Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Saamelaisilta anteeksi ?

  • Kilpisjärven Saanatunturi
    Kilpisjärven Saanatunturi

Suomalaisena ja Lapissa asuneena olen kyllä sitä mieltä, että suomalaisten pitäisi pyytää käytöstään ja tekemisiään saamelaisilta anteeksi. Suurin saamelaisten näyryyttäjä on ollut kirkko, joka on ryöstänyt saamelaisilta luontouskonnon pakanallisena ja syntisenä rituaalina. Kovin ottein kirkko aikanaan käännytti saamelaisia kristinuskoon ja itse asiassa Leastadiuksen toimesta otti saamaelaisuuden luontouskomuksista osia ja käänsi ne lopulta heidän omaa uskomusmaailmaa vastaan.

Suomen valtio on myöskin omalla saamelaispolitiikallaan ahdistanut saamelaisia luopumaan omasta kielestä, kulttuurista ja tavoista. Koulusjärjestelmä ja sivistys on ollut myös saamelaisen kulttuurin yksi tuhoamaisväline. Suomalaisille on kyllä kelvannut saamelainen kulttuuri ja elämäntapa kulisiksi ja matkailuteollisuuden käyttöön. Saamelainen yhteisöllisyys ja kylien yhteisomistus on vuosisatojen varrella rapautunut yksityiseksi omistusoikeudeksi ja jäljelle on jäänyt poronhoito-oikeudet sekä kalastus. Toki tärkeitä, mutta ei varmaan riittäviä.

Anteeksipyyntö on paikallaan, mutta ei se tekemätöntä tekemättömäksi tee. Inarilainen käsityömestari Laiti Petterille oli ajankohtaisessa kakkosessa äsken vieläkin vaikeaa kertoa kokemuksistaan asuntolaelämästä. Kansakoulujen asuntolat olivat varmaankin saamelaisille rankka kokemus, mutta sitä ne olivat myöskin suomalaisille lapsille. Lapsen repiminen irti kodeista vuosiksi on traumaattinen kokemus kenelle tahansa.

Luulen kuitenkin, että Suomen valtiovalta ei pyydä keneltäkään eikä koskaa mitään anteeksi. Muilta valtiolta se kyllä tunnustusta vaatii, mutta omia tekosiaan ei uskalleta tunnustaa.

Miksi ?

 

www.hemmo.koskiniemi.ehdolla.fi

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

hyvä kirjoitus hemmo!

meikä sai ohjelmasta hieman erilaisen inspiksen omaan bloggaukseeni. käy lukeen!

Tane (nimimerkki)

Kotiopetusko olisi pitänyt järjestää jokaiselle erikseen?
Pitäskö Piispa Henrikin ja kumppaneiden pyytää meiltä suomalaisilta anteeksi kun kristinuskoa tänne väkipakolla toivat?
Ei ollut vielä Persut silloin puikoissa.

Vieras (nimimerkki)

Se nimi on Petteri Laiti. Kannattaisi muuten tutustua vähän syvemmin tuon hemmon aivoituksiin.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Laiti Petteriksi minun kaikki tutut sanovat. Viisastella tietenkin aina voi.

stadilainen (nimimerkki)

Hienoa että asiaan puuttuu myös oikeusministeri.
Lestadiolaisuus on ja on aina ollut kyseenalaista.Me täällä etelässä ollaan aina edellä ja puututaan epäkohtiin. Myös Keminmaalla rehottavaan ihmiskauppaan.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Helsingin keskustassa saa onneksi olla rauhassa maksullisista partioivista naisista. Hah. sadilainen. Nyt taisit mennä omaan ansaan.

Etelästä ne muuten nöyryytysopi ovat levinneet pohjoiseen :)

stadilainen (nimimerkki)

Ja tällätasolla sitten jatkaa uusi suomalaisuuden toivo.
Sanot niin tai näin persulle se on aina väärinpäin.

Stadin Gimma (nimimerkki)

Eikkös se heinäkenkhillä ookkaan poilitta päin?

Pertti Sakari (nimimerkki)

"Saamelainen yhteisöllisyys ja kylien yhteisomistus on vuosisatojen varrella rapautunut yksityiseksi omistusoikeudeksi ja jäljelle on jäänyt poronhoito-oikeudet sekä kalastus. Toki tärkeitä, mutta ei varmaan riittäviä."

Siinäpä olisi Hemmolle vaalilupauksen paikka: "Palauttaa ns. alkusosialismi saamelaisten keskuuteen." Sitä en osaa tulisiko ääniä tällä tavalla. Luulisin saamelaisten jo tottuneen yksityisomistuksen autuuteen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Paliskunnat ovat "yksityisomistusta" yhteisössä, jota valtiovalta säätelee.

Pertti Sakari (nimimerkki)

Paliskunnat on nykyaikaan sopeutettu keino jatkaa porotaloutta.

Eikö paliskunnat riitä vai pitääkö sitä yhteisomistusta olla enemmän?

Miten kehittäisit saamelaisten omistus- ja kulttuurioloja?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kysymykseesi on vaikea lyhyesti vastata enkä suomalaisena oikein uskallakkaan koska se menee pieleen :)

Porojen määrä ylittää luonnon sietokyvyn ja siinä on yksi ongelma. Porotalous on enemmänkin porojen tarhaamista -tarhataloutta "karjanhoitoa":

Vieras (nimimerkki)

Kivikaudella eläisivät ilman valkoisen miehen tuomaa kehitystä. Hyvä myös, että pakotettiin kouluun: Muuten olisivat saamelaisetkin kouluja käymättömien romanien tiellä.

Aina ja kaikkialla kansat ovat tappaneet ja sortaneet kaikkia. Pitäisikö niitä jokaikistä erikseen pyytää anteeksi ? Ehkä elossa olevilta saamelaisilta voisikin pyytää pakkokeinoja, muttei mihinkään kollektiiviseen anteeksipyyntöön ole syytä ryhytä.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taisi suomalaisiakin ajaa pohjoiseen väestön lisääntyminen ja arktiset kalaveet ja riista.

. (nimimerkki)

Kivikaudella oltaisiin me suomalaisetkin jos ruotsalaiset ja venäläiset eivät vaivojaan uhraamatta olisi tuoneet tänne kehitystä ja sivistystä. Kivikaudella olisivat Amerikan intiaanitkin jos valkoinen mies ei olisi... Kivikaudella olisi Vietnamkin jos valkoiset ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset eivät olisi... Kivikaudella olisi Afganistan ja Irak jos amerikaanovetoinen liittoutuma ei veisi sinne...

Maailmassa ei taida olla niin pientä kansaa, joka ei olisi sortanut itseään pienempää kansaa. Muistelen näet erästä radio-ohjelmaa, jossa kolttasaamelainen kertoi, että kyllä suomalaisten kanssa aina pärjäsi mutta nuo pohjois-saamelaiset olivat itse piruja.

Dari-anne Suomalainen

On syytä ryhtyä, anteeksipyyntö on kaunis tapa.

Kirkko voisi pyytää anteeksi myös juutalaisilta, sekä lopettaa herjaamisen ja syyttelyn.

Toinen Vieras (nimimerkki)

Dari! Pyytäköön juutalaiset ensin anteeksi uhreiltaan: www.piratenews.org/jewish-rabbis-suck-dick.html

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Niin. Usein on henkinen kuilu niin syvä,että siihen ei edes anteeksipyyntö riitä.

Toinen Vieras (nimimerkki)

hyvä hemmo. mutta saamelaisten todellisia sortajia olivat suomenruotsalaiset.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Nehän asettu rannikolle, että pääsevät äkkiä pakoon, jos suomalaiset ja ryssät keksii yhdessä jotain :)

Vieras (nimimerkki)

Hemmo pieni, Nyt päästit sammakoita suustasi. Lue suomen suomen historiaa ennen kuin kirjoitat tai puhut mitä sylki suuhun tuo. Ketkä ne ryssät pysäyttivätkään Tali-Ihantalalla 1944? Toivottavsti katsoit eilisen A-plussan. Halutaanko todellakin toistaa Suomessa tehtyjä virheitä, ja kohdella nyt vastaavasti suomenruotsalaisia, kuten saamelaisia kohdeltiin sotien jälkeen?

A.A. (nimimerkki)

Hmm, myönnettäköön, että kerrankin pohdintaa herättävä kirjoitus.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Löytää se sokeakin........

Vieras (nimimerkki)

Suomen valtion pitäisi palauttaa kaikki saamelaisilta ryöstämänsä maat takaisin saamelaisten yhteisomistukseen. Kaikki Metsähallituksen hallussaan pitämät saamelaisten historiallista yhteisomaisuutta olleet metsät pitää palauttaa välittömästi saamelaiskäräjien yhteisomistukseen.

Metsähallituksen pitäisi luovuttaa saamelaisille takaisin kaikki metsät ja luonnonpuistot. Se kävisi anteeksipyynnöstä!

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Eikö tärkeintä sittekin ole luoda sellainen lainsäädäntö, joka mahdollistaa mahdollisiman hyvät puitteet saamelaisille elinkeinon ja kulttuurin harjoittamiseen.

Vieras (nimimerkki)

Jos Metsähallituksen maita ei palauteta saamelaisille, Suomen valtio tulee myymään ne ulkomaalaisille ostajille yksityisalueiksi, joilla ei ole voimassa enää jokamiehenoikeudet tai mitkään muutkaan oikeudet joihin saamelaiset ovat tottuneet. Kun Lapin metsistä Valtion/Metsähallituksen omistuksessa on lähes puolet, se merkitsee Lapin olevan myynnissä...

Myytiinhän Sodankylästäkin 500 neliökilometriä Anglo-American Mining Company:lle. Piikkilanget ympärille ja alue ei ole enää Suomea. Lapissa on jo nyt israelilaisen yrityksen omistama alue, jolla se testaa ohjuksiaan. Sotatilanteessa tälläinen ohjusten testausalue muuttuu helposti ohjustukikohdaksi ja samalla myös venäläisohjusten maalitauluksi.

Johannes X (nimimerkki)

En nyt muista olleeni saamelaisten kanssa tekemisissä, mutta pyydän silti nyt julkisesti anteeksi heiltä sitä sortoa ja vääryyksiä, joita heitä vastaan on vuosien saatossa tehty. Kumpa sen voisi saada tekemättömäksi. Pyydän siis anteeksi itseni ja edustamani kansakunnan puolesta. Kovin paljon en itsekseni pysty hyvittämään, mutta jos jotain pystyn, niin sen teen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi
Utelias Wieras (nimimerkki)

"Leastadiuksen toimesta otti saamaelaisuudesten luontouskomuksista osia "

Kerroppa Hemmo tarkemmin kun rupesi kinnostamaan? Mitä osia luonnonuskonnosta otettiin?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tämä olisi pitkä tarina ja sitä on vaikea selittää. Pitää ensin tietää luontouskomusmaailma ja sitten siltä pohjalta miettiä mitä rationaalinen luterilaisuus teki sille. Leastadio käytyi juuri tätä visuaalista maailmaa hyväksi saarantessaan saamelaisille.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hemmo. Sinä taidat olla Lapissa asuva lantalaisten jälkeläinen. Oletko sinä itse pyytänyt anteeksi sitä, mitä esi-isäsi siellä tekivät. Miten sinä riistät saamelaisia juuri nyt? Ajattele vähän.

Suomalaiseen käytäntöön ei kuulu anteeksipyyntöjen esittäminen jostain menneisyydessä tapahtuneista teoista. Se on viimeisen päälle tekopyhää. Tulee mieleen Neuvostoliitossa harrastettu rehabilointi: "Perheenne kansanvihollisena teloitettu isänne ei ollut sitä. Hänen kunniansa palautetaan täten".

Aivan toinen asia on, että Suomen tulee allekirjoittaa kansainväliset asiakirjat, joissa hyväksymme saamelaiset maamme alkuperäkansaksi kaikkine oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Tiedän, että lantalaiset lappilaiset kepulaiset ovat tätä vastaan ehdottomasti. Niinpä kepuSuomessa ei ole tässäkään asiassa päästy puusta pitkään.

Vieras (nimimerkki)

Totta turiset, Salo.
Taitaa olla suurin syy ollut Saamenmaalaisten kärsimyksiin ruotsin ja venäjän rajakiistat menneessä ajassa. Lähimmäisessä historiassa juuri lantalaiset, saksalaisia unohtamatta.

Jos saamelaista on uskominen, juuri Lestadius oli osasyy saamelaisen kulttuurin säilymiseen.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Hei tässäpä yksi linkki ja näkemys maanomistuskiistoihin:

http://www.suonttavaara.se/Niilo%20Tervo.htm

Historia on hyvin tulkinnallinen asia samoin kuin omistussuhteiden kehitys.

Naima Åslakki (nimimerkki)

Suatanan perkele saattana.
Etelhään herrat vielä nietä marjarosmoja tänne työntääväti.
Kylähän noita joitakkiin vielä koipehen rykäsis,
mutta kun ei jaksa, saattana ku vua vittutukkaakiin viälä..

M-T Heikka

En tunne saamelaisten asioita, mutta ei ole vaikea päätellä, että samaa "roskasakkia" hekin edustavat ns. eliitille kuin muutkin maan hiljaiset.

Saamelaisten asiat ovat lukemani mukaan paljon edistyneempiä muissa pohjoismaissa, varsinkin Norjassa. Ruotsissakin arvostetaan nykyään paikalliskulttuureita muutenkin. Suomessa ollaan sivistymättömiä ja Helsinki-keskeisiä. Ei kunnioiteta oikein mitään omaa.

Suomenruotsalaisten erityisasemaan näyttää menneen kaikki paukut. Ei riitä muille vähemmistöille oikein mitään.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tarvittaisiin varmaankin budjetissa rahansiirtoja jos niitä enään Suomen eduskunta pystyy ilman EU:n lupaa tekemään.

M-T Heikka

Ja mitä kirkon syntilistaan tulee. On se tietysti mahtava. Sehän on edustanut hallitsevaa luokkaa aina ja iänkaikkisesti. :)

Jos olivat saamelaiset noitarumpuineen pahantekijöitä, niin olivathan äiditkin. Heidät piti oikein "kirkottaa"...eli pastorin puhutella sellaisen synninteon, siis synnytyksen, jälkeen. Niin mie olen ymmärtäny. Naisen seksuaalisuus on ollut aina kammottavaa kirkon isille. Nyt on sitten keksitty tämä neutriseksi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kyllä muutampi kirkkoherra luiskahti poronpulkasta tunturipuroon tai muuten vaan menehtyi keskelle erämaata.

M-T Heikka

Viheliäistä porukkaa :)

Jo vain joutiki kirkkoherra pulkasta luiskahtaa. Rovastit eriksheen.

repe (nimimerkki)

Saamelaisjärjestöt eivät ole luotettavia lähteitä tässä sortojutussa. He valehtelivat kolttakonfliktitkin perinteiseen viherpiiperöiden ja muiden poliittisen korrektiuden edustajien muotijuttuihin sopivaksi, että emn luota enää heihin ja stallaridokumentteihin.

Kirkko vei luontouskonnon ja kulttuurin myös suomalaisilta aikoinaan.

On selvää, että kouluissa opetettiin aikoinaan suomen kieltä eikä se mitään kovin suurta sortoa minusta ole.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Sain Tunturi-Lapista facebookkiin tälläisen viestin:

"Alexander Stubb kauhistutti meidät, alkuperäiset pohjoislappilaiset, tämän päivän Lapin Kansassa, olleella jutullaan, että ILO-sopimus tulee ratifioida tämän hallituksen aikana. Täällä on pieni kansannousu asian tiimoilta.
Heikki Autto (kok) istui eilen saamen uutisissa Braxin rinnalla, joka vaati ILO-sopimuksen ratifiointia.

Mikäli ILO-sopimus ratifioidaan, se olisi kansanmurha. Asiasta on tehty useita tutkimuksia, joissa todetaan, että lähes kaikki täällä, ennen sotia asuneet, ovat samoja sukuja. Toiset on vain myöhemmin hyväksytty saamelaisiksi, toisia ei".

Pertti Sakari (nimimerkki)

Minua alkoi arveluttaa heti ILO-sopimuksen ratifiointi, kun siitä kuulin. Jos sitä aiotaan ryhtyä soveltamaan Lapissa rakentavasti, pitäisi tehdä suku- ja geenitutkimuksia, jotta saataisiin varmuus siitä kuka sen piiriin kuuluu.

Muuten kyse olisi Etelän hajota- ja hallitsepolitiikasta.
Stubbille merkitsee eniten se, että hän saa kukkoilla kansainvälisillä areenoilla. ILO-sopimus yksipuolisesti toteútettuna olisi sulka Stubin hattuun.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Lapin Kokoomuksen kansanedustaja Ulla Karvo on ihan eri linoilla Subbin kanssa ja arvostelluet puoluetoveriaan kovin sanoin.

Stubbi on hyväuskoinen hölmö ja haluaa sulan omaan hattuun, muulla ei niin väliä.

Taas olemme Pertti Sakarin kanssa samaa mieltä :)

repe (nimimerkki)

On mielenkiintoista, että tällainen filmi sai heti tilaa, kun ei tullut alkuperäiskansalakia. Lienee koko juttu jotain maan hamuamisen vuoksi tehtyä propagandaa.

Vieras (nimimerkki)

"Saamelaisilta anteeksi ?"
Näin Hemmo otsikossa oikein kysymysmerkin kera. Hemmo tarkoittaa siis, että saamelaisiltako muka olisi pyydeltävä anteeksi ??????

27.1.2011 06:25 Erland Salo
"Hemmo. Sinä taidat olla Lapissa asuva lantalaisten jälkeläinen. Oletko sinä itse pyytänyt anteeksi sitä, mitä esi-isäsi siellä tekivät. Miten sinä riistät saamelaisia juuri nyt? Ajattele vähän."

Erland Salolta aiheellinen kysymys lantalainen Hemmo Koskiniemelle, johon herra ei suostu vastaamaan. Tyypillistä lantalaispersujen käytöstä !

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Tiedätkö minun sukujuuretkin ? Kerro tietolähde.

Lauri Ilovaara

Ehkäpä pitäisi vaatia paavilta anteeksipyyntöä uskonnon "miekkalähetyksestä"?
Soini voisi katolisena poliitikkona käydä tuon vaatimuksen toimittamassa Vatikaaniin?
Näin perussuomalaiset näyttäisivät etteivät kumartele mitään (ainakaan maallisia) herroja.

Kyllähän näitä menneitä vääryyksiä maailmassa riittäisi, tiedä sitten auttaako anteeksipyyntö mitään, tai onko järkevää jakaa esim. maata "alkuperäiskansoille".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset