Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

GPS häirintään Virolla ja Ukrainalla motiivi

GPS häirintä NATO:n suursotaharjoitusten yhteydessä on saanut suuret mittasuhteet. Koska kenelläkään ei ole aukotonta tietoa voidaan spekuloida mm. häirinnän lähteen motiivilla.

Ensimmäisenä tulee mieleen tahot, jotka haluavat Suomen liittyvän entistä kiinteämin NATO:n ja irtaantuvan hyvistä suhteista Venäjään.  Tälläisiä tahoja ovat omien etujensa näkökulmasta katsottuna Viro ja Ukraina.

Molemmille maille on edullista, että Suomi on aktiivinen toimija Venäjän eristämisessä muusta Euroopasta ja kun häiritään GPS-singnaalia saa Venäjä pahan maineen kansalaisten keskuudessa.

Siviililiikenteen uhkasta jo puhutaan hyvin yleisesti jopa asiantuntijoiden taholta medioissa.

Mitään onnettomuutta ei kuitenkaan ole syntynyt. Hävittäjät ovat ilmeisesti pysyneet suunnitelmilla lennoilla, eikä alkorytmit ole johtaneet niitä uusiin kohteisiin ja jopa vieraisiin maihin.

Siviililiikenne käyttää monia eri navikointijärjestelmiä ja koneet ovat lentäneet aikataulujen mukaisesti -myös Kittilästä.

Haluaisin laajentaa tätä keskustelua Bernerin haaveeseen saada kuskittoman liikenteen ensin kokeilumielessä Lappiin ja sitten muualle Suomeen. Mikäli näin tulee tapahtumaan ja GPS häirintä yleistyy , niin minälaisen riskin edessä meidän Lappilaisten elämä on.

Uskallammeko käydä edes postilaatikolla, koska tiellä huristaa Bernerin autot ja liiketoiminta.

Suomi voi hyvinkin olla myöskin GPS häirinnän lähtömaa. NATO halutaan hinnalla millä hyvänsä johtamaan Lapin ilmatilaa ja Venäjä on kaiken Pahan-Akseli.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eiköhän se häirintä ollut itseaiheutettu testi, jolla haluttiin kokeilla lentotoimintaa GPS-häirinnän oloissa. Päivän Lapin Kansa tiesi kertoa että siviiliautojen navigaattorit olivat paikoin menneet sekaisin ja ohjanneet autoja kilometrikaupalla harhaan.

Noin helppoa se vahingonteko on teknistyneessä yhteiskunnassa.

Jani Kuusela

Mitä kuuluu Airiston Helmen tutkinnalle? Paljon meteliä oli. Ja nyt ihmisille jäi se käsitys, että jotakin Venäjä yhteyksiä olisi ollut. Ensin valtavaa trollausta ja sitten lakaistaan maton alle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos se Airiston case on nyt oikeuslaitoksen verkkaisissa rattaissa, niin siitä kuullaan seuraavaksi 2025.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kun suomalaisten enemmistön suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on nihkeää, niin lienee selvää, että nihkeyden murtamiseksi käytetään monenlaisia keinoja.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kovia väitteitä Koskiniemeltä, mutta missä ovat konkreettiset todisteet? Miten Viro tai Ukraina olisivat voineet häiritä GPS-laitteiden toimia Lapissa? Miten Suomi, länsimainen demokratia, olisi voinut toteuttaa kenenkään tietämättä omalla alueellaan valeoperaation ja jos asia olisi näin, niin miten Koskiniemi todistaisi tämän?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Petri, mahdoton niitä kansalaisen esittää, kun valtion päämieskään ei tiedä. Epäily ei ole muuta kuin valeinformaatiota niiden taholta joiden pitäisi pysytellä faktoissa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Venäjällä ainakin tuntuu olevan GPS-häirintää koskien selityspatteristo valmiina:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005898277.html

Venäjän selitykset saavat aikaan deja vu -ilmiön, sillä ne muistuttavat Venäjän selityksiä koskien MH17:n alasampumista rynnäkkökoneineen, väitettyine lentäjineen ja "espanjalaisine" lennonjohtajineen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Juuri Aamu-TV:ssä sanottiin kahden asiantuntijan suulla, että GPS-häiritsijä on suurella todennäköisyydellä Venäjä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Taidettiin todeta myöskin, että mahdoton selvittää jälkikäteen mistä.....

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Uskallammeko käydä edes postilaatikolla, koska tiellä huristaa Bernerin autot ja liiketoiminta."

- Ahtaallapa on lapinmies näinä aikoina! Saunasta ei pääse jäähylle kun Naton hävittäjät häiriköivät, ja posti jää laatikkoon kun ministeri vaanii maantiellä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itseohjautuvien autojen sekoilut ovat tietenkin tulevaisuudessa mahdollisia jos niitä häiritään signaaleilla. Toki ilman ulkopuolista toimintaakin, satavarmaa tekniikkaa kun ei ole vielä keksittykään.

Onneksi sotaharjoitus on tältä erää ohi, koska eihän niiltä saanut yön tai päivän rauhaa kun kaiken maailman nuuskahuulet, purkanpurijat ja piripäät jytisteli taivaalla milloin sattuu. Silloin kun harjoituksissa on vain suomalaisia, niin ainakin tietää että harjoitellaan puolustusta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tuure täälläkin hävittäjät lensivät niin alhaalla, että petäjät humisi. Menisivät lentämään kehä 3. sisään niin tietäisivät miltä tuntuu. Miksi häiritä Lapin rauhaa ja ihmisiä hävittäjien melusaasteella.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #17

Vietin elokuussa pari viikkoa Pyhätunturin maisemissa.
Aina, kun Hornetin ääni kuului, ja kuului aika usein, tunsin sisälläni kiitollisuutta. Tiesin, että veroeuroni ovat hyvässä käytössä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #24

No mutta Harri! Jos tuo ajattelutapa leviää, tulee Iso Paha Nato ja puhaltaa yhteisen olkimajamme nurin.

Oikeaa asennoitumista olisi tietysti kuvannut kysymys: "Eikö täällä saa edes tunturivaellusta tehdä ilman että joku peijakkaan pilotti tulee yläpuolelle jenkkikonettaan vinguttamaan?"

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #24

Harri tuo on tyhmintä mitä suomalainen voi sanoa. Veroeuroja käyttään nyt NATO ja johtaa Lapin lennostoa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #28

Mutta Hemmo, ajattele, jospa ne olivat tunnistuslentoja Rovaniemeltä itärajalle.
Siitä olin kiitollinen, että pystymme niitä tekemään. Toki lentopoikamme tarvitsevat myös riittävästi harjoitustunteja.

Toni Tamminen

Toivon näkeväni vielä sen päivän kun Suomi liittyy NATOon, saamme runsaasti tavallisia amerikkalaisia nuoria miehiä rauhaamme turvaamaan ja samalla tuomaan kaipaamamme piristystä Lapin perukoille ja Pohjois-Karjalan kuntiin. Toki saimme 2015 jo yli 35 000 piristysruisketta, mutta niistä ei taida olla rauhaamme turvaamaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Suomi voi hyvinkin olla myöskin GPS häirinnän lähtömaa."

Juu, Sipilä on salaa muuttanut Nato-kantansa, älä vaan kerro kenellekään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Seija voit olla ihan oikeassa siinä suhteessa, että häiriön tuottaja on yksityinen taho, joka kokeilee omaa osaamistaan ja kehittää teknologiaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Joku yksityinen häirintätehdas.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi Vastaus kommenttiin #19

Seija älä väännä vaan ajattele, että joku suomalainen kokeilee kehittämäänsä teknologiaa kaupallisiin tarkoituksiin. Sinä vihjasit Sipilän yritysryppässeen ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Hemmo, en vihjannut Sipilän yritysryppääseen enkä siihen uskokaan, se on ihan oma tulkintasi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tässä on turha syytellä Viroa tai Ukrainaa. Korvatunturin Isäntä on ollut mitä ilmeisemmin asialla tässä GPS-häirinnässä. Tyttärenikin kirjoitti aikanaan joululahjalistaan luettelon loppuun Joulupukille pölkkykirjaimin YLLÄTYKSIÄ, YLLÄTYKSIÄ. Joulupukki on varmasti perillä näistä vempaimista ja niihin liittyvistä häirintämahdollisuuksista.
Kremlin isännällä ei ole myöskään tämän asian kanssa tuskin mitään tekemistä. Lapin miehen on hyvä ottaa yhteys Korvatunturin Isäntään asian selvittämiseksi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jukka jos kansalle poliittinen eliitti suolta tarinoita hämätäkseen avoimen keskustelun NATO suursotaharjoituksisata niin sama oikeus kai se on pistää samalla tyylillä kansalaisellakin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vähän samanlaista touhua kuin erilaiset palvelunestohyökkäykset netissä. Sikäli haitallisempaa, että ilmailuun ja merenkulkuun kohdistuessaan häirintä voi oikeasti aiheuttaa hengenvaaraa ihmisille. Nyt kun tämä on kerran koettu, niin jälleen joudutaan keksimään keinoja ongelman kiertämiseen ja kustannukset pompsahtavat merkittävästi. Nykyisillä peruskäyttäjillä kuten autoilijoilla tai veneilijöillä ei moninkertaisiin ja salattuihin järjestelmiin ole tarvetta. Kun siirrytään autonomisesti liikkuviin kulkupeleihin, niin järjestelmään pitää voida luottaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Gps häirintä on juuri parasta harjoittelua vai luuleeko joku, että sodassa ei häirintää olisi !

Suomalainen sotilas osaa maastossa käyttää karttaa ja kompassia. Raatteen tiellä muutama sata suomalaista tuhosi venäläisen 44. divisioonan. 6 000 venäläistä tapettiin ja yli 1 000 venäläistä antautui.

Toiseksi gps häirintä kohdistuu tositilanteessa vain siviileiden käyttämiin paikanmäärityslaitteisiin.

Harri Ikonen

Näyttää pahasti siltä, että "häirintä" on tullut "omalta" puolelta ja Naton toimesta testimielessä. Siihen viittaavat kaikki ulostulot.
Muutama "luotettava" media, kuten Yle on nimennyt Venäjän, mutta mikään poliittinen taho ei ole suoraan syyttänyt Venäjää, pääministerin hentoa epäilyä lukuunottamatta.
Natolla lienee hyvät välineet tuollaisen häirinnän paikallistamiseen, mutta hiljaista on ollut, muuten kuin epäilyjä Venäjän suuntaan. Kuka sitä nyt omaa kokeiluaan suoraan kenenkään syyksi laittaisikaan, antaa median aikansa elämöidä, kyllä se siitä rauhottuu!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ja millähän perustelet väiteesi, kun asiantuntijatkin sanovat, että Venäjä on todennäköinen syyllinen, kun se häiritsi Norjankin paikannusjärjestelmiä aiemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset