Lapin tähdet sen kertovat ! Mitä pahaa me suomalaiset olemme ihmiskunnalle tehneet ?

Kaikki blogit puheenaiheesta Arktinen yhteistyö

Yhteys Jäämerelle – yhteys Kiinaan!

Pinnan alla on keskusteltu paljon yhteyksistä tavaravirtoihin maailman suurimpaan liukuhihnaan – Kiinaan. Oheen on liitetty myös tiedonsiirto, siis merivalokaapeli Koillisväylää pitkin maailman suurimpaan talouteen |1 ja muuallekin kauko-itään. 

Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa?

Arktisen foorumin osallistujalistaa on manipuloitu Venäjän julkisen poliisin ja tunnetun politiikan ottein, esimerkkinä ainakin Greenpeacen ulosblokkaus.  Alueelle perinteisemmin kuuluneiden Sevettijärven kolttasaamelaisevakkojen osallistuminen on myös epävarmaa, eikä itäsallalaisen korvatunturilaisvaltuuskunnankaan kohtalosta ole saatu tietoa Joulumaan pakolaishallitukselta Rovaniemeltä. Mutta miten ennakkosensuuri ja ohjailu on karsinut itse asialistaa? 

Suomi, jäitä hattuun tulevana Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esiintyi tänään Ylen Ykkösaamussa, ohjelma löytyy Ylen Areenan sivuilta.

Nostetaanko arktinen politiikka lopultakin keskiöön?

Euroopan komissio julkisti eilen keskiviikkona arktisen tiedonannon, jossa määritellään suuntaviivat EU:n arktiselle politiikalle. Tiedonannossa näkyy vahvasti Suomen kädenjälki. Politiikkaohjelmassa komissio toteaa, että arktinen alue kärsii ali-investoinneista ja muistuttaa erilaisten EU:n rahoitusinstrumenttien käytöstä. Komissio lupaa myös määritellä keskeiset investointien painopisteet, joihin sidosryhmiä pyritään sitouttamaan.

Ulkoministeri Timo Soini: Missä viipyy Arktinen yhteistyö?

Oppositiossa ollessaan Timo Soini vaati, jopa erillisen Arktisen ministeriön perustamista, sillä olihan Kataisen hallitus hyväksynyt Arktisen strategiaohjelman.

http://www.hs.fi/politiikka/a1383964412330

Nyt Soini on itse ns. Arktinen ministeri, koska ulkoministerille kuuluu Arktisten asioiden hoito.

Ikäväkseni en ole havainnut, että Soini olisi edes puhunut sanaakaan Arktisesta yhteistyöstä, -puhumattakaan, että olisi ulkoministeriössä pannut toimenpiteitä liikkeelle.

Toivottavasti tietoni ovat väärä.

Vatulointi arktisten kysymysten ympärillä lopetettava

House of Lapland järjesti tänään Sanomatalolla erittäin laadukkaan Lappi.NYT -keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin muun muassa Lapin tulevaisuutta ja maakunnan kehittämismahdollisuuksia. Keskustelin ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan kanssa Kirsi Alm-Siiran haastattelemana Suomen arktisesta strategiasta ja sen toimeenpanosta.

Arktinen politiikka uuden hallitusohjelman keskiöön

Lapin kauppakamarin järjestämässä Arctic Business Forumisssa Rovaniemellä puhuttiin viime viikolla täyttä asiaa. Arktisessa alueessa on nyt nostetta ja Lapin kauppakamarin laskelmien mukaan Euroopan pohjoisilla alueilla on tällä hetkellä 197 miljardin euron investointipotentiaali. 

Lue tämä ennen kuin kiroat aluepolitiikan

Suomen, Ruotsin ja Norjan pääministereiden nimittämän Kasvua pohjoisesta –työryhmän selvitystyön tulokset julkistettiin viime tiistaina Tromssassa. Asia ei saanut juuri minkäänlaista mediahuomiota Suomessa, vaikka talouskasvumme suurimmat mahdollisuudet piilevät juuri arktisella alueella. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J.

Cross-border -ajattelusta no-border -yhteistyöhön

Osallistuin alkuviikosta Oslossa nyt kuudetta kertaa järjestettyyn The High North -konferenssiin. Tapahtumassa mielenkiintoista oli kuulla erityisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan pääministereiden nimittämän ”kasvua pohjoisesta” -selvitysryhmän työn alustavat tulokset.

Arktinen kilpajuoksu on alkanut - myöhästymmekö junasta?

 

Arktinen kilpajuoksu on alkanut, mutta Euroopan unionilta puuttuu yhä visio ja missio siitä, miten aluetta tulisi hyödyntää.

Euroopan parlamentti on vaatinut komissiota ja neuvostoa esittämään selkeän poliittisen näkemyksen, painopisteet ja tavoitteet sekä konkreettiset toimenpiteet kattavan arktista aluetta koskevan EU:n strategian toteuttamiseksi. Vastausta ei ole saatu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä