalla.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Blogin avaaja todella halusi eroon kalliista siirtomaksuista. Motiivi siis lienee taloudellinen. Joillekin se voi olla periaatteellinen ja jos ei olla sähköverkkoon liitytty, tilanne on varsin erilainen. Kohta joku esittää kumminkin ideaa, esim. 10-talon yhteisestä tuotannosta, seuraava 50 ja sillä lailla. Juridisella kikkailulla tämä pyritään estämään, mutta jos jossain on esimerkiksi se sikatila, jolla on naapureita hajun etäisyydellä, tullemme näkemään hauskojakin virityksiä, jossakin kyläyhteisössä. Jakamalla se energiantuotantoyksikön investointi päästään helpohkosti erilaiseen asetelmaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, taskulaskinta käyttäen näitä ideoita syntyy. Varmaankin tuollainen CHP -voimalaitos pystyisi sen sähkön ja lämmön tuottamaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomalainen on niin säästäväinen, että euron säästöön kannattaa sijoittaa montakin kymppiä. Haetaan voita Haaparannasta ja tarjous-kahvipaketti kaupungista.

Ei periaatteellinenkaan puolikaan huono ole. Ei pidä käyttää energiaa jonka tuotannon vaikutuksia ei itse pysty katselemaan tai kuuntelemaan. On eettisesti epärehellistä ulkoistaa energiantuotannon haitat muille; esimerkiksi naapurikunnille tai ulkomaille.

Pienimuotoisempi tuotanto palvelisi myös huoltovarmuutta. Suomessahan ei monin paikoin ole varsinaista sähköverkkoa, vaan pikemminkin sähkölanka. Sellainen jakelujärjestelmä yhdistettynä suuriin yksikköihin on riski. Pienimuotoisempi hajautettu tuotanto, vaikkakaan se ei pystyisi vastaamaan normaaliin energiantarpeeseen, estäisi maan siirtymisen kolmessa päivässä kivikauteen jos huonot ajat tulevat. Ero 1 kWh ja 0 kWh päiväkulutuksessa on äärettömän suuri - muutenkin kuin matemaattisesti.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

”Pienimuotoisempi hajautettu tuotanto, vaikkakaan se ei pystyisi vastaamaan normaaliin energiantarpeeseen, estäisi maan siirtymisen kolmessa päivässä kivikauteen jos huonot ajat tulevat.”

Ihan tasan ja tarkkaan totta. Lisäksi maa on täynnä asuntoja, joissa ei ole mitään vaihtoehtoista lämmitystä, kuten takkaa, korvaamaan jakelukatkosta, jos sähköntuotannossa, tai siirrossa on merkittävä ongelma. Sitä on tämä meidän ”kriisinhallinta”. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan on lisäksi poistettu paljon varavoimaa. Kun Inkookin on purettu ja Helsinkikin on purkanut täysin toimivia vanhoja voimaloita, eikä toimenpiteiltä ole vältytty maassa muuallakaan, on aikaansaatu varsin kriisialtis tilanne. Monenko väestönsuojan aggregaatti toimii?

Puolustuspoliittisessa selonteossa luulisi paneuduttavan tällaisiin asioihin. Pienimuotoisempi hajautettu tuotanto on osa puolustuskykyä. Se pitäisi huomioida, kun seuraavia voimalainvestointeja tehdään.

Niinpä jokainen mökki, joka toimii ilman valtakunnanverkkoa, on samalla parannus isänmaan kriisinkestävyyteen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suosittelen myös tätä videotaa:
https://www.youtube.com/watch?v=QPXaA9SeVjA

6 minuutin kohdalla kerrotaan mm. Perovskite-järjestelmästä, jossa aurinkopaneeli tuotetaan painokoneilla, eli painetaan suoraan paperiin!

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset