Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Kansallispuistoihin käyttömaksut - 20 EURON VUOSIMAKSU ?!

  • Kansallispuistoihin käyttömaksut - 20 EURON VUOSIMAKSU ?!

Lapissa on virinnyt keskustelu siitä, että kansallispuistojen käyttö pitäisi saattaa maksulliseksi. Esimerkiksi 20 euron vuoromaksulla voitaisiin taata, että reitistöt ovat kunnossa, latuja hiihdettäväksi, halkoja autiokämpissä ja turvapalvelut hädän sattuessa. Mikäli metsähallituksen supistukset viedään suunnitellulla tavalla karsiutuu puistojen huoltotehtävistä henkilökuntaa ja palvelut heikkenee.

Ympäristöministeriön johtaja Hannele Pokka ymmärsi asian niin, että kysymys on jokamiehen oikeudesta ja vertasi asiaa marjanpoimintaan. Minusta Pokka on kyllä täysin hakoteillä. Kysymys ei ole jokamiehenoikeudesta, vaan niistä palveluista jotka vaeltajille ja puiston käyttäjille tarjotaan. Jokamiehen oikeutta on vain se, että saa liikkua kansallispuistoissa jalan tai moottorikulkuvälineillä.

Metsähallitus tuottaa voittoa valtiolle 100 miljoonaa euroa, josta palautuu Lappiin vain noin kolmannes. Loput jää suureen valtion mologinkitaan.

Suurin osa kansallispuiston käyttäjistä on Etelä-Suomesta, joten oman etunne mukaan antakaa metäshallituksen voitoista enemmän luntopalveluille tai maksakaa 20 euron käyttömaksu kansallispuiston palveluista.

www.hemmo.koskiniemi.ehdolla.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

klerk (nimimerkki)

Erinomainen ehdotus!

Pegu (nimimerkki)

"Metsähallitus tuottaa voittoa valtiolle 100 miljoonaa euroa, josta palautuu Lappiin vain noin kolmannes. Loput jää suureen valtion mologinkitaan."

Hemmo, onko Metsähallitus Lapin yksityisomistuksessa? Minä kun luulin, että se on valtion liikelaitos, jonka pääkonttori on Vantaalla. Voittoa se teki vuonna 2009 vajaa 60 miljoonaa, josta tuloutus valtiolle oli 56,7 miljoonaa euroa. Metsähallituksen noin 1800 hengen palkoista maksetaan suurin osa Lapin ja Oulun lääneihin (yhteensä 55,5 prosenttia). Eli tässäkin siirretään etelän varoja Lapin kairoihin.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tietoni perustuu YLE:n uutisista. Metsähallituksen metsät sijaitsevat Pohjois-Suomessa ja Karjalassa. Vantaalla ei ole valtion metsiä vain virkamiehiä.

Visitor (nimimerkki)

Taidan toistaiseksi pyöriä vain täällä etelän kansallispuistoissa, Seitsemisessä, Helvetinjärvellä, Siikanevalla jne, kunnes Lapissa unohdetaan tuollaiset puheet...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Ehdotus sisälsi kaikki kansallispuistot :)

Visitor (nimimerkki)

"Ehdotus sisälsi kaikki kansallispuistot :)"

Luin putkeen myös tuon kirjoituksestasi:

"Metsähallitus tuottaa voittoa valtiolle 100 miljoonaa euroa, josta palautuu Lappiin vain noin kolmannes..."

Oikeasti, ei oteta mallia USA:sta, tai briteiltä...

Pegu (nimimerkki)

"Jokamiehen oikeutta on vain se, että saa liikkua kansallispuistoissa jalan tai moottorikulkuvälineillä."

Noin se laiska lappalainen liikkuu jänkhällä, talvella moottorikelkalla ja kesällä mönkijällä. Usein humalassa. Työkkäristä ja sossusta noudetaan rahat uuteen mönkijään. Ei siinä jää aikaa kerätä marjoja, kun pitää tehdä jatkuvasti pyyntöjä etelän herroille että lähettävät lisää rahaa. EU nolla-projektit työllistävät mukavasti, etelän kustannuksella.

K Veikko

Hyvä ehdotus!

Jokamiehen oikeutta ei ole se että saa käristää makkaransa toisen pilkkomilla haloilla tai viettää yönsä toisen rakentamassa majassa.

Nykyisenä kännykkäaikana valvonta ja maksaminen onnistunee hyvinkin helposti. Lisäksi paikalliset pienpalvelut saavat uutta kysyntää kun erämaakämpälle voi kännykällä tilata vaikka kahvinkeittäjän (muista palveluista nyt puhumattakaan).

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Totta kirjoitat. Voitaisiin ehkäpä lisätä mökkejä ja majoitusta puistoon yms.

einari (nimimerkki)

Tehdään Suomesta maksullinen aikuisten puuhamaa.
Syntyisi ohessa kaikenlaisia porttivahdin ym. virkoja.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Puuhastelusta on puistoissa kysymys.

. suvituuli

Onhan autiotuvissa jo nytkin "maksullinen puoli".

On aivan varma, että hyvin harva kehäkolmosen sisäpuolelta (ja meitä on paljon!) Lappiin vaeltamaan tuleva ei olisi valmis maksamaan 20-50 euroa siitä, että reitit, majat, polttopuut ja jätteidenkorjuu jatkossakin hoituu samaan hyvään malliin kuin tälläkin hetkellä.

Se summa olisi sentään vain pieni osa koko matkan kustannuksista, joka on vähintään muutama satanen. Usein enemmänkin, jos mukaan lasketaan viimeisimmät navigaattori-, vaate- sekä muut rele-hankinnat. Puhumattakaan viimeisen illan kustannuksista Kilpisjärvellä...

Mutta mikä olisi yksinkertainen, järkevä ja toimiva tapa kerätä/maksaa tuo raha?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Siis ilmaiseksi. Tosin mikään ei ole ilmasta. Ei edes luontopalvelut.

. suvituuli

Hemmo,

En ole varma ymmärsitkö lauserakennettani?

"hyvin harva...EI olisi valmis maksamaan..."

Tarkoittaa, että suurin osa - uskoakseni - olisi valmis maksamaan.

Ofelia (nimimerkki)

Ehdotuksessa on järkeä. Lisäksi ehdotan sikaileville retkeilijöille reilua roskaamissakkoa, jos kiinni saadaan. Esim. Evon alue on paikoin niin roskattu, että hävettää, eikä Repovesikään enää ole kovin siisti, vaikka merkittyjä reittejä vähennettiinkin sen jälkeen kun alue siirtyi metsähallituksen hoitoon. Salamajärvi on sen verran kaukana rintamaista, että alueen erämaaluonto on säilynyt. Jokin kalastuskorttia vastaava jokaiselle kulkijalle. Ehkä se opettaa myös arvostamaan kansallispuistoja.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Luonnonpuistoissa on periaate, että sen minkä jaksat kantaa täytenä luontoon jaksat kantaa takaisin myös roskana.

Vieras (nimimerkki)

Jokamiehen oikeutta on vain se, että saa liikkua kansallispuistoissa moottorikulkuvälineillä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Erinomainen ehdotus! Napapiirin kohdalle tullit, joissa otetaan sivuuttajilta maksut. Sama eri rajoille pohjoiseen. Paikallisille oma tarra, jolla pääsee ilmaiseksi.

Välistä tuntee kovaa myötähäpeää näin etelän ihmisenä. Esimerkiksi silloin, kun luin kunnan maksavan Saariselän turistien töppöilyistä. Kyse oli hiihtäjästä, joka soitti moottorikelkan hakemaan, kun hän ei "jaksanut" hiihtää Rumakurusta enää takaisin hotelliin.

Visitor (nimimerkki)

Eihän tuo vielä riitä, täytetään tiet pohjoiseen sadan kilometrin välein tietulleilla, parikymppiä joka satasen siivusta minkä ajaa, kävelijöiltä vähän vähemmän, vaikka vitosen. Sama tietysti toisinpäin, eli pohjoisesta etelään, veronmaksajienrahoillahan nämä tiet on rakennettu, mutta pistetään ne tuottamaan voittoa ees taas ;-)

Pohjoisesta oikeasti pitävänä taidan oikeasti kohta lentää Norjaan ja/tai Ruotsiin lappiin lomalle, tai vaikka sitten laivalla auto ja asuntovaunu kyydissä...Hieman Kain tapaan..

http://klovni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/05/28/...

Visitor (nimimerkki)

"Eihän tuo vielä riitä, täytetään tiet pohjoiseen sadan kilometrin välein tietulleilla, parikymppiä joka satasen siivusta minkä ajaa, kävelijöiltä vähän vähemmän, vaikka vitosen. Sama tietysti toisinpäin, eli pohjoisesta etelään"

Itse asiassa, tuo on niin pimeä ja himmeä idea, että epäilen vihreiden tahtovan toteuttaa tuollaisen ehdottomasti ;-)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset