Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Suomen Thaimaan suurlähettiläs -AVOIN KIRJE

Arvoisa

Suomen Thaimaan suurlähettiläs
Sirpa Mäenpää
Suomen Marjanpoimijat yhdistys on huolissaan Thaimaasta tulevista tuhansista marjanpoimijoista, joille suomalaiset marjayritykset ja kutsujat sitoudu antamaan takuita toimeentulosta ja muista asianmukaisista sosiaalisista olosuhteista. Samoin olemme huolissamme siitä, että paikalliset maanomistajat ja suomalaiset poimijat kokevat ulkomaalaiset kielitaidottomat poimijat rikkovan jokamiehenoikeutta, perinteisiä suomalaisia marjastustapoja sekä edustavat marjastustekniikkaa, joka tuhoaa tulevat sadot vuosiksi eteenpäin.

Tuhansien ulkomaalaisten poimijoiden tuonti Suomen metsiin, organisoitu ja laaja-alainen sekä häriötä aiheuttava marjabisnes ei ole jokamiehenoikeutta. On myös tullut esille tapauksia, jossa poimijat eivät saa edes menojaan (matkat, majoitus, ruoka jne.) peitettyä ja palaavat usean kuukauden kestävän työskentelyn jälkeen velkaantuneena kotimaahan. Suomessa asuvat thaimaalaiset ja thaimaassa asuvat suomalaiset ovat kertoneet, että kysymyksessä on organisoitu rikollinen toiminta, jolla on yhteydet Thaimaan ihmiskauppaan ja rikolliseen liiketoimintaan sekä koko juttu perustuu köyhien maatyöläisten hyväksikäyttöön.

Tiedustelisin seuraavia asioita joihin haluaisin teidän vastaavan:

1.   Oletteko tietoisia kriittisestä ja osin vihamielisestä suhtautumisesta ulkomaalaisia marjanpoimijoita kohtaan ?
2.   Oletteko tietoisia kaikista niistä ongelmista, jotka myöntämänne suuri poimijoiden määrä Suomessa aiheuttaa?
3.   Kuinka monta luonnonmarjojen poimintaan tarkoitettuja viisumeja olette tälle kesälle myöntäneet ?
4.   Mitkä ovat Thaimaalaisten yritysten nimet ja vastuuhenkilöt, jotka operoivat poimijoita Suomeen ?
5.   Oletteko selvittäneet esim. Lapin tulevan kesän marjasadon ennenkuin myönnätte viisumit kaikille kutsutuille ?
6.   Oletteko tietoisia, että toimintanne loukkaa kansalaistemme oikeustajua, kun tuhansittain tulee marjanpoimijoita   ulkomailta ja Thaimaasta ?
7.   Voisitteko ajatella ottaa saman linjan kuin mitä Suomen Vietnamin lähetystö on ottanut ? Oletteko tietoisia tästä linjasta ja perusteluista ?

Toivomme saavan vastauksen Teiltä näihin kysymyksiin, koska ulkoministeriöstä on ilmoitettu, että Teillä on tulkintaoikeus
viisumien myöntämissä.

Suomen Vietnamin lähettiläs Hyvönen kävi esittelemässä linjaansa. Toivomme, että Tekin voisitte tehdä samoin.
Järjestäisimme mielellämme tilaisuuden vaikkapa Rovaniemelle.
Kiitoksia jo etukäteen vastauksistanne.
Hemmo Koskiniemi
Suomen Marjanpoimijat
puheenjohtaja
hemmo.koskiniemi@gmail.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Heikki Lätti (nimimerkki)

Orjatyövoiman käyttö on tulevaisuuden trendi.
Nykyään arvioidaan orjia olevan n. 60 milj.

Jos ydinvoimarakentamisluvat tulevat siellä tulee olemaan orjatyövoimaa niinkuin edellisen voimalarakennuksen aikana.2e/h, kilpaile suomalainen yrittäjä ja pistä paremmaksi.

Gagarin (nimimerkki)

Suomalaiset viranomaiset eivät ole vastuussa mahdollisesti Thaimaassa tapahtuviin värväysväärinkäytöksiin tai huiputuksiin - sikäli kuin sellaisia ilmiöitä esiintyy. Suomessa on jokamiehenoikeus, joka koskee myös ulkomaisia metsässä samoilijoita.
Jos jonkun maan kansalaisilta alettaisiin kieltää jokamiehen oikeutta ja se sallittaisiin vain joidenkin muiden maiden kansalaisille, niin mitä siitäkin tulisi. Marjoja voi poimia minkänäköinen vinosilmä tahansa, hänhän voi olla vaikkapa Haaparannassa ikänsä asunut Ruotsin kansalainen.
Menkää lappilaiset itse poimimaan marjoja! Kyllä niitä riittää.

klerk (nimimerkki)

Hemmo:

Sinä aloitit tämän paasauksen marjoista blogilla, jonka nimi oli "MUSTAT MIEHET VIE MEITIN MARJAT".

Sinun mielestä thaimaalaiset ovat mustia miehiä. Samassa jutussa kerroit, kuinka naapurinkin rouva hätisteli käsimerkein thaimaalaisia "teidän" marja-apajilta muutaman kilometrin päässä asutuksestanne.

No hillat kasvavat suolla ja suolle ei taoja rakenneta edes lapissa. Joten jätä thaimaalaiset rauhaan ja lopeta vinkuminen marjoista. Ei luulisi edes perussuomalaisen olevan noin ahne.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Suomalainen yhteiskunta ollaan muuttamassa orjayhteiskunnaksi ja paikallisilta asukkailta sekä maanomistajilta viedään marjat ja tuhkakkin pesästä.

Sääli noita suomalaisia jotka eivät pääse yksiöstään ja kaksiostaan lähikauppaa kauvemmaksi. Ryhdistäytyykää klerkit yms. menkää metsään ja naattikaa.

Maailma muuttuu Eskoseni (nimimerkki)

2. ja 3. Voisitteko pysyä asialinjalla. Kannanottonne Hemmon kirjoitukseen osoittaa asioiden ymmärtämättömyyttä.

-----------

Vuosia maailmalla ihmiskauppaa ja muita lieveilmiöitä läheltä seuranneena täytyy huojentuneena tuntea, että on sentään vielä ihmisiä joilla on omatunto.

Suomen Marjanpoimijat puheenjohtaja Hemmo Koskiniemen kysely on ihan aiheellinen.

Vietnamin Suurlähetystö on ottanut toisenlaisen kannan kuin Thaimaan Suurlähetystö. Suomen Ulkoministeriö on "pelkureita" täynnä kun se ei uskalla ottaa selvää kielteistä kantaa tähän ihmiskauppa tapaukseen.

Kuvaavaa on Suomen poliittisen järjestelmän huolestuneisuus korkean sosiaaliturvan maasta Tanskasta "sosiaalikarkotetun" norjalaisen lähettäminen korkean sosiaaliturvan kotimaahansa Norjaan ?

Samaan aikaan Vihreä Eduskuntaryhmä ja Vihreä Työministeri hyväksyvät Suomen- ja Pohjoismaiden lainsäädännön sekä Shengen sopimuksen vastaiset Thaimaalaisten ihmisten hyväksikäytöt !

Yksinkertainen kysymysasettelu on: Tarvitseeko Suomen talouselämä orjatyönluonteista työtä ? Köyhien ihmisten riistoa ?

Shengen sopimusta ei voi yksinomaan tulkita Suomen Thaimaan Suurlähettiläs kun esimerkiksi Ruotsi on ottanut erilaisen tulkinnan.

Gagarin (nimimerkki)

#5:
Olen kommentissani täysin asialinjalla ja vastaan mielipiteestäni.
Marjanpoimijoiden ensisijainen huoli ei todellakaan ole thaimaalaisten marjanpoimijoiden hyvinvointi tai työsopimuksen yksityiskohdat, vaan kateuteen perustuva raivo ahkerampia marjanpoimijoita kohtaan. Jos he niin huolissaan olisivat poimijoiden eduista, niin hehän kilvan rientäisivät marjamättäille kertomaan thaimaalaisille poimijoille parhaat apajat, jotta nämä voisivat optimoida tulonsa Suomen reissustaan sen sijaan, että he menevät kansainvälisiä sormimerkkejä näyttäen ajamaan heitä "sinne missä pippuri kasvaa". Ei kuulosta loogiselta minun korvissani. "Marjanpoimijoiden eduista huolestuminen" on heille vain keppihevonen ajaa omaa kateuteen ja typerään katkeruuteen pohjautuvaa perusteetonta asennevammaa eteenpäin.
Tervetuloa marjanpoimijat, eivät mätäne marjat metsiin!

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#3. Miksi läski ilmestyy aina kiekumaan, kun on puhe ruoasta. Tällä kertaa tosin terveellisestä.

Ongelma on Thaimaassa toimivat välittäjät ja suomalaiset isot firmat, jotka teettävät työt orjaolosuhteissa.

Parhaimmillaan poimijat tekevät tosiaan 2-vuoden palkan, mutta jos jokamiehen oikeudella aletaan tietoisesti tyhjentää metsiä, ei sekään ole hyvä asia.

Sitten vastauksiin.

1. Emme ole, koska meitä ei kiinnosta, eikä se kuulu työnkuvaan.

2. Olemme kuulleet joitain huhuja, mutta meitä ei kiinnosta, ei kuulu työnkuvaan.

3. Emme yhtään. Olemme myöntäneet vain turistiviisumeja, koska työviisumia varten tarvitaan työpaikka ja marjanpoimintaa ei sellaiseksi lasketa. Turistiviisumeja takaa vastoin lakeja esimerkiksi Riitan herkku niminen firma. Money talks bullshit walks.

4. Ei ole olemassa sellaisia rekisteröityjä thaimaalaisia yrityksiä, jotka välittävät marjanpoimijoita. On vain korruptoituneita huijareita, jotka katkovat perheenjäseniltä kädet, jos velkoja ei makseta. Kuitenkin esimerkiksi Riitan Herkku on taannut näiden turistiviisumilla tulevien oleskelun. (Hölmöt kun eivät vain ymmärrä hakea turvapaikkaa)

5. Ei kuulu meille. Myönnämme vain viisumeita, emme tee marjasatotutkimuksia Bangkokista käsin.

6. Ei kuulu toimenkuvaan, eikä kiinnosta. Minun päiväni täyttyvät kissanristiäisistä ja konsulaatin virkailijat hoitavat muut asiat.

7. Emme. Tämä on Thaimaan suurlähetystö, ei Vietnamin.

Qman (nimimerkki)

luulisi lapin jänkhä-joonhan ja heinäkhenkhän nostavan telttoja pystyyn siellä thai-naisille huilipaikoiksi...kyllähän ne aina suomalaisen persjalkasen päihittää.

klerk (nimimerkki)

#7

Aionkin ehdottaa, että jari-petri laitetaankin marjoja poimimaan, sen sijaan että yhteiskunta elättää. Nyt kun jari-petri elää sossutuella, eikä työt kiinnosta, niin marjanpoiminta voisikin olla oiva työ.

Tosin jari-petri TAAS vetoaa siihen, että työpaikka on liian kaukana.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#9. Sinullehan on liikkuminen yleensäkin vastenmielistä, saati sitten terveellisen ruoan syönti.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

#11. Näin on, mutta ei ollenkaan niin kuvottavaa kuin laiskat antisemiittiset ihrakasarasistit.

Heikki Ojala (nimimerkki)

Olet Hemmo ihan oikealla asialla näissä marjahommissa !
Nykyinen käytäntö on selvästi melko villiä ihmiskauppaa ja
orjatyövoimalla hyötymistä lain porsaanreikiä hyväksikäyttäen.

Käsite "jokamiehenoikeus" koskee alunperin meitä Pohjoismaissa asuvia, jotka olemme tottuneet liikkumaan metsissä ja vesillä vapaasti ja joilla erilaisten luonnonantimien keruu on ollut sallittua tietyin ehdoin.
Jokamiehenoikeus on ajalta ennen massaturismia ja organisoituja muuttoaaltoja sosiaaliturvan perässä.
Nykykäytäntö vaatisi lain tulkintojen päivitystä.

On totta, että normaalivuosina Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, suurin osa metsämarjoista jää poimimatta etenkin maan harvaanasutuilla seuduilla. Siksi on eduksi, että saadaan suurempi osa marjasadosta talteen tuomalla tänne poimijoita muualta, jos omasta maasta ei löydy riittävästi.

Ehdotan tähän kompromissiksi sellaista, että näille tänne värvätyille poimijoille tulee aina järjestää paikallinen opas mukaan, joka opastaa poimijat sellaisiin kohteisiin, joista marjoja löytyy ja jotka eivät ole paikallisen väestön ensisijaisesti tärkeitä kohteita, eikä sijaitse aivan kylien liepeillä, vaan reilun matkan päässä asutuksesta.

Tähän oppaan hommaan olisi paras sellainen emeritus metsuri, jolla olisi hyvä seudun ja luonnon tuntemus ja joka samalla opastaisi näitä ulkomaalaisia seudun ja maan tavoille luonnossa liikkumisessa.
Opastaisi tulenteon vastuusta ja roskaamisen estämisen ja kertoisi samalla muutenkin lappilaista elämänmenoa nyt ja entisinä aikoina.

Tällaisena tyyppinä ensimmäisenä tulee mieleen Piittisen Tuure.
Hänessä tuntuu olevan tarvittavaa Nätti-Jussin ominaisuutta, mitä tarinaniskemiseen tulee, ja muutenkin vaikuttaa kokemuksensa puolesta hommaan sopivalta.

HOHOI Tuure ! Oletko kuulolla ? Miltä tällainen kuulostais ?

Toisena oppaana voisi olla tämä avaruuslentäjä Gagarin, joka maailmaa nähneenä kielimiehenä voisi syventää marjastajien Lapin tuntemusta ja opastaa lisäksi heitä myymään poimimansa marjat eniten tarjoavalle.

Jos värvääjä tai matkanjärjestäjä rajoittaa poimijoiden marjanmyyntiä ja velvoittaa heidät myymään marjansa vain tietylle ostajalle, tulee tämä tulkita työsuhteeksi ja noudattamaan siinä Suomen lainsäädäntöä, kuten Hemmokin kirjoituksessaan antaa ymmärtää.

Tästä opastuksesta voisi maksaa korvauksen esimerkiksi periaatteella € / pv per nenä tai jos marjakauppa on selkeää, centtiä per marjakilo.

Näin kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä;

- paikalliset asukkaat, koska ei poimittaisi niitä marjoja, jotka he poimivat omiksi tarpeikseen tai myyntiin, eikä oltaisi häiriöksi heidän pihapiirissään

- poimijat, koska asian tunteva opas johdattaisi heidät parhaille marjamaille ja kulkemiseen tai hakemiseen ei menisi turhan paljon aikaa, eikä eksymistä tai karhuja tarvitsisi pelätä. Samalla saisi asiatuntijan kertomana aimo annoksen Lapin kulttuurihistoriaa, tietenkin värikkäiden tarinoiden siivittämänä "Lapin lisän" kanssa. Näin he saisivat Suomesta luotettavan kuvan eksoottisena ja ystävällisenä maana ja tulisivat toistekin ja levittäisivät positiivista tietoa Suomesta kotomaassaan.

- marjateollisuus, joka saisi mahdollisimman suuren sadon talteen ilman riitoja maanomistajien tai paikallisten asukkaiden kanssa.

- Hemmo, joka näin toteaisi päässeen tavoitteeseensa hyvällä aloitteellaan ja alkutaival kohti eduskuntaa olisi siloitettu.

huusianna (nimimerkki)

Hyvä Hemmo!

Ihmettelen kuinka thaimaalaiset saavat viisumin Suomeen ilman työantajan apua tai riittävän suurta matkakassaa?

Käsittääkseni thaimaalaisille ei kuulu myöntää viisumia ellei heillä ole osoittaa riittävän suurta matkakassaa ja paluulippua. Useimpien thaimaalaisen tulot eivät yksinkertaisesti riitä tulemaan Suomeen ilman lainarahaa tai työnantajan avustusta.

Jos maahan on päästetty thaimaalaisia ilman työsopimusta tms. sitoumusta suomalaiselta taholta, on viisumiviranomainen tehnyt virheen. Ongelma ratkeaa sillä että thaimaalaiset pääsevät jatkossa maahan vain työsopimuksen avulla tai näyttämällä riittävän suuri matkakassa.

Gagarin (nimimerkki)

#13:
Olet ymmärtänyt väärin Hemmon huolen. Ei hän niiden thaimaalaisten matkakassasta tai tienesteistä todellisuudessa piittaa pätkääkään. Kyllä maailmassa on paljon kurjemmissakin tilanteissa olevia ihmispoloisia, jos joku jotakuta auttaa haluaa. Kyse on vain marjanpoiminnasta sinänsä, eli jokamiehenoikeuden vastustamisesta.
Varmaan niillä poimijoilla on paluulippu ollut esittää viisuminsaannin tueksi. Ei ole mitään syytä ryhtyä thaimaalaisten kohdalla sen suurempiin diskriminoiviin toimiin kuin muidenkaan maiden kansalaisten kohdalla viisumin myöntämisessä. Kuinka monia suomalaisia matkustaakaan Thaimaahan ilman, että kukaan heiltä tiedustelee matkakassan suuruutta.

klerk (nimimerkki)

Niin, tässä ote Hemmon viimekesän tuuletuksista:

”MUSTIA MIEHIÄ TALON YMPÄRISTÖ TÄYNNÄ” -naapurinrouva kauhuissaan
23.7.2009 16.35 | Hemmo Koskiniemi | Yleinen

"Naapurin rouva Anne soitti hätääntyneenä, että hänen talonympäristön metsät on täynnä mustia miehiä. Ovat poimimassa Savilahden marjat, juuri kun ne ovat kypsyneet. Onneksi vähän aika sitten sain osan poimittua, eivät vie kaikkia. Anne oli käskenyt käsimerkillä lähteä pois ja huutanut perään.

Lähdin katsomaan autolla ja löytyihän pomijoiden autoa keskeltä kylää noin puolenkilometrin päässä taloista, joiden hillat he olivat juuri saaneet poimittua. Otin muutaman kuvan poimijoista, jotka olivat thailaisia yhteensä 6 henkilöä. Kehoitin heitä lähtemään pois.

Nämä marjat vietiin talon ympäristöstä keskeltä kylää. Ne kuuluisivat Lapin asukkaille ja naapurin pakasteeseen."

ahaa? (nimimerkki)

vieläkö hemmo on sitomassa ulkomaalaisia muurahaiskekoihin tai tekemään vastaavia kidutusrikoksia?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

klerk ja ahaa ovat aika tosikko.

Minä ja thaipomijat hymyilimme toisillemme vaikka kehoitinkin heitä menemään kotiin thaimaaseen maatöihin :)

Klerk jos kirjoitan jotakin mitä kuulen toisen sanovan niin eikö se ole ihan OK.

Olisko mitänyt kirjoittaa lukijoita mielistelläkseen.

Visitor (nimimerkki)

Semmosta marjanpoimintaa..

"Nyt metsissä olevat ulkomaalaiset nälissään syövät mitä eteensä saavat. Sodankylän metsissä samoavat ukrainalaiset ovat turvautuneet lemänsieniin ja muihin lähes syntikelvottomiin luonnontuotteisiin. Osa on lähtenyt 4000 kilometrin ajomatkalle ilman rahaa -ilman mitään. Toiset sinnittelee ja ovat kääntyneet kyläläisten puoleen. Myyvät jopa omia kumikenkiään.

Lapin yliopiston työoikeuden professoti Seppo Koskinen on leimannut tilanteen työlainsäädännön ja perustuslain vastaiseksi. Lappilaiset ihmiset ovat tienneet jo vuosia, että kysymyksessä on orjakauppa, jota suomalainen virkamiesmafia suojelee. Samoin suojelee Lapin Liitto eikä halua, että asiaan puututaan."

http://hemmokoskiniemi.blogit.uusisuomi.fi/2009/08...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset