Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Lapissa lumettomuus aiheuttaa puustotuhoja

Lumettomuudesta voi muodostua puustolle suuri ongelma. Lumi nimittäin toimii lämpöeristeenä juuristolle. Mikäli lunta ei ole puun suojana pureutuu kova pakkanen juuristoon ja aiheuttaa kasvuhäiriön, joka näkyy havupuissa neulaston tuhoutumisena.

Lapissa on ollut alkutalvi sikäli poikkeuksellinen, että lunta on ollut ainakin Etelä-Lapissa vähän ja kun siihen lisätään kaksi kuukautta kestäneet kovat pakkanet on ongelma mitä ilmeinen. METLAN tutkijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että keväällä nähdään joillakin alueilla neulastuhoja ja joissakin tapauksissa puusto saattaa kuoleutua kokonaan.

Takavuosina puhuttiin hyvin paljon Sallan raja-alueen metsätuhoista, joiden arvioitiin johtuvan Kuolan niemimaan Monshegorskin teollisuuden päästöistä. Myöhemmin on sitten voitu osoittaa, että tuhon aiheuttaja olikin lumettomuus ja pakkanen. Tästä silloin kyllä puhuttiin tutkijoiden keskuudessa (mm. Jalkanen), mutta tälläisi' näkemyksiä ei media julkaissut.

Media "tiesi" tuhojen syyt ja kansa uskoi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Toinen Vieras (nimimerkki)

Hemmo, nyt on paikka profiloitua miehenä joka hoitaa hommat. Meillä täällä etelässä on median lisäksi tuota toivomaasi valkoista ainetta riittävästi. Ryhdypä nyt reippaasti toimeen ja organisoi kuljetukset sinne teille; lisätään vaikkapa jokaiseen pohjoiseen menevään junaan pari tavaravaunullista täynnä sitä ihteään. Perillä sitten paikalliset hoitavat edelleen levityksen nyt kun marjanpoiminnassakin lienee hiljaisempi kausi. EU:n tukijärjestelmän tuntevana osaat varmaankin vetää oikeista naruista ja järjestät projektille rahoituksen, raaka-ainekustannukset lienevät minimaaliset. Samalla tulet työllistäneeksi ison määrä ihmisiä, profiloidut todelliseksi luonnonsuojelijaksi ja läpimenosi lienee aikaisempaakin varmempi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eihän sieltä etelästä löydy lapiomiehiä kunnolla edes Helsingin tarpeisiin saati sitten suurempiin projekteihin, lähiöissä vain löhötään. Täältä kyllä löytyisi miehen mallia siihenkin hommaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Huono idea.
Teillä on niin paskasta lumi kaikkine roskineen, että ei kannata.

Koittakaa vaan oppia elämään lumen kanssa ei siitä mitään haittaa ole. Enemmänkin siitä voi nauttia.

Vieras (nimimerkki)

Haeppa Hemmo nyt jotain positiivistakin tuosta vähälumisuudesta. Eikös porojen ole nyt helpompi löytää ravintoa ja tien puhtaanapito ei ole Helsingin kaaoksen luokkaa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

En osaa sanoa varmasti miten käy poronruaan vähälumisuuden aikaan, mutta eiköhän asia ole niin kuin väität. Tosin porot ovat oppineet käyttämään paksun lumen aikaan moottorikelkan jälkiä.

Vieras (nimimerkki)

"Joka viikko joukko naisia tulee Venäjältä Länsi-Lappiin prostituoiduiksi, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Murmanskilaisen naisen voi vuokrata viikoksi kotiin. Seksin lisäksi he siivoavat, tiskaavat ja saunovat miesten kanssa.

Johdetulta ja järjestäytyneeltä vaikuttava prostituutiobisnes on jatkunut Kemin lähiseuduilla useita vuosia, mutta poliisi ei saa sitä loppumaan.

Naiset saapuvat säännöllisesti torstaisin alkuillasta ja lähtevät pois sunnuntaina aamuyöstä. Keminmaassa naiset myyvät avoimesti palvelujaan muun muassa paikallisessa ravintolassa. Kotikäyntien lisäksi seksipalveluja tarjotaan pakettiautossa ja prostituoidut majoittuvat tietyissä yksityisasunnoissa.

Kahdeksan vuotta sitten 45 minuuttia -ohjelman toimittaja Raija Kantomaa paljasti Kapernaumin ilotyttöleirin, jonne tuli 50 naista joka viikko. Tuolloin häntä uhkailtiin ja heitettiin lapiolla. Poliisi iski leirintäalueelle puolitoista vuotta käynnin jälkeen.

Illan 45 minuuttia -ohjelmassa toimittaja palaa myös Kapernaumiin selvittämään, miltä alueella nykyisin näyttää."

Hemmo, nyt kovien pakkasten aikaan saadaan miehetkin Lapissa helpommin sisähommiin, kun apua tulee rajan takaa Venäjältä.
Ei tule paleltumisvammoja ainakaan lappilaisille ukoille, kun pyörivät sisähommissa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tämän vaan todistaa, että Lapin miehessä on edelleen potkua, kun kannattaa tulla siivoamaan Murmanskista asti. Suomalaiset naiset ovat "emansipaatuneita" ja himoavat vain uraputkea. Arjen eläminen miehen kanssa ei kiinnosta ja jos vapaata pidetään mennään harjoittamaan monikulttuurisuutta Kanariansaarille, Espanjaan yms..

Pakkasella ja vähän lumen aikaan on myös hyvä pysyä sisätiloissa.

Toinen Vieras (nimimerkki)

"Arjen eläminen miehen kanssa ei kiinnosta ja jos vapaata pidetään mennään harjoittamaan monikulttuurisuutta Kanariansaarille, Espanjaan yms"

Viittaatko tällä erääseen puoluetoveriisi?

Vieras (nimimerkki)

Onko Hemmo lappilaiset äijänköriläät vähän sottaisia, kun venakkokin tulee siivoon lappilaisten huushollia. Eikös näillä venakoilla, etenkin vähän nuoremmilla, ole sellainen siivottoman huushollin pitäjän maine ?

Mikko Niskasaari

Vähälumisuuden ja pakkasen vaikutus neulaskatoon tuli tietoon. Kyllä niistä juttujakin tehtiin. Tiedän, kun tein.

Sitä paitsi Sallan metsätuhoja oli syytä tutkia, koska Montsegorskin ja muun Kuolan & Petsamon *) teollisuuden aiheuttamat metsätuhot olivat vasta tulleet suomalaisten tietoon. Oli aivan järkevää selvittää, ulottuiko niiden vaikutus Suomeen. Koska asialla olivat tutkijat eivätkä Ylen MOT-toimittajat, lopputulosta ei lyöty etukäteen lukkoon, vaan tutkimusten edetessä asialle löydettiin toinen selitys.

Muistini mukaan osatekijä oli poro. Kun liikasuuri porokarja aurasi lumen pois puiden tyviltä, eikä uutta tullut taivaalta, pakkanen pääsi puremaan. Muistinvaraisesti en uskalla sanoa kuinka suuri porojen merkitys oli.

*) Kävin 1991 t. 1992 syksyllä Petsamon Nikelin -kaupungissa. Paikalliset pomot eivät olisi päästäneet, mutta kun viralliset edustajamme riitelivät Zapoljarnyin hotellissa miliisin kanssa viisumin kattavuudesta, karkasimme parin kaverin kanssa "taksilla" ja risteilimme pitkin Petsamoa.
Kiesus sitä kaupungin rikinkäryä! Rikkipilvet vyöryivät pitkin tunturien kupeita ja katuja. Jos uskoisin Helvetiin, niin uskoisin että siellä haisee ja maistuu juuri siltä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Raskasmetallipäästöt (rikki) ovat siitä "hyvä", että ne putovat pääasiassa tehtaan ympärille lähimaastoon. Ehkä noin 20-30 km sätelle. Monshegorskissa tätä vielä voimistaa se, että tunturit ovat ympärillä ja päästöt törmäävät rinteeseen. Tuntureiden toisella puolella ei ole minkäänlaisia merkkejä saastumisesta. Olen vaeltanut Monsh, Tsuna, Niaka yms. tuntureilla jotka ovat tehtaasta Suomen rajalle päin. Alue on tunturipeuran suojelualuetta jossa ei myöskään hakata metsiä ja ne ovat luonnontilassa.

Mikko Niskasaari

Just.

Muistelen, että tuhoalue Monsegorskin ympärillä on luode-kaakko -suuntainen soikio, jonka keskellä metsätuhot ovat täydelliset, mutta jonka ympärillä tuhot nopeasti vähenevät.
Siellä on kai myös pistetty piippujen päihin suodattimia, lieneekö ollut apua?

En ole itse käynyt Kuolassa Lovozeroa idempänä, mutta Kuolasta on julkaistu aika paljonkin kuvamateriaalia, joissa on sellaisia jäkälämattoja, ettei vastaavia nähdä meillä kuin unissa. Se kertoo puhtaasta ilmasta.
Ynnä poroelon kohtuullisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset