Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Elintasomittarit väärentää todellisuutta -Bulgaria

 • Tiivis kylärakenne takaa monipuolisen sosiaalisen elämän
  Tiivis kylärakenne takaa monipuolisen sosiaalisen elämän
 • Jordanilla on monta rautaa tulessa ja DDR:n aikainen Simson.
  Jordanilla on monta rautaa tulessa ja DDR:n aikainen Simson.
 • Henry on muuttanut asumaan Leshnikovon kylään ja on tyytyväinen ratkaisuunsa.
  Henry on muuttanut asumaan Leshnikovon kylään ja on tyytyväinen ratkaisuunsa.
 • Tonavan herkkuja Silitsassa
  Tonavan herkkuja Silitsassa

Olen alkanut epäilemään ns. elintasomittareita ja vertailuja ei maiden välillä. Suomi näiden mukaan on Euroopan rikkainpia ja Bulgaria köyhin. Suomesta vielä kaikenpääliseksi sanotaan, että olemme maailman onnellsin kansa.Muilla kansoilla saattaa olla hymy herkässä, kun suomalaisten "onnesta" kuulee.

Bulgariassa maaseutukylissä kansalaisten keskinäiset verkostot ja sosiaaliset kanssakäymiset ovat todella monipuoliset ja monisäikeiset. Ketään ei jätetä eikä kukaan "kuole tietämättä". Myöskin kylien palvelut ovat säilyneet vaikka ikärakenne on vanhentunut sekä eläkeläisten osuus on enemmistönä.

Eläkeläiset osallistuvat aktiivisesti oman ruokansa tuottamiseen piha ja puutarhaviljelmien avulla ja jakavat ylimenevän osuuden kaupunkiin muuttaneille perillsisille tai myyvät ne kaupunkien pieniin lähiökauppoihin ja ruokapisteisiin.

Leshnikovon pienessä kylässä (150 asukasta) lähes jokaisessa taloudessa kasvatetaan pienellä pihatontilla jotkakin. Eläkeikäiset puuhastelevat omien kasvimaidensa kimpussa aamusta iltaan Osalla on kanoja, kukkoja,ankkoja, vuohia ja lehmiä sekä aasi.

Kylän sosiaalinen hermokeskus on kaksi kahvila/kauppaa, joissa myydään myöskin pienimutoisesti elitarvikkeita. Näihin kokoonnutaan iltaisin vaihtamaan kuulumisia ja varmaankin myöskin tietoa havainnoista kyläelämässä.

Kylän keskeisin henkilö on kyläpäällikkö, jolle kaikki huolet ja murheet sekä ongelmat "kannetaan". Kyläpäällikkö voi tavoittaa mummon ja papan nurmikonleikkuussa, portinpielen maalauksessa, ruiskuttamassa desifioimassa tienvarsinurmikoita,käyttämässä sairastunutta vanhusta lääkärillä,muuraamassa ja kunnostamassa taloja, auttamassa talokauppojen teossa jne.

Kyläpäällikkön on valinnut demokraattiset elimet ja hän saa Harmanlin kaupungilta palkkaa.

Kaupungit ja kaupunginosat kuhisevat pieni putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita on joka nurkalla samoin pieniä kauppoja, jotka myyvät mitä erillaisimpiä yksittäisiä tuotteita. Lähiöiden asukkaat ovat näiden palvelujen keskeisimmät asiakkaat. Suuria supermarketteja on suhteellisen vähän ja pienet asukasläheiset palvelut ovat pitäneet kutinsa. Pulgaari asiakas "äänestää" jaloillaan, koska pienet tuottejaverkostot ja palvelut ovat edullisimpia, kuin suuret, koska moniportaiset välikädet ja monopolit hintojen muodostajina puuttuu.

Raha pyörii lähialueen kaupungin ja maaseudun välillä eikä ohjaudu keskitettyihin tukkukauppoin/marketteihin. Tokia suuriakin ruuantuottajia maassa on mutta nekin joutuu kilpailemaan hinnalla pienten mikrotehokkaiden tuottajien kanssa.

Bulgarian kaikki laajat tasankoalueet ovat muodossa tai toisessa viljelykäytössä. Tietyillä alueilla viljellään tiettyjä kasvilajeja ja toisella toisia. Viinirypäle, ruusi, viljanvilje yms. alueita. Kasvatusalueet perustuvat 1-10 luokitusalueeseen, jotka ohjaavat maankäyttöä eri tarkoituksiin.

Suomen ovat jo tuhonnet monikansalliset monopolihirviöt koska verostot ovat olleet demokraattisesti myytävissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Bulgariassa on myös erittäin alhaiset verot, mikä helpottaa varsinkin yrittäjän elämää.

Jone Virtanen

Suomen ongelma on korkea verotus ja siitä johtuva heikko ostovoima. ja jumalattoman suuri julkinen koneisto. Mutta vaihtaisinko elämäni Bulgariaan? Jos saisin pitää suomalaiset palkkatuloni niin eläisin kuin ruhtinas. Koulutus, vanhustenhoito terveyspalvelut jne. ovat sitten aivan eri tolalla kuin täällä.

Bulgaria lienee edelleen EU:n köyhin maa. Korruptio sekä rikollisuus rehottaa ja äärimmäisessä köyhyydessä elää noin neljänne väestä. (Bulgarialaiset ovat yksi suurimmista ihmissalakuljetuksen organisoijia Euroopassa.) Rasismi rehottaa ja romanit ovat maan syrjityin vähemmistö. Ja muitakin vähemmistöjä riittää ja he saavat kyllä oman osansa syrjinnästä, kuten unkarilaiset ja tataarit. Et tainnut Hemmo sitten käydä romanikylässä? Tai jutella Unkarilaisten kanssa.

EU:n jäsenyyden aikana Bulgarian elintaso on parantunut, mutta tarve ulkopuoliselle avulle ei ole kadonnut. Jos tukea ei olisi olisi mellä täälläkin kerjäläisiä vielä enemmän. Ja se pientalouskin, josta kovin lämpimästi puhuit, olisi liemessä. Nythän se ei tukien vuoksi tarvitse kovin paljon veroja maksella.

Käsittääkseni monet suomalaiset eläkeläiset ovat muuttaneet balkanille ja se on minusta aivan viisas teko. Rahaa riittää elämiseen hieman enemmän kuin täällä kotimaassa. Ilmasto on lähes täydellinen ja kotona (maalla) voi tuottaa melkein mitä vain. Ongelmat tulevat eteen vasta sitten kun jalka ei enää kanna tai käsi ei enää toimi....

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Hemmo on käynyt useissa eri romanikylissä ja köyhyys niissä on silmiin pistävä. EU projektit eivät ole kohdistuneet romaaneihin -miksi ? Halusin vaan pohtia sitä miten sosiaaliset verkostot on huomioitu elintasomittareissa? Suomi olisi maailman köyhin jos mitta rina olisi sosiaaliset verkostot.

Bulgariassa romaanit ovat ahkeria työntekijöitä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Bulgariassa romaanit ovat ahkeria työntekijöitä."

Miksi köyhyys näkyy ahkerasta työnteosta huolimatta ?

Kati Aho

riippuu mitten se "köyhyys" mitataan. -jos mittarina on velkarahalla kiillotettu julkisivu, niin kai tämä sitten ON köyhin -jos meinaan rikkaaksi tekee se, että asuu pankin omistamassa asunossa, ajelee rahoitusyhtiön omistamalla autolla (piirun verran paremmalla, mitä naapuri) kattelee osamaksulla hankittua seinän kokosta tauluteeveetä löhöten siinä osamaksulla ostetulla sohvalla tai laittaen visan vinkuun viikonloppu biletykseen, niin joo, kaipi tätä sitten voi tosiaankin sanoa Euroopan köyhimmäksi... täällä kun ihmiset TODELLA omistavat nämä asiat mitä heillä näät.
-mikä on tuo mainitsemasi "äärimmäinen köyhyys"? ja miten tuo elintaso mitataan? -kansainvälisillä mittareilla mitattuna minäkin olen äärimmäisen "köyhä" ja minua henkilökohtaisesti se LOUKKAA koko sana, sillä tunnen olevani rikastakin rikkaampi, vaikka käytössäni ei olekkaan sitä RAHAA edes minimi määrä kansainvälisten rajojen antamien määrien verran.
Tuo pientalous ON liemessä enempi nyt, mitä ennen EU:ta... ja sen näkee hyvin kaupungeissa.
et ole Jonne vissiin täällä paljoakaan aikaa viettänyt?

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Suomessa jostain kumman syystä suoraan tilalliselta ostettaessa on yleensä rutkasti kalliimpaa. Ainakin kun olen paria paikallista ruoka rengasta seurannut.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomessakin pystyisi pikku hiljaa 'rakentaa' itselleen kunnon puutarha ja sitten purkittaa tuotokset talven varalle.
Mutta mistä/millä rahalla Suomesta eläkeläinen ostaa mökin ja maan?
Täältä pystyy ostamaan molemmat vaikka minimieläkkeellä.

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Entisen itänlogin maat ovat keksineet erilaisen tavan selviytyä. Olin juuri viikonlopun Latviassa pikkupaikalla ja panin merkille, kuinka vahvasti paikalliset suosivat paikallisia toimittajia. Aldirsin tai Cešun olutta ei ostettu, eikä Fazerin leipää. Ne kun ovat ulkomaisessa omistuksessa. Sama ilmiö tuli vastaan ihan kaikessa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ihmettelen kuinka Eu ei ole jyrännyt näitä elämän muotoja ja saaneet aikaan rahan vallan. Sosiaalisilla verkostoilla on hyvä puolustuskyky massiivisia järjestelemiä kohtaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eikös EU yritä jyrätä, mutta kuten sanoit "Sosiaalisilla verkostoilla on hyvä puolustuskyky massiivisia järjestelemiä kohtaan"

Kati Aho

Ei vielä ole kerinnyt ihan kokonaan jyräämään. Mutta muuttunut on tämäkin maa siitä kun me tänne tultiin (1/2vuotta ennen EU:ta) Maaseudulla ei niinkään sitä vielä huomaa, mutta suurimmissa kaupungeissa kyllä, miten sieltä on pieniä kivijalkaliikkeitä kadonnut ja suuret monikansalliset firmat rynnineet tilalle. -Monesti olen miettinyt, että mitä on tapahtunut näille ennen itselleen ja perheelleen leipänsä tehneille ihmisille, jotka ovat nyt näiden EU:n avaamien markkinoiden vuoksi joutuneet laittamaan lapunluukulle? -samoin kun mitä on tapahtunut näiden tuotteiden valmistajille ja heidän perheilleen, jotka ovat kadonneet kauppojen hyllyiltä? -kyllä elämää on täällä kurjistanut monissakin perheissä tämä ihana EU... -muttan niinhän se kävi Espanjassakin. (jossa asuin ennen tänne tuloa) Eli nyt kun tässä on katsellut vuosikymmenien aikana, miten EU on pilannut kaksikin maata (+ suomen, vaikka itse suomalaisena sitä onkin vaikeampi nähdä) ja varsinkin kun täällä tapahtuu ihan samat asiat, mitä espanjassa niin itse aikoinani proEUlaisena olen nyt ääri ANTI-eu, niin antiEU kun vaan oi olla.

Jone Virtanen

Eipä ne nyt jyrää jos kilpailukenttä on ns. epästabiili. "Massiiviset järjestelmät" osaavat laskea ja niiden ne eivät yksinekrtaisesti halua investoida jos esimerkiksi maan infrastruktuuri on heikko. Ne jaksavat odottaa. Toisaalta esim. Ranskassa ja Italiassa paikallinen tuotanto elää kohtuulisen hyvin (paino sanalla kohtuullisen) rinnakkain isojen ketjujen kanssa. Ne hyötyvät toisistaan. Sitä ei meillä löydy ja Bulgarian kaltaisissa maissa paikallinen business on taas välttämättömyys. Sen verran köyhää siellä on. Kun rahaa ei ole investointeihin (tai niitä ei uskalleta tehdä kuten Venäjällä, jossa menestyvä yritys helposti kaapataan...) on elettävä pienissä, lyhyissä arvoketjuissa.

Mitä tulee mustalaisten kyliin, niin niihin on kohdistettu myös EU:n toimia. Rahat vain tahtovat kadota Bulgarian rajan ylitettyään jonnekin. :)

Olen käynyt maassa parikymmentä kertaa, lähinnä Transilvaniassa metsällä ja jutellut paikallisten jäpiköiden kanssa. Esimerkiksi nämä oppaamme pitivät matalaa profiilia koska "muuten karhu tulee apajille" (kuten yksi heistä sanoi).

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Olisko sulla jotain lähdettä väitteellesi EU:n rahoista mustalaiskyliin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meinaatko Hemmo muuttaa Bulgariaan vaikkapa Henryn naapuriksi?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tänne on jo useampi muuttamassa tai ostamassa itselleen vapaa-ajan taloa puutarhoineen.
On halvempi lentää Helsingistä tänne kuin ajaa autolla esim. Hemmon luo. ;)

Henry

Jone Virtanen

Jos viitsii katsoa suoraan EU:n excelistä niin tuolta ne luvut löytyy:

Bulgaria sai kokonaisuudessaan koheesiorahaa 2017

1.2 Economic, social and territorial cohesion 35 654,2

Josta kasvuun ja työpaikkojen luontiin paloi
1.2.1 Investment for growth and jobs 33 756,6
Ja pääosin mustalaisalueille meni:
1.2.11 Less developed regions (Regional convergence) 17 324,5

1.2.12 Transition regions 2 520,1
1.2.13 More developed regions (Competitiveness) 5 403,5
1.2.14 Outermost and sparsely populated regions 160,7

Kokonaisuudessaan Bulgaria sai Eu:lta rahaa 1,896 miljardia euroa vuonna 2017. Rahavirtoja on jäädytetty ainakin 2008 500 milj edestä korruption vuoksi https://www.iisd.org/gsi/news-events/european-comm...

ja osataan sitä nytkin :). Noin 100 miljoonan edestä.

https://euelectionsbulgaria.com/the-biggest-fraud-...

Seija Fadjukoff-Laitinen

Moldova on IMF:n tietojen mukaan Euroopan köyhin maa. Komppaan Jone Virtasta siinä, että jopa meidän pienimmillä eläkkeilläkin pystyy siellä elämään hyvin (jos rahat eivät mene halpaan bulgarialaiseen viinaan). Niin kauan kun sinä olet terve ja pystyt hoitamaan itsesi ja puutarhasi, elämä siellä luonnistuu hyvin. Jos sairastut vakavasti alkaa "paska Suomi" kummasti houkutella takaisin.

Minimieläke Bulgariassa on 200 levaa eli noin 100 euroa.

Korruptio on Bulgariassa ongelma (vuonna 2018 taulukossa 0-100 lukemalla 42, 100-täysin rehellinen, 0-erittäin korruptoitunut. Tuo selittää todennäköisesti sen, että EU-tukirahat häviävät matkalla.

Kati Aho

eipä houkuta "paska suomi" takaisin edes sairastumistapauksessa. Itseasiassa en omista edes suomalaista EU sairasvakuutuskorttia (enkä moista koskaan tule edes hankkimaankaan). -joten ei suomen tarvitse minun sairastelujakaan maksella. Olen ihan täysin tyytyväinen paikalliseen terveyden hoitoon, eikä vielä kertaakaan ole tarvinnut pävätolkulla lääkäriin odotella aikaa. -puhumattakaan siitä, että suomessa käydessäni ei mene kun viikonverran, niin pitää tuplata verenpainelääkitys siellä.

ja mitä taas korruptioon tulee, niin kyllähän sitä on ihan samalla lailla joka maassa. myös suomessa, missä se pyöriikin ihan vaan näiden tiettyjen "hyväveli" järjestöjen kesken. Ainakin täällä siittä pääsee nauttimaan jokainen, arvoon ammattiin tai muuhun statukseen katsomatta. -ja sehän jos mikä on reilua peliä ;)

Myöskin se varallisuus ei välttämättä näy katukuvassa. täällä kun ei tavallisten ihmisten kesken ole ollut tapana paljoa omistamillaan asioilla leveillä... Pankkitilit (tai paremmin sanottuna patjat) on ihan yllättävilläkin ihmisillä todella paksut. -sekä ostotottumukset ovat ihan eri, mitä siellä ostosparatiisien luvatussa maassa. täälläpäs ihmiset mielummin laittavat sen sinne sukanvarteen kun käyvät hulluna ostamassa jotain, mistä pitää hetken kuluttua päästä eroon jollain kirppiksellä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, onhan tässä sairasteltu (noin ½ vuotta, polvet) - mutta ei tule mieleenkään lähteä Suomeen.
Samoja lääkkeitä saa täältäkin.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ehkä suurin ero on siinä, että jos haluaa perustaa vaikka autokorjaamon Suomeen tai Bulgariaan...
Täällä on varmaan samat direktiivit, mutta ei niistä kukaan välitä.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset